Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vinari i uljari iz cijele županije na natjecanju u Nadinu

11.12.2011. 23:00
Vinari i uljari iz cijele županije na natjecanju u Nadinu


Udruga vinogradara i vinara Nadin dobar je primjer na koji način se udruženim snagama može promovirati i trud i rad, ali i mjesto te na najbolji način učiniti svoje mjesto prepoznatljivim i izvan granica naše županije


Degustacija mladih vina i maslinova ulja, treći puta je održana u Nadinu. Za razliku od proteklih godina ovaj put je okupila natjecatelje iz čitave Zadarske županije. Natjecatelji su se okupili u šatoru na proglašenju pobjednika uz prigodni program koji je izvodio KUD Nadin. Okupljene natjecatelje, goste i brojne uzvanike pozdravio je Veselko Glavić, predsjednik MO Nadin kazavši:
– Drage Nadinjanke i Nadinjani i dragi gosti, htio bih vam se zahvaliti što ste uveličali ovu našu manifestaciju. Da bi sve bilo dobro pobrinuli su se ovdje nazočni, radišni Nadinjani, a posebno bih se htio zahvaliti i struci, Savjetodavnim službama Grada Benkovca i Zadarske županije, što su nam u svako doba bili na raspolaganju. Posebno bih pozdraviti naše drage goste koji su došli iz Istre, iz općine Medulin. Oni su prešli 400-tinjak kilometara da bi se ovdje nama pridružili, kazao je Glavić. Nakon njega nazočnima se obratio predsjednik nadinske Udruge vinogradara i vinara, Željko Vrsaljko:
– Mi smo danas neslužbeno, pričajući ispred šatora nazvali ovaj dan praznikom ulja i vina. I mislim da danas to s pravom govorimo, s obzirom na to da nam to pravo i pripada budući da smo jedni od najvećih proizvođača grožđa, vina i maslinova ulja. Današnja manifestacija sigurno će uvelike doprinijeti svim našim proizvođačima i dati im još više elana da se još više trude i proizvode što bolja vina i što bolja ulja, istaknuo je Vrsaljko.
Nadinjani u Istri
Mjesto Nadin pripada u područje Grada Benkovca te je okupljene pozdravio i dogradonačelnik Mirko Erstić, koji je ujedno prenio i pozdrave gradonačelnika Branka Kutije koji je bio službeno spriječen.
– I vi i mi smo svjedoci da smo prethodnih godina svi ulagali napore da dođemo do ovoga što imamo danas. Ovo je rezultat našega zajedničkog rada i truda, a sigurno je da nije vas, do ovoga ne bi došlo. Stoga vam izražavam iskreno poštovanje što ste došli do ovoga, što ste uspjeli ovo organizirati, a da tijekom godine nema rada i truda do ovoga sigurno ne bi došlo. Koristim prigodu čestitati svima nagrađenima. Ima dosta priznanja, no i oni koji nisu dobili priznanje, sigurno su ga zaslužili za hrabrost. Njihov proizvod nije manje vrijedan od onoga koji je nagrađen. Želim da se svi ugodno osjećamo i dobro družimo kao i uvijek u Nadinu. Vidimo se i dogodine, poručio je Erstić. U ime zadarskoga župana skup je pozdravio i pročelnik Ureda za poljoprivredu Danijel Segarić. Nazočnima se obratio i načelnik Općine Medulin Goran Bujić, podsjetivši na veze Nadina i te istarske općine.
Medalje dvostrukog sjaja
O osobinama ovogodišnje berbe i vinogradarske godine, nazočnima je govorio dipl. ing. Zvonimir Vlatković iz Hrvatske poljoprivredne komore, Područnog ureda Zadarske županije.
– Ovogodišnja smotra mladih vina u Nadinu razlikuje se od onih dviju prethodnih, a ova je degustacija uključila vina i iz drugih mjesta Zadarske županije. Na ocjenjivanje su pristigla 24 uzorka crnih vina, 10 uzoraka bijelih vina i dva voćna vina, jedno voćno i jedno voćno desertno. Vina su ocijenjena međunarodnom metodom 100 bodova, a ocjenjivačka komisija je imala pet članova: Marina i Željko Pavlović, Gojko Kasap, Denis Rako i Ivica Kostović, kazao je Vlatković čestitajući pobjednicima te nastavio:
– Znajte da je ova godina, s obzirom na klimatološke uvjete i tehnološke uvjete u podrumu, bila izuzetno zahtjevna i teška. Zato još jedan put čestitam svima koji su osvojili medalju ili priznanje. Smatram da vam ova medalja ima dodatnu težinu i dvostruki sjaj, naglasio je Vlatković, a više o tome okupljenima je kazivala i dipl. ing. Marina Pavlović, istaknuvši da je ovo, doista bila teška vinogradarska i vinarska godina.
– Mislim da to najbolje znate vi u Nadinu jer problemi su u cijeloj Županiji, no na Nadinskom blatu ih je bilo najviše ove godine; s dvije elementarne nepogode i svime što je to donijelo. Svaka vinogradarska godina je godina za sebe, međutim, ova je bila teška. Drugu tek iščekujemo i moramo se nadati da se neće ponoviti ovako teška godina i da će vam sve ovo biti škola za ubuduće. Svaka nagrada je nagrada vašeg truda i nadam se da ćemo i u ovako teškoj godini uživati u dobrim vinima, a da će nam svaka sljedeća donijeti više dobrih, kvalitetnih i vrhunskih vina jer Nadinsko blato i selo Nadin zaslužuju takvo nešto. Na ovolikim površinama vinograda vi imate izuzetan potencijal i nadam se da oni koji još nisu, da će to prepoznati kroz neko vrijeme i da ćemo tijekom nekoliko godina nastaviti ovim stopama kojima ste vi krenuli i uživati u vrhunskoj kapljici s ovog područja, poručila je Pavlović, nakon koje je o ocjenjivanju ulja govorio dipl. ing. Ivica Kostović.
Učetverostručena proizvodnja ulja
– Puno su vas nahvalili u vezi vina i vinograda. I ja ću vas hvaliti. Pozdravljam vas u ime senzorskih analitičara maslinova ulja Olea, grupe kušača ili degustatora maslinova ulja koja djeluje u Zadru. Ocjenjujemo razne manifestacije, pa i vašu. Kao u vinogradarstvu, tako je i u maslinarstvu napravljen veliki “bum” u našoj Županiji. Pokazala se potreba da se oformi naša domaća grupa koja će ocjenjivati naša ulja, da nam ne dolazi nitko sa strane. Naša je grupa certificirana i to su certificirani kušači koji se nalaze u registru Ministarstva poljoprivrede, rekao je Kostović i nastavio:
– Za razliku od lanjske godine kada je bilo 7 – 8 ulja, ove godine, došlo je 27 ulja, a 15 ih je nagrađeno. Sve su ekstradjevičanska maslinova ulja. Četiri su djevičanska maslinova ulja, ali isto tako imamo osam ulja koja imaju izraženu manu pa smo ih morali na neki način odbaciti. Moram priznati da su nam upravo ta ulja interesantna jer bismo htjeli njihove proizvođače upozoriti na učinjene greške. Vjerojatno učinjene između berbe i meljave, istaknuo je Kostović i pozvao uljare da ne čekaju s meljavom, pogotovo što Nadin ima visokokvalitetnu i višestruko nagrađenu uljaru.
Još jedan važan iskorak u nadinskoj degustaciji vina i ulja je i postupak koji se od ove godine uvodi: sudionicima se pismeno obrazlože zašto je njihovo vino prošlo tako kako je prošlo, pa proizvođači tako znaju što im je činiti da bi poboljšali svoj proizvod. Za ovu bitnu mjeru posebice se zauzimao Radoslav Bobanović, a da će se to od ove godine i provoditi potvrdila nam je i dipl. ing. Marina Pavlović.


