Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za završetak Kazališta lutaka planiran 1,5 milijun kuna

Autor: Ivana Burica

11.12.2012. 23:00
Za završetak Kazališta lutaka planiran 1,5 milijun kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Za realizaciju programa javnih potreba u kulturi Zadarske županije u 2013. godini osigurava se ukupno 13.060,794 kuna


Prema prijedlogu, koji je na jučerašnjem županovom kolegiju izložio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, za realizaciju programa javnih potreba u kulturi Zadarske županije u 2013. godini osigurava se ukupno 13.060,794 kuna.
Većina tog novca predviđena je za financiranje ustanova u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija – Narodnog muzeja Zadar i Kazališta lutaka Zadar.
Za Narodni muzej osigurano je ukupno 4.592,863, od čega za djelatnost muzeja ide 3.814,863 kuna, a 628.000 planirano je za opremanje poslovnih prostorija.
Za Kazalište lutaka Zadar predviđeno je ukupno 7.109,931, a od toga će 1.478,073 kuna biti utrošeno za završetak zgrade Kazališta lutaka.
Za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2013. godinu planiran je iznos od 499.271 kuna.
Većina tog novca – 455.621 kuna, bit će proslijeđeno Zajednici tehničke kulture Zadarske županije.
Jednostavnije do zamjena zbog bolovanja
Realizaciju Programa javnih potreba u sportu Zadarske županije za 2013. godinu Županija će sufinancirati s 1.970,453 kuna, od čega 907.453 kuna ide Športskoj zajednici Zadarske županije.
Na županovom kolegiju našli su se i prijedlozi izmjena i dopuna statuta osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija. Ove statutarne izmjene su, kako je pojasnio pročelnik Ivan Šimunić, posljedica Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji je na snagu stupio 4. kolovoza ove godine.
– Gotovo svaka izmjena zakona zahtijeva i izmjene školskih statuta, što i nije najsretnije rješenje. Naime, školski statuti su iznimno opširni te imaju više članaka nego sam zakon, rekao je Šimunić pojasnivši da se najznačajniji dio promjena u statutima odnosi se na članak 127. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim se dodatno reguliraju postupanja kod izbora ravnatelja. Tako novi članak kaže da predstavnici nastavničkog, odnosno učiteljskog, te radničkog i vijeća roditelja moraju tajnim glasovanjem utvrditi stajalište koje predstavnici tih tijela u školskom odboru trebaju zastupati u postupku izbora ravnatelja.
Druga važna izmjena jest ta da se ravnateljima daje mogućnost sklapanja ugovora o radu bez natječaja i bez suglasnosti školskog odbora najviše 15 dana čime se pojednostavljuju procedure oko angažiranja zamjena zbog bolovanja.
Konačno se nazire osnivanje Savjeta mladih Zadarske županije. Naime, treći po redu javni poziv za članove Savjeta mladih izazvao je veliko zanimanje te se na njega javio čak 21 kandidat.
U Savjet je predloženo devetero mladih – četvero s područja grada Zadra, dvoje iz Biograda te po jedan iz općina Sv. Filip i Jakov, Gračac i Polača.
Članove Savjeta mladih imenuje Županijska skupština, a za imenovanje su predloženi Goran Bagavac, Mate Bobanović, Tino Jerbov, Martina Matešić, Maja Medić, Darko Mikas, Danijela Oštrić, Antonija Radas i Ivana Šaja.
 Sufinanciranje projektne dokumentacije
U nastavku kolegija župan je donio odluku o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije komunalne infrastrukture na području grada Obrovca te općina Gračac, Škabrnja, Jasenice, Zemunik Donji, Povljana i Ražanac. Grad Obrovac je izradio idejni projekt kanalizacije s nogostupom u iznosu od 78.750 kuna, a župan je odobrio sufinanciranje projekta s 50.000 kuna. Za idejni i glavni projekt cesta u Škabrnji Općina Škabrnja potrošila je 76.437 kuna, a iz Županijskog proračuna bit će joj vraćeno 60.000 kuna. Općina Ražanac je izradila projektnu dokumentaciju za sustav vodoopskrbe i javne rasvjete u iznosu od 41.250 kuna, a Županija će joj financijski pomoći sa 40.000 kuna. Općina Gračac je u fazi izrade projektne dokumentacije za javnu rasvjetu, čija vrijednost iznosi 85.312 kuna te će joj odlukom župana iz Županijskog proračuna biti raspoređeno 50.000 kuna. Nadalje, Općina Jasenice je izradila glavni projekt vodospreme sa crpnom stanicom i pripadajućim cjevovodom u iznosu od 84.375 kuna što Županija sufinancira sa 60.000 kuna. Općina Zemunik Donji izradila je projektnu dokumentaciju za biološki pročistač otpadnih voda u iznosu od 40.000 kuna, a Općina Povljana projektnu dokumentaciju nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 163.259 kuna, a Županija će im refundirati 40 odnosno 50 tisuća kuna.
Osim navedenog, iz Proračuna Zadarske županije za 2012. godinu odobravaju se namjenska sredstva trima jedinicama lokalne samouprave. Općini Kukljica 30.000 kuna za izgradnju protupožarnih putova i dijela kanalizacijske mreže, Općini Ražanac 10.000 kuna za uređivanje ulica u Ražancu i izgradnju putova u Jovićima i Rtini te Općini Lišane Ostrovičke 30.000 kuna za izgradnju pristupnog puta do poslovno stambene građevine Braština.
Iz proračuna Zadarske županije za 2012. godinu raspoređena su i sredstva za projekte nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava u kućanstva na području Zadarske županije u iznosu od 30 posto vrijednosti projekta, odnosno do maksimalnog iznosa 10.000 kuna po projektu. Novčanu pomoć u iznosima od 8 do 10 tisuća dobilo je 21 kućanstvo na području Zadarske županije.


 KATARINA COLIĆ PRIVREMENA RAVNATELJICA AGRRA-e




Župan Stipe Zrilić imenovao je Katarinu Colić, djelatnicu Razvojne agencije Zadarske županije, privremenom ravnateljicom novoosnovane javne ustanove Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA-e.
Privremena ravnateljica bit će ovlaštena za obavljanje svih pripremnih radnji za početak rada Agencije te će podnijeti prijavu za upis ove javne ustanove u sudski registar.