Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sefijeva knjiga u prodaji u TIC-u

Autor: Valentina Mlađen

11.12.2012. 23:00
Sefijeva knjiga u prodaji u TIC-u

Foto: Vedran SITNICA



Novo je izdanje u biblioteci Stari hrvatski gradovi nakladničke kuće AGM u prodaji u Turističko-informativnom centru TZG Zadra na Narodnom trgu po cijeni od 270 kuna


Nakon odlično posjećene promocije knjige “Stari Zadar gospodar zlata i srebra”, autora Abdulaha Seferovića Sefija koju su mnogi odlučili iskoristiti da nabave svoj primjerak. Novo je izdanje u biblioteci Stari hrvatski gradovi nakladničke kuće AGM u prodaji u Turističko-informativnom centru TZG Zadra na Narodnom trgu po cijeni od 270 kuna.
“Zadarska” pitanja postavlja i, šetnjom kroz grad nekad i danas, na njih odgovara autor knjige Abdulah Seferović, veliki zaljubljenik u grad i dobitnik mnogih priznanja za svoj rad o Zadru, njegovoj povijesti i sadašnjosti. U knjizi se Seferović koncentrira na staru gradsku jezgru, prostor brojnih rušenja, ali i pomnjiva obnavljanja, prostor u kojem stare zidine i četiri kantuna označavaju zadarski đir. To je prostor ulica, trgova i spomenika od kojih svaki zaslužuje posebno poglavlje i tumačenje. Povijest gradskih ulica, zgrada i ljudi upotpunjena je brojnim sačuvanim fotografijama, zemljopisnim kartama, razglednicama i crtežima, od kojih mnoge pripadaju zadarskom kroničaru, autoru Seferoviću.
Čini se kako je Zadar jedan od onih gradova koji su postojali oduvijek. Njega spominju najstarije poznate karte novoga vijeka, a stajao je na razmeđu najznačajnijih europskih putova starog i srednjeg vijeka. Svojatali su ga mnogi pa je zbog svog zemljopisnog položaja i povijesnog značenja bio meta osvajača duboko do u 20. stoljeće. Zbog takve povijesti često je mijenjao gospodare, ali i stanovništvo.
Samo u 20. stoljeću ta izmjena stanovnika dogodila se nekoliko puta pa je jedno od najrazumnijih pitanja vezanih uz Zadar ono o zadarskom identitetu. Naime, tko su stanovnici Zadra, kojim “gradskim” idiomom jezika govore, što ih ujedinjuje osim ulica i prostora koji nastanjuju? Tko su bili talijanaši u gradu i kako to da je upravo iz Zadra krenula inicijativa svehrvatskog ujedinjenja u 19. stoljeću? Tko je i kada useljavao, a tko iseljavao iz Zadra?