Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Misa kao simbol molitve za sve koji su dali svoj život za hrvatski san

11.12.2011. 23:00
Misa kao simbol molitve za sve koji su dali svoj život za hrvatski san


Misu zadušnicu u povodu 12. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prošlu subotu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je župnik mons. Ivan Mustać. U propovijedi je izrazio zahvalnost braniteljima i svima koji su pridonijeli stvaranju hrvatske države. Brojni vjernici su na kraju euharistije zapjevali pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku”.    
– Ovu svetu misu najprije ćemo namijeniti za dušu našeg prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ali rekao bih da je ova sveta misa više simbol molitve za sve one koji su poput njega dali svoj život za hrvatski san, za hrvatsku državu i slobodu. Tako da u ovu svetu misu uključujemo i sve hrvatske mučenike, sve zatvorenike, prognane, ubijene i sve one koji su dali svoj život, svoj trud, znoj, svoje vrijeme i znanje, kao i sve one koji su branili i obranili našu domovinu, a simbol svega toga je pokojni predsjednik, rekao je mons. Mustać na početku svete mise.
– Za pravednu i svetu stvar ljudi umiru, to su činili naši branitelji. I svaki onaj koji je obukao odoru hrvatskog branitelja riskirao je smrt. U poslanici se dalje navodi: “A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.” Bog je za nas ovakve kakvi jesmo umro, naveo je mons. Ivan Mustać. Nadalje je poručio da je Božja mudrost križ.
– To je mudrost nad mudrošću. Bog je ludošću križa i ludošću propovijedanja došao spasiti ovaj svijet.
– Bog nas stavlja u ovu situaciju da budemo kao kršćani znak i svjetlo. Bog nam daje situaciju u kojoj se Crkva mora intenzivno baviti evangelizacijom te katehizacijom djece i mladih, kao i čovjekom. Crkva je pozvana baviti se svojim poslom puno više, kaže predvoditelj euharistije dodajući da kršćani trebaju dati svoj doprinos na mjestima gdje žive i rade.
– Imamo svi jedan izazov, potrebni smo kršćana na svakom mjestu, kao poštenih, čestitih, vrijednih i marljivih ljudi. Ovo je trenutak da molimo za našu domovinu, za sve one koji su na vlasti, da mlade odgajamo da budu kršćani, vrijedni i čestiti, a neka Bog pomiluje sve koji su dali život za našu domovinu, od našega predsjednika pa sve do Franka Lisice koji je prvi na ovom području dao život na oltar domovine, zaključio je mons. Ivan Mustać.