Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Križeve čupao zadarski skvoter Duško Skendžić

12.01.2011. 23:00
Križeve čupao zadarski skvoter Duško Skendžić


Policija je otkrila trojicu vandala koji su prošli tjedan na zadarskom Gradskom groblju iščupali i naopako okrenuli 72 križa. Sva trojica navodnih sotonista zaradila su kaznene prijave zbog povrede mira pokojnika


Zbog povrede mira pokojnika policija je danas kazneno prijavila Duška Skendžića (23), najneobičnijeg zadarskog skvotera, ilegalnog stanara u gradskom prostoru u bedemima nedaleko Elektre i dvojicu njegovih prijatelja u dobi od 18 i 17 godina.
Trojicu mladića sumnjiči se da su prošlog tjedna, u noći s četvrtka na petak, na Gradskom groblju u Zadru oštetili grobna mjesta. Mladići su, naime, svoj vandalski “potpis” ostavili na 72 grobna mjesta iščupavši isto toliko križeva koje su potom naopako okrenute zaboli natrag u zemlju ili ih ostavili položene naopako. Oskvrnuća na grobovima prvi je primijetio djelatnik “Nasada” u rutinskom obilasku o čemu je odmah obavijestio svoje nadređene, a oni policiju.
Križeve čupali i okretali nasumce
Kako se neviđeni vandalski čin dogodio u osvit pravoslavnog Božića, posumnjalo se kako su motivi vjerske prirode, no ta je sumnja odmah nakon očevida kojim je utvrđeno da su iščupani i okrenuti gotovo svi drveni križevi na katoličkom i pravoslavnom dijelu groblja, dok je staro talijansko groblje ostalo netaknuto, otklonjena. S obzirom na to da je većina križeva pronađena ili okrenuta i nanovo zabijena, ili izvađena i ostavljena na drugim grobnicama, posumnjalo se da je u  vandalskom noćnom pohodu sudjelovalo više osoba koje su imale dovoljno vremena da pomno “pročešljaju” groblje, ali i fizičke snage bez koje ne bi uspjeli iz zemlje iščupati nekoliko velikih kamenih križeva koji su bili zabijeni u zemlju i do 60 centimetara. Policijski djelatnici Druge Policijske postaje krenuli su u potragu i zakucali na vrata najprije osobama od ranije poznatim po sličnim kaznenim djelima. Trag ih je doveo i do 23-godišnjeg Skendžića kojemu su u prošli petak dokazali čak sedam teških krađa počinjenih na području Policijske uprave zadarske u posljednjih nekoliko godina. Na njega, kao mogućeg vandala s Gradskog groblja, posumnjali su jer su mu nakon dviju deložacija iz bunkera u bedemima, gdje je tijekom posljednjih nekoliko godina zajedno s psom povremeno stanovao, na istom mjestu već pronalazili predmete i obilježja sotonističke organizacije među kojima i ljudske kosti ukradene iz grobova na području Zadra.
Motiv im sotonizam
– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica mladića iz Zadra, 18-godišnjak i maloljetnik u dobi od 17 godina, na nagovor 23-godišnjaka iz Zadra te noći zajedno s njim ušli unutar groblja te iščupali iz zemlje 66 drvenih križeva, 5 betonskih i jedan metalni križ, koje su okrenuli naopačke i zabili ih u zemlju pri čemu su neki i oštećeni – izvijestila je policija navodeći kako je s maloljetnikom razgovor u prostorijama policije obavljen u nazočnosti njegovih roditelja nakon čega su uz kaznene prijave sva trojica osumnjičenika napustila službene prostorije.
Što je trojicu mladića motiviralo na taj bešćutni, neviđeni čin, nije poznato no neslužbeno doznajemo kako su se sva trojica deklarirali kao sotonisti. Upravo je takvu sumnju prošli tjedan izrekao i generalni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Milivoj Bolobanić kazavši kako misli da je riječ o mržnji prema kršćanskim svetinjama jer je križ i za katolike i pravoslavce simbol vjere i Isusa Krista koji je izdahnuo na križu, a to po njegovom mišljenju upućuje na sotoniste.