Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Učenici OŠ Voštarnica prodavat će božićne ukrase

11.12.2016. 23:00
Učenici OŠ Voštarnica prodavat će božićne ukrase


U Osnovnoj školi Voštarnica, školi za učenike s teškoćama, užurbano se radi na izradi prigodnih božićnih uradaka. Naime, u ovoj školi već sedam godina djeluje Učenička zadruga Mocire koja svake godine na Narodnom trgu za vrijeme blagdana postavlja izložbeno-prodajni štand s kreativnim radovima učenika i njihovih učiteljica, a dosada je održano 15 prodajnih štandova. Štand će biti postavljen sljedeće subote, od 8 do 13 sati, a sudeći po dosadašnjem iskustvu sve bi trebalo biti razgrabljeno.
– Prije se proizvodilo svašta, a onda smo se prilagodili potražnji, tako da se izrađuje ono što se najviše traži, kazala nam je Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica Zadar.
Zadrugu, pak, vodi učitelj edukator-rehabilitator Jelena Babić, prof., koja ističe kako su u rad zapravo uključeni svi učenici škole.
– Najtraženiji nam je ovaj mali borić koji se doslovno razgrabi. Upravo u njegovu izradu smo uključili svu djecu, jer ga izrađujemo u osam faza te svaka skupina, prema svojim sposobnostima radi svoje. No, osim naših učenika u zajedničkom projektu gdje se radi na senzibilizaciji uključena su i djeca iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, navodi prof. Babić uz koju su upravo bili učenici 2.c razreda navedene škole s prof. Irenom Baković Marušić.
Uz malene boriće na štandu će se naći anđeli koje izrađuje keramičarska grupa, ukrasne kugle, kugle od perja, a tu su i božićne narukvice prijateljstva.
Cijene uradaka se kreću od pet do 50 kuna, koliko košta navedeni borić, koji inače ima rok trajanja dvije godine. Cijene su simbolične i prihvatljive, pogotovo ako se uzme u obzir da je riječ o ručnom radu u koji je uloženo dosta truda.
– Prihodi od prodaje služe za nabavu materijala kako bi Zadruga mogla nastaviti s radom. Model zadrugarstva služi da bi djeca shvatila kako funkcionira poduzetništvo, kazala nam je prof. Babić.