Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako sam se nadala, dobro sam se udala

11.12.2011. 23:00
Kako sam se nadala, dobro sam se udala


Biograd je nakon 13 kola na 12. mjestu, što će reći da je u ovom trenutku “drugoligaš” jer iz lige ispadaju tri najlošija sastava


Izjava iz naslova pripada Marinu Tomiću, predsjedniku Rukometnog kluba Biograd, koji je ponudio upravo taj odgovor na upit je li zadovoljan polusezonom svoje momčadi u Prvoj ligi. Biograd je nakon 13 kola na 12. mjestu što će reći da je u ovom trenutku “drugoligaš” jer iz lige ispadaju tri najlošija sastava. No, da su se Biograđani u konačnici “dobro udali” govori podatak da su u posljednja tri kola osvojili svih šest bodova (Umag i Ivančica kod kuće, Brod u gostima). Razlog je to da su u kraljevskom gradu koliko-toliko na odmor otišli mirni, premda je jasno da ih prava borba za ostanak tek očekuje. Ostvareno u posljednje tri jesenske utakmice bilo je (samo) spašavanje onoga što je ranije propušteno jer da Biograd danas ima samo dva boda manje, bio bi praktički već u nižem rangu. Ovako nada živi. A živi od 10. kola kada je nakon katastrofe u Kutini kod Moslavine momčad preuzeo Danijel Duvnjak. Tada su se Biograd i dotadašnji trener Zoran Mikulić razišli, a Duvnjak je dobio status igrač-trener i tu ulogu odradio bez pogreške. Uz tri pobjede u Prvoj ligi Biograd je s Duvnjakom kao dirigentom ostvario i dvije pobjede u Kupu (Arbanasi, Olimpija).
Duvnjakove promjene
– Ne bih govorio previše o mojim zaslugama za pet pobjeda, a od kojih su posebno važne tri u Prvoj ligi. Treba reći da smo imali lakši raspored te da smo iskoristili velike probleme koji su se dogodili Brodu, a isto vrijedi i za Ivančicu. Umag je zato bila vrlo teška utakmica u kojoj smo se izvukli na borbenost bez koje se u Prvoj ligi, posebno na domaćem terenu, ne može igrati. Kad je riječ o polusezoni, ukupan dojam je da nas je neiskustvo nastupa u jačem rangu koštalo toga što nismo osvojili i više bodova – objašnjava Duvnjak.
Osim Mikulića Biograd su nakon Moslavine napustila i dva igrača, Kristijan Brkljača, desni vanjski, i Ivan Cota, vratar. S obzirom na ionako skroman igrački kadar činilo se da bi Biograd mogao potpuno krahirati. No, dogodilo se suprotno.
– Mislim da smo u tom periodu igrali malo i na dišpet. S Mikulićem smo se korektno razišli. On je imao svoj način rada koji bi mogao proći u profesionalnom klubu. Međutim, mi smo amateri i trenerima, posebno onima koji su navikli na drugačiji način rada, na to se nije uvijek lako prilagoditi – smatra predsjednik Tomić.
Duvnjak se slaže s ovom tvrdnjom te opisuje i nekoliko taktičkih promjena koje su se dogodile u momčadi nakon Mikulićeva odlaska.
– U obrani smo počeli igrati 3-2-1. To je formacija s kojom smo imali dosta uspjeha najprije u Trećoj, a onda i u Drugoj ligi. Ivana Buovca smo stavili na srednjeg vanjskog. To je ključna pozicija u momčadi na kojoj se od početka sezone izmjenjivalo nekoliko igrača. Buovac je na srednjem vanjskom znao iskoristiti sve prednosti koje kao igrač ima i to što sam i ja u završnici polusezone postizao više u dobroj mjeri je njegova zasluga.
Traži se trener
Biogradska situacija je znatno popravljena, no daleko su “galebovi” od sigurne pozicije.
– Iako u nastavku sezone imamo jednu domaću utakmicu više pred nama je vrlo težak raspored. Većini konkurenata iz donjeg dijela ljestvice idemo u goste, a zna se da je na strani teško osvajati bodove. Kod kuće imamo teške utakmice protiv Senja, Vidovca, Moslavine. Zapravo, svaka će utakmica biti teška i jasno nam je da ćemo za ostanak kod kuće morati pobjeđivati svakoga, a u tom slučaju vjerujem da bi nam i dva boda s gostovanja bila dovoljna.
Konačno, Duvnjak kaže da Biogradu u nastavku sezone treba i – trener.
– Rekao sam ljudima u klubu da treba naći trenera. Bez obzira na to što smo završnicu jeseni odradili odlično, ovakva situacija u kojoj sam i igrač i trener je neodrživa. Prva liga je kvalitetan rang u kojem svaki klub mora na klupi imati trenera kojem će bit biti jedini posao.


Tomić: Trebaju nam pojačanja




Marin Tomić na pitanje kako se klub snalazio s financijama ovako je odgovorio:
– Nikako!
Igrači su i dalje potpuni volonteri, a problema ima i s naplatom putnih troškova nekolicini igrača koji nisu iz Biograda.
– Očekujemo da ćemo u 2012. imati bolji status kod određivanja iznosa koji ćemo dobiti iz gradskog proračuna – dodaje Tomić svjestan da s ovako malobrojnim igračkim kadrom neće biti lako i sljedeće sezone igrati u Prvoj ligi.
– Trebaju nam barem dva pojačanja. Zbog manjka novca nemamo veliki izbor, ali očekujem da ćemo početak priprema dočekati sa širim igračkim kadrom.
Za koje pozicije tražite pojačanja?
– Treba nam ljevak, a možda i pivot.