U vinima apsolutni šampion Vjeko Sinovčić




BIJELA VINA: priznanja su dobili: Tomislav Odžaković, debit-maraština (Nadin), Tomislav Glavić, maraština (Nadin) i Ante Šestan Buljov, burbule-debit maraština. Brončanu medalju dobio je Branko Kutija, maraština (Lisičić), kao i srebrnu medalju za debit-trbljan. Zlatne medalje su osvojili: Veselko Glavić, chardonnay (Nadin) i Vjeko Sinovčić, grenache bijeli-debit-maraština (Novigrad).
CRNA VINA: priznanje je dobio Ivica Ninčević, merlot-syrah-plavina (Nadin). Brončane medalje su osvojili: Tomislav Odžaković, plavina-syrah-cabernet sauvignon (Nadin), Željko Brala, merlot-syrah (Posedarje) i Divna Baković, babić-plavina-merlot (Banjevci). Osvajači srebrnih medalja su Ivica Ninčević, merlot (Nadin), Mile Vrsaljko Božin, merlot-plavina (Nadin), Andrija Brzoja plavina-syrah-grenache crni (Nadin), Dragan Vrsaljko, merlot-syrah (Nadin), Veselko Glavić, syrah (Nadin), Dario Fiolić, merlot (Zadar), Branko Arbanas, merlot-plavina-syrah (Smilčić), Trifun Poljak, cabernet sauvignon (Zadar) i Ante Škaulj, syrah (Nadin).
Zlatne medalje osvojili su Veselko Glavić, cabernet sauvignon (Nadin), Trifun Poljak, merlot (Zadar), PZ Maslina i vino, cabernet sauvignon-plavina-merlot-syrah (Polača), Marko Glavić, syrah (Nadin), Tomislav Glavić, cabernet sauvignon (Nadin), Miro Glavić, plavina-syrah, cabernet sauvignon (Nadin), Tomislav Glavić, syrah (Nadin) i Vjeko Sinovčić, syrah-merlot-cabernet sauvignon (Novigrad).
Šampion u kategoriji i bijelih i crnih vina bio je Vjeko Sinovčić iz Novigrada.
Uručene su i nagrade za voćna vina koje su dobili Marijan Vrsaljko i Tatjana Glavić za desertno voćno vino.


Nagrađena maslinova ulja


Priznanjem su nagrađeni: Dejan Golem (Lisičić), Svetko Župan Gajo (Škabrnja), Željko Klarica (Raštević) i Marko Glavić (Nadin).
Brončane medalje su dobili: Mile Vrsaljko pok. Ante (Nadin), Svetko Čustić (Murvica Donja), Mladen Brzoja (Nadin), Branko Kutija (Lisičić), PZ Maslina i vino (Polača).
Dobitnici srebrnih medalja su: Nediljko Marić (Zagrad), Agrokotari d.o.o. (Biljane Donje), Željko Glavić (Nadin), Ante Vulin (Pakoštane) i Davor Glavić (Nadin).
Zlatnu medalju su osvojili Tomislav Gulan (Galovac), Mile Vrsaljko Bože (Nadin), Mirjana Vrsaljko (Nadin), Milinko Zagorac (Polača) i ugostiteljski obrt “Buddy” i Mladen Prtenjača (Zadar) koji je osvojio i titulu ovogodišnjeg šampiona maslinova ulja.