Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Humanitarna akcija za socijalno najugroženije obitelji

11.12.2011. 23:00
Humanitarna akcija za socijalno najugroženije obitelji


Marija Tresoglavić i Martina Paleka odlučile su pomoći četrdesetak najsiromašnijih obitelji u Zadarskoj županiji te su u zadarskom klubu Maraschino organizirale prodajnu akciju, a sav novčani prihod uložit će u kupnju hrane i osnovnih potrepština za obitelji kojima je potrebna pomoć
Ako želite podržati djevojke i akciju možete ih kontaktirati na brojeve telefona 098/955-9297 za Mariju Tresoglavić i 098/883-878 za Martinu Paleku. Akciji možete pomoći i financijski na broj žiro-računa 2340009-3101616708 s naznakom “Martina Paleka – za humanitarnu akciju”


Slika Božića uvijek se vezuje uz obitelj, bogat stol i darove ispod bora koji ozare mala dječja lica. Kako bi takvih nasmijanih lica u Zadarskoj županiji bilo mnogo, mnogo više pobrinule su se dvije mlade Zadranke velikoga srca koje su pokrenule humanitarnu akciju “Zadarsko srce za ljepši Božić svima”. Marija Tresoglavić i Martina Paleka, inicijatorice akcije, odlučile su pomoći četrdesetak najsiromašnijih obitelji u Zadarskoj županiji te su u zadarskom klubu Maraschino organizirale prodajnu akciju, a sav novčani prihod uložit će u kupnju hrane i osnovnih potrepština za ove obitelji.
Cilj akcije bio je prikupljanje sredstava materijalne i financijske prirode. Dio već doniranih stvari odmah je izdvojen za socijalno najugroženije obitelji, a dio je prodavan jučer u Maraschinu po simboličnim cijenama. Osim nakita, igračaka, odjeće, ručno rađenih čestitki i ostalih sitnica na improviziranim štandovima unutar Maraschina prodavali su se i kolači koje su napravile inicijatorice uz pomoć mama i prijateljica.
– Za sada smo jako zadovoljne, a priremili smo i bogat program za popodnevne sate u kojem će nastupiti klape i duo Amadeus. Očekujemo da će Zadrani pokazati veliko srce kao i do sada, rekla je jedna od inicijatorica akcije Marija Tresoglavić.
Među najbolje prodavanim artiklima bili su fini domaći kolači koji su odlično išli uz kavu, a gotovo nitko nije otišao iz Maraschina, a da nije bio bogatiji za poneku kupljenu sitnicu i jedno dobro djelo.
Cijene su bile prigodne, od 5 do 30 kuna, dok su kolači prodavani po svega nekoliko kuna. Zahvaljujući odličnoj posjećenosti akcije, nema sumnje da će sredstava za pomoć biti dovoljno.
Pomoć će otići u ruke četrdesetak obitelji čija imena su djevojke prikupile kroz svoje kontakte u Savjetovalištu za obitelj, Savjetovalištvu za žrtve i sličnim ustanovama, a lista onih kojima je pomoć potrebna svakim danom je sve duža.
– Baš neki dan uzela sam podatke o jednoj obitelji u kojoj ima devetero male djece. Roditelji ne rade, žive u jako skučenom prostoru, a uz to imaju još nekih obiteljskih problema. Naravno da smo i njih odmah dodali na našu listu koju uvijek proširujemo, kaže Marija.
Paketi s hranom i potrepštinama bit će dostavljeni na Badnjak.
– Bazirali smo se na cijelu županiju, nismo gledali na adrese. Ići ćemo automobilima na vlastiti trošak i ići ćemo u najzabačenije dijelove županije ako treba, nije uopće bitno. Daj Bože sreće da proširimo listu još više, zaključila je Marija.
Djevojke su uvjerene da će njihova akcija “Zadarsko srce za ljepši Božić svima” postati jedna lijepa tradicija, a kako kao fizičke osobe imaju pravo na tri ovakve akcije godišnje obećavaju nam da ovo nije posljednja. Osim jučer u Maraschino, djevojke su istaknule kako i dalje primaju donacije i pozive svih onih koji žele pomoći najugroženijim obiteljima Zadarske županije, ne samo o Božiću, nego tijekom cijele godine.
– Cijelu godinu primat ćemo pozive i informacije svih onih koji nam se obrate. Uvijek nas se može kontaktirati na naše brojeve. Mi znamo obitelji koje su potrebite, a sad ćemo ih i osobno upoznati. Uvijek ćemo svaku donaciju moći uručiti tamo gdje je to potreba, zaključila je Marija. A ako želite podržati djevojke i ovu akciju možete ih kontaktirati na brojeve telefona 098/955-9297 za Mariju Tresoglavić i 098/883-878 za Martinu Paleku. Akciju možete pomoći i financijski i to na broj žiro-računa 2340009-3101616708 s naznakom “Martina Paleka – za humanitarnu akciju” koji je odobren rješenjem Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Službe za društvene djelatnosti – Odsjek za rad, zdravstvo i socijalnu skrb.