Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Manjak individualne kvalitete i tanka klupa

11.12.2011. 23:00
Manjak individualne kvalitete i tanka klupa


S četiri pobjede i šest poraza imaju mirnih mjesec dana stanke u kojoj ih očekuje dosta posla, ali i motiva da se dočeka najvažniji dio sezone u pravoj formi


Zadarski košarkaški derbi između Zadra i Sonik-Puntamike donio je ovog puta dovoljno uzbuđenja, iako će konačna visoka pobjeda Zadra možda navesti na obrnut zaključak. Nije to bila nimalo lagana domaća obveza igračima s Višnjika, a to su i očekivali s obzirom na to da Puntamičani nikad ne odustaju od svoje igre i bespoštednog pristupa. Realnost je ove sezone, i ako se okrenemo prema prošlosti, nikad manje izražena razlika u kvaliteti između ova dva kluba. Nakon dugo vremena našli su se od početka sezone u istoj ligi što već potvrđuje navedeno. Zadar doduše puca i nalazi se na samom vrhu ljestvice i planira siguran nastup u Ligi za prvaka dok je za zelene surova stvarnost borba za ostanak u ligi.
Crna rupa u drugoj četvrtini
Ipak tijek utakmice u petak u prve tri četvrtine nije nimalo odavao taj dojam. Štoviše igrači Nevena Plantaka imali su nekoliko vrlo dojmljivih dominantnih dionica u kojima su očitali prave male košarkaške lekcije svojim domaćinima. Ti svijetli trenuci trajali su kroz cijelu prvu četvrtinu i dobar dio treće dionice, no preveliki su im bili padovi kroz drugu i posljednju četvrtinu da bi se i osladili na kraju skalpom nad “starijim velikim bratom” u čijim redovima je prevagu na kraju donijela izraženija individualna kvaliteta nekih igrača poput Vrbanca, Delaša, Ivanova te “zaštićenog” poletaraca Šange.
Tri minute bez poena Zadra i 11 ukupno u prvih 10 minuta pokazalo je koliko je učinkovita igra zelenih koju je teško bilo do kraja održavati s obzirom na nezahvalne rotacijske uvjete trenera Plantaka. Razlika u kvaliteti, kako je utakmica odmicala je morala, nekako isplivati kod Pipanove momčadi. Odmaranje Pešuta kojeg nisu mogli kvalitetno zamijeniti Dražović i blijedi Marić koji nije na tragu Marića iz prošle sezone te vrhunska obrambena dionica Olivarija na raspucanom Jurjeviću u drugoj četvrtini je donijela i potpuni preokret. Puntamičanima se nakon vodstva 25:18 u 12. minuti dogodila njima česta ovosezonska pojava, velika crna rupa, te su do poluvremena primili čak 25 poena, a zabili tek devet za 43:34 prednost Zadra. Taj dugih osam minuta prazan hod pokazao se ključnim trenutkom utakmice iako su Puntamičani opasno priprijetili kroz treću dionicu kad su se primakli na samo na jedan poen zaostatka (60:61, 29. minuta).
Skok i slobodna bacanja
U tom stizanju iscrpile su se bitne Plantakove poluge na terenu. Jurjević sa 4-4 tricom u prvih 30 minuta, odlični Šarlija i Čakarun pod košem te nepredvidivi i brzi Pešut nisu dobili bitniju potporu s klupe i nije se moglo u kontinuitetu održavati visoki obrambeni ritam kombiniran s preciznošću u napadu. Kad se tome još pridoda izgubljena bitka u skoku, 37-23 za Zadar, te nastavak krize šuta za dvicu (23-45) i sa slobodnih bacanja (15-24) onda je teško očekivati iznenađenje na terenu najvećeg favorita za Ligu za prvaka koji je barem na Višnjiku u prvom dijelu sezone pokazao veliku dominaciju.
Nije donio na kraju poraz od Zadra neke tragične konotacije za Sonik-Puntami  ku, jer su njima porazi u utakmicama ovakvog tipa, gdje im s druge strane stoje kvalitetniji i skuplji timovi, potpuno očekivani. Više bole minimalni poraz od Darde ili od Kvarnera u posljednjim minutama nego od Zadra, Splita, Jollyja, Svjetlosti koji bi po svemu sudeći trebali nakon 22 odigrana kola završiti u Ligi za prvaka. Bodovi vrijede za njih dvostruko protiv ovih klubova iz donjeg doma i s tim pritiskom i imperativom se igrači i stručni stožer zelenih za sada nose sasvim dobro. Ostvareno je sve što su zahtijevali da se uzme u teškoj za njih ligaškoj konkurenciji. S četiri pobjede i šest poraza imaju mirnih mjesec dana stanke u kojoj ih očekuje dosta posla, ali i motiva da se dočeka najvažniji dio sezone u pravoj formi. Naravno povezan s povratkom ozlijeđenog dvojca Blažević-Vraneš koji itekako nedostaju u izrazito mladom i neisksunom rosteru Nevena Plantaka.