Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Porod na zadnjem sjedištu auta obavio otac, pomogla mu dvojica Posedaraca

11.12.2011. 23:00
Porod na zadnjem sjedištu auta obavio otac, pomogla mu dvojica Posedaraca


Otac bebe (27) porodio je suprugu na zadnjem sjedištu vozila, a u nedostatku pribora zubima je pregrizao pupkovinu. Dragan Bolić u pomoć im je doveo rođaka Marina, jedinu raspoloživu osobu medicinske struke u tom trenutku, koji se pobrinuo za novorođenče – vezao mu pupkovinu i utoplio ga


Dječak težak 3.300 grama i dugačak 51 centimetar svojim dolaskom na svijet u subotu navečer zasigurno je ostavio neizbrisiv “pečat” na dvojicu Posedaraca, Dragana (47) i Marina Bolića (41), a svom ocu Bojanu Dautoviću (27) osigurao je ulogu heroja vrijednu nagrade za životno djelo.
Maleni Bogdan je, naime, na svijet došao na zadnjem sjedištu “opel astre” kojom su se njegovi roditelji, nakon što mu je majka Nikolina (23) dobila trudove, iz Gračaca zaputili u zadarsko rodilište. No negdje prije Posedarja Bogdan je “požurio” vani, pa je mladim roditeljima zadao poprilično muke.
Porod započeo kilometrima daleko od rađaonice
– Nikolina mi je rekla da stanem, da je glavica već vani. Uhvatila me panika. Nisam znao što činiti, kako joj pomoći. Naišlo je neko vozilo, no vozač se nije htio zaustaviti. Srećom, odmah za njim je došlo drugo. Čovjeka sam zamolio da mi pomogne, nakon čega se on uputio u Posedarje po liječnike u Hitnoj pomoći – još uvijek u nevjerici i pod dojmom proživljenog prethodne večeri, ispričao nam je otac novorođenčeta, sjedeći na krevetu zadarske ginekologije uz suprugu i sinčića.
– Vidio sam auto zaustavljeno uz rub ceste i mlađeg čovjeka kako maše rukama. Stao sam, a on mi je rekao da mu žena rađa. Onako makinalno odgovorio sam “a što ću joj ja” jer, zaista, nisam znao kako bih pomogao. Onda sam se sjetio da bi liječnici trebali biti u ambulanti “hitne” 24 sata pa sam krenuo po njih – rekao je Dragan Bolić, posedarski ugostitelj. No liječnike nije zatekao jer su se netom ranije uputili na terensku intervenciju. Budući da nije mogao mladi par u nevolji tek tako ostaviti, a sam nije smogao snage preuzeti ulogu babice, Dragan se sjetio svog rođaka Marina, umirovljenog branitelja, inače medicinskog tehničara po struci. Zajedno su krenuli prema magistrali gdje je do njihova dolaska maleni Bogdan već napustio majčinu utrobu.
– Čim je čovjek krenuo po pomoć, beba je samo ispala vani na sjedište. Nikolina je ponavljala “pupčana vrpca, pupčana vrpca”, a ja nisam imao ništa oštro za presjeći ju. Uhvatila me još veća panika pa sam pupkovinu pregrizao – kaže mladi otac, a njegovo babinjanje potom je “popravio” medicinski tehničar Marin Bolić. Iz paketića za prvu pomoć uzeo je škare, odrezao pupkovinu, vezao čvor i potom zamotao sterilnim zavojem. Bebu je potom umotao u gornji dio svoje trenirke da se ne pothladi, sjeo na suvozačko mjesto “pokretne rađaonice” i s roditeljima i njihovim novorođenčetom uputio se prema zadarskoj bolnici.
“Babica” s bradom i brkovima
– Dobro je sve ispalo. Dok smo ja i Dragan došli, otac je sve već bio obavio. Da nije, uh… ne znam kako bi – kaže Marin kojeg su njegovi poznanici zbog hrabrog pothvata iz šale jučer nazivali babicom. Kola Hitne medicinske pomoći, koja su im iz Zadra krenula u susret, presrela su ih u Murvici Donjoj gdje su potom liječnici preuzeli majku i dijete. Otac, usprkos svemu još uvijek sposoban upravljati vozilom, a s njim i Marin Bolić, slijedili su ih sve do zadarskog rodilišta.
– Sačekao sam malo, a kada su mi liječnici rekli da su i majka i dijete dobro, s Draganom koji je, također došao u krug bolnice, vratio sam se u Posedarje gdje smo potom u Draganovu kafiću ostali do sitnih sati prepričavajući događaj – kaže Marin, a Dragan dodaje kako su cijeli događaj prepričavali više puta, jer ni sami nisu vjerovali da se zaista i zbio. No, napominju, nije izostala ni zdravica za dječačića kojemu su roditelji dali ime Bogdan. To je ime, kaže majka Nikolina, sam sebi zapravo donio rođenjem – Bogom dan, Bogdan – zaključuje sa smješkom držeći mališana u naručju. Dodaje kako kući imaju još dva sina, četverogodišnjeg Gorana i dvogodišnjeg Nikolu, no da ih je Bogdan ipak uspio iznenaditi.
Priča oko nesvakidašnjeg poroda time je okončana, no ona druga, proizišla iz nje, tek treba započeti. Priča je to o budućem prijateljstvu između obitelji Dautović i dvojice Posedaraca čije je temelje postavio maleni Bogdan, a obje strane imaju, kako su nam rekli, jaku želju i volju.


Dijete i majka dobro




– I dijete i majka su dobro. Otac je obavio porod, a porod posteljice obavljen je tu kod nas nakon što su kolima Hitne pomoći u subotu navečer majka i dijete dovezeni – rekao je dr. Tomislav Lisica, specijalist ginekologije, kojega smo jučer poslijepodne zatekli u “viziti” kod junaka ove nesvakidašnje priče.


Mladi roditelji triju dječaka nezaposleni su


Mladi roditelji Nikolina i Bojan Dautović iz Gračaca, odradili su prvu roditeljsku lekciju “za peticu”, no onaj teži dio tek je pred njima. Mladi je par, naime, bez posla i stalnih prihoda, a potrebe trojice dječaka svakim će danom biti veće. Njihova životna priča, a posebice stoga što je predbožićno vrijeme, možda će potaknuti dobre ljude voljne da im na bilo koji način pomognu.