Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski turnir najjači u Hrvatskoj

11.12.2011. 23:00


Najbrojniji i najjači do sada, dvije su riječi koje najbolje opisuju 18. po redu međunarodni šahovski turnir “Zadar Open 2011.” koji je jučer počeo u hotelu Funimation. Na turniru sudjeluju ukupno 123 igrača iz jedanaest federacija, od toga na A četrdeset i pet, a na B sedamdeset i devet. O snazi A turnira dovoljno govori podatak da na njemu sudjeluju čak dvadeset i dva velemajstora i dvije velemajstorice. Prvi nositelj je hrvatski velemajstor i prošlogodišnji pobjednik turnira reprezentativac Ivan Šarić.
– Mi u Zadru smo ponosni što se ovaj turnir održava već osamnaest godina za redom i nadam se da će se ova tradicija nastaviti. Osjećajte se u Zadru kao kod kuće. Šah je veličanstvena igra u kojoj se dijete od dvanaest godina može ravnopravno boriti s nekim od osamdeset godina, rekao je dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurević koji je otvorio turnir.
Kolika je snaga turnira dovoljno govori činjenica da sudionici komentiraju da je ovo najjači turnir u Hrvatskoj ove godine, a mnogi velemajstori dodaju i u susjednim zemljama. U takvoj konkurenciji borit će se naši velemajstor Saša Martinović, međunarodni majstor Saša Režan i FIDE majstor Ivan Jakić.
Na B turniru prvi nositelj je FIDE majstor Marijan Kristović. Najbolje rangirani domaći igrač je kadet Toni Petrušić, član ŠK Zadar i ŠK Casper. Petrušić je rangiran kao dvadeset i drugi, a od njega se očekuje dobar rezultat. S obzirom na njegovu snagu i talent te da je Drugu šahovsku ligu završio bez poraza, a lani je odlično odigrao zadarski turnir, ta očekivanja nisu nerealna.
Pročelnik Upravnog odjela za sport Grada Zadra Radovan Dunatov podsjetio je da nas je ove godine napustio predsjednik prvog organizacijskog odbora turnira iz 1994. godine Zdenko Matešić te prije nekoliko dana tajnik Šahovskog saveza Zadarske županije Mate Maroja. Njima dvojici prisutni šahisti odali su počast minutom šutnje.