Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Blitva – samo za banket?!

12.01.2011. 23:00
Blitva – samo za banket?!


Nastojim se hraniti što zdravije, no s obzirom na cijene povrća i voća, to postaje sve teže i teže. Evo, danas vidim da blitva košta dvadeset kuna, a za dvadeset kuna mogu kupiti npr. piletine za nas troje, kazala je Marija Ivić dok je kupovala na tržnici


Osim poskupljenja  naftnih derivata građani će i za  namirnice morati izdvajati više  sredstava, naime, cijene povrća  na zadarskim tržnicama također rastu. Povezanost između goriva i blitve gotovo pa  ne postoji, ali zbog povećanja  cijena građani sve teže podnose  trenutačno stanje u Hrvatskoj.
Taj trend rasta cijena traje  već neko vrijeme, ali u posljednja dva mjeseca građani  primjećuju “nevjerojatne cijene  povrća”.
Cijene povrća kreću se od 12  do 18 kuna za cvjetaču, 15 do 30  kuna za šampinjone, zelena salata kristalka je od 10 do 13  kuna te od 14 do čak 20 kuna  blitva.
– Nastojim se hraniti što  zdravije, no s obzirom na cijene  povrća i voća, to postaje sve  teže i teže. Evo, danas vidim  kako blitva košta dvadeset kuna, a za dvadeset kuna mogu  kupiti npr. piletine za nas troje,  kazala je Marija Ivić, gospođa  koju smo zatekli u kupnji na  zadarskoj tržnici.
Kako doznajemo od prodavača, blitva se može nabaviti i  po povoljnijim cijenama od  npr. 14 kuna, ali, naravno, cijena ovisi o tome je li blitva iz  polja, koja je ujedno i tvrđa i  lošije kvalitete, ili blitva iz plastenika koja je znatno kvalitetnija.
Voće i povrće koje se prodaje  na tržnicama uvijek je bilo sinonim za domaće proizvode, za  razliku od voća i povrća koje se  prodaje u velikim trgovačkim  centrima. Iako su očekivanja  građana da je na tržnici sve  domaće, situacija ipak nije takva.
– Na povrću teško primjećujem je li je domaće, ali što  se tiče voća, čak i ja mogu  primijetiti je li nešto zaista domaće. Sada pazim koliko ću  potrošiti i po kojoj cijeni ću  kupiti namirnice, dok sam nekoć isključivo pazila na kvalitetu, naglašava Ana Marija.
Iskusni kupci primjećuju da  neki prodavači svoje povrće nabavljaju iz uvoza ili čak iz trgovačkih centara. Naravno, kako doznajemo u razgovoru s  nekoliko prodavača na tržnicama, svi tvrde da su njihovi  proizvodi isključivo domaći i to  iz okolice Zadra.
– Moje povrće je domaći uzgoj što se i vidi po prirodnim  veličinama povrća. Svako dan  skoro sve prodam jer nastojim  cijene prilagoditi svim džepovima. Ipak kupaca je manje, to  je jasno kao dan, kazala je jedna prodavačica na zadarskoj  tržnici.
Kod većine povrća u prosincu su 2010. cijene bile više u  odnosu na cijene u prosincu  2009.
To je posebice uočljivo kod  češnjaka kojem je cijena u  prosincu bila veća za 93,22 %  nego u prosincu prethodne  godine. Osim češnjaka znatno  višu cijenu u prosincu je 2010.  imala i rajčica (24,08 %), paprika (rog 23,56 %, babura  14,04 %) i grah (bijeli 19,62 %  i šareni 12,45 %) te blitva  (10,56 %). Znatno nižu cijenu  imao je jedino mladi krumpir  (-24,49 %).