Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Haitiju stotine tisuća mrtvih?

Autor: Hina (H)

12.01.2010. 23:00
U Haitiju stotine tisuća mrtvih?

Foto: FAH



Premijer Haitija Jean-Max Bellerive izjavio je u srijedu za CNN kako strahuje da je razoran potres koji je u utorak pogodio Haiti mogao ostaviti “više od stotinu tisuća žrtava”.
Na pitanje za koliki broj ljudi strahuje da su žrtve potresa, Bellerive je kazao kako nije bilo dovoljno vremena da se procijeni broj žrtava, ali obzirom na broj srušenih zgrada i drugih građevina u glavnom gradu Port-au-Princeu, vjeruje da bi “moglo biti dosta preko 100.000 žrtava”.
On je izrazio nadu da su se mnogi spasili, pobjegavši na vrijeme iz zgrada, jer su nakon potresa ulice bile pune ljudi.
Na pitanje u kojoj je mjeri obišao grad da bi mogao doći do te procjene, on je kazao kako je odmah nakon potresa obilazio različite dijelove Port-au-Princea kao i ministri iz njegove vlade, te su se uvjerili u ogromna razaranja.
Na upit CNN o mogućnostima vlade da održi red u Haitiju nakon katastrofalnog potresa, Bellerive je odgovorio kako je stanje za sada mirno, da se nastoji pružiti pomoć stradalima, te da vjeruje kako će vlada moći održati mir među stanovništvom kao i nakon razornih tornada koji su 2008. pogodili Haiti.
Potres jakosti 7.0 Richtera u utorak je razorio glavni grad Haitija Port-au-Prince i okolicu, gusto naseljeno područje na kojem živi od 2.5 do 3 milijuna stanovnika.
U potresu je srušena bolnica u prenapučenom dvomilijunskom glavnom gradu, dijelom se urušila Nacionalna palača u kojoj je sjedište haićanskog predsjednika, teško je oštećeno sjedište UN-a i mnogobrojne druge zgrade.
Američki diplomati i humanitarni djelatnici izvijestili su da tijela leže na ulicama i opisali stanje kao “totalnu katastrofu i kaos”, a novinari agencije AP su izvijestili da je Port-au-Prince “uvelike razoren”, ocijenivši ovu tragediju užasnom čak i za tu zemlju naviklu na katastrofe i probleme.
Glavni tajnik UN Ban Ki-moon izjavio je kako se boji da su u potresu “poginule stotine ljudi”, naglasivši kako će biti nužna golema operacija pomoći kako bi se ublažile posljedice te tragedije.
Međunarodna federacija Crvenog križa (IFRC) u Ženevi je objavila kako se priprema poslati pomoć za “najviše tri milijuna ljudi”, koliko procjenjuje da je moglo biti zahvaćeno posljedicama potresa snage čak 7 Richtera.
“Pripremamo pomoć za najviše tri milijuna ljudi”, rekao je u srijedu glasnogovornik IFRC-a Jean-Luc Martinage.
Pomoć su najavile i mnoge zemlje i organizacije diljem svijeta.
“Haiti je došao u središte razmišljanja i sućuti svijeta”, rekao je britanski premijer Gordon Brown, najavivši kako će Velika Britanija pružiti “svu potrebnu humanitarnu pomoć”.
Europska komisija objavila je kako je oslobodila tri milijuna eura za hitnu pomoć Haitiju, koji u normalnim okolnostima od EK godišnje dobiva pomoć u vrijednosti od 28 milijuna eura.
“Pomoć od tri milijuna eura tek je prva gesta”, rekla je glasnogovornica EK Pia Ahrenkilde Hansen na konferenciji za novinare, dodavši kako će komisija u Port-au-Prince poslati stručnjaka koji će procijeniti potrebe.
Španjolska, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, također je izdvojila tri milijuna eura hitne pomoći, a na Haiti će poslati i tri zrakoplova sa 150 tona humanitarne opreme. Zrakoplovi će biti upućeni “tijekom sljedećih dana”, i to dva iz španjolske logističke baze u Panami, a jedan iz Madrida, u kojem će biti i stručnjaci za spašavanje žrtava prirodnih katastrofa.
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će u Bijeloj kući organizirati krizni sastanak u svrhu pripreme pomoći Haitiju, a poslije će se obratiti Amerikancima televizijskom porukom. Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton rekla je kako SAD Haitiju nudi punu pomoć, civilnu i vojnu, a najavljeno je i slanje prve spasilačke ekipe čijih će 72 člana, uz šest posebno obučenih pasa, tragati za osobama koje su još zarobljene pod ruševinama.
I Francuska će danas uputiti 65 spasilaca i šest pasa u Haiti, a još prije njih u Port-au-Prince bi trebalo stići 37 islandskih stručnjaka za spašavanje.
Njemačka vlada oformila je kriznu skupinu koja će procijeniti stvarne potrebe na Haitiju i odlučiti o “dodatnim mjerama”, uz već najavljeno slanje 1,5 milijuna eura hitne humanitarne pomoći žrtvama potresa.
Hitnu humanitarnu pomoć u novcu, osoblju i opremi najavile su i Kanada, Kina, Meksiko i Venezuela.