Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tuđmanovu liku i djelu poklonio se i zadarski kraj

11.12.2011. 23:00
Tuđmanovu liku i djelu poklonio se i zadarski kraj


Autobusima i osobnim automobilima u Zagreb su stigli Biograđani, Zemuničani, Polačani, Sukošanci, Podgorci, Škabrnjani, Ninjani, Pakoštanci, Posedarci, Pridražani, Filipjanci, Vršani, Privlačani i drugi. Tjedan dana ranije počast prvom hrvatskom predsjedniku odali su Bibinjci koji su na Mirogoj stigli u tri autobusa, a sljedeću subotu dolaze Benkovčani


Ove subote i nedjelje stotine žitelja Zadra i Zadarske županije, organizirano ili osobno, već tradicionalno su bili na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje su na istočnoj strani crkve Krista Kralja odali počast i poklonili se na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Žitelji Zadarske županije pridružile su se tisućama građana iz cijele Hrvatske koji su na Mirogoju obilježili 12. obljetnicu smrti prvog predsjednika, utemeljitelja suverene, samostalne i neovisne hrvatske države.
Autobusima i osobnim automobilima u Zagreb su stigli Biograđani, Zemuničani, Polačani, Sukošanci, Podgorci, Škabrnjani, Ninjani, Pakoštanci, Posedarci, Pridražani, Filipjanci, Vršani, Privlačani i drugi. Tjedan dana ranije počast prvom hrvatskom predsjedniku odali su Bibinjci koji su na Mirogoj stigli u tri autobusa, a sljedeću subotu dolaze Benkovčani.
Kalmeta poveo pjesmu
– Franjo Tuđman je svijetla iznimka hrvatskoga političara i državnika, vojskovođe i pobjednika. Sve to u jednoj osobi. Naša je obveza da ni po koju cijenu ne odstupimo od njegova i našega zajedničkoga cilja, naglasio je starigradski načelnik Krste Ramić.
Nakon što su Zemuničani položili vijence i zapalili svijeće ispred grobnice, uz arkade i crkvu Krista Kralja, zemunički načelnik Josip Marušić je rekao:
– Možemo biti suglasni oko toga da je Franjo Tuđman iza sebe ostavio veliko djelo i da smo privilegirani naraštaj koji je ostvario jedan od najvećih snova Hrvatske, koja se obranila u nametnutom ratu, a danas je afirmirana u svijetu. Bez Tuđmana danas ne bismo imali Hrvatsku, izričit je Marušić, naglašavajući da su na Tuđmanov lik i djelo svi izuzetno ponosni.
Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju, umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu s nepunih 78 godina života.
– Za domoljublje su mnogi dali svoje živote, domoljublje nije izašlo iz mode. Slijediti Tuđmanovo domoljublje trebala bi biti obveza svih nas, rekao je Viktor Prtenjača, načelnik Polače.
Nakon molitve odrješenja pored groba dr. Tuđmana uslijedilo je zajedničko pjevanje pjesme Đanija Maršana “Bože čuvaj Hrvatsku” koju je poveo aktualni ministar mora Božidar Kalmeta.
Tuđmanova životna želja
– Na čelu s dr. Franjom Tuđmanom ostvareni su strateški nacionalni ciljevi hrvatskog naroda. Postao je simbolom hrvatskog uskrsnuća nakon dugih stoljeća življenja Hrvata u raznim drugim asocijacijama, naglasio je dr. Eddie Stamičar iz Biograda na Moru.
U čak četiri dupkom puna autobusa iz Općine Sukošan došlo je oko 200 ljudi kojima su se pridružili i oni koji žive i rade u Zagrebu te studenti.
– Okupili smo se kako bismo se još jednom čvrsto primili za ruke i rekli da ćemo znati živjeti onu Tuđmanovu da Hrvatsku ne damo nizašto. Kako vrijeme odmiče uvjeren sam da se i oni najveći sumnjičavci neće moći poreći zaslugu za stvaranje, obranu i oslobađanje Hrvatske u Domovinskom ratu koji je bio obrambeni i osloboditeljski, rekao je sukošanski načelnik Ante Martinac istaknuvši kako se ne smije zaboraviti žrtva koja je dana za obranu domovine.
– Najveću žrtvu su podnijeli branitelji koji su dali svoje živote, a predsjedniku Tuđmanu samostalna je Hrvatska bila životna želja. Mogao je živjeti u miru, i vjerojatno bi živio duže i zdravije. Bez žrtve nema velikih stvari, poručio je Martinac.
Nakon što odali dužnu počast dr. Tuđmanu i drugim hrvatskim velikanima na mirogojskom groblju, kako je već uobičajeno mnogi žitelji Zadarske županije su se po nadasve ugodnom vremenu nekoliko sati zadržali u samom središtu Zagreba koje u pravom smislu riječi “punom parom” živi ovo predbožićno i prednovogodišnje vrijeme.