Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dobio sat da bi i dalje na vrijeme zvonio

12.01.2012. 23:00
Dobio sat da bi i dalje na vrijeme zvonio


Na dar sam dobio ručni sat, a kako su kazali čestitari, sat su mi darovali kako bih i ubuduće točno i na vrijeme zvonio, govori vrški zvonar Šime Predovan Ciklon


U župnoj crkvi Sv. Mihovila u Vrsima održano je misno slavlje koje je predvodio župnik don Boris Pedić, a simbolično je proslavljena jubilarna obljetnica djelovanja i služenja Crkvi sakristana Šime Predovana Ciklona.
Naime, na blagdan Tri kralja prije punih 20 godina, točnije 6. siječnja, 1991. godine, dužnost sakristana, ili po vrški zvonara, preuzeo je Šime Predovan i od tada pa sve do danas obavlja tu dužnost.
– Dužnost zvonara preuzeo sam dok je u župi svećeničku dužnost obnašao don Ante Ivančev. On je ujedno i glavni ‘krivac’ koji me je nakon dužeg vremena nagovaranja i potaknuo da preuzmem tu dužnost, prisjeća se zvonar Ciklon, župnikova desna ruka.
Svečana obljetnica još je i veća, jer se točno prije trideset i tri godine na isti datum Šime Predovan vjenčao s Marijom rođ. Perković, a u župnoj crkvi sv. Mihovila vjenčao ih je tadašnji župnik don Drago Ćurić.
Prigodnim riječima zahvalio je i vrški župnik don Boris Pedić.
– Dvadeset godina nije mala stvar i svakako zaslužuje veliku pažnju, pogotovo kada je riječ o služenju Crkvi. Šime obilježava dvadeset godina otkako je postao zvonar u našoj župi i mogu reći kako je velika stvar kada se svećenik koji dođe u jedno mjesto može osloniti na njega. Ima tu dosta obaveza i veliko je zadovoljstvo kada vidite da jedan zvonar obavlja svoju dužnost savjesno i odgovorno, istaknuo je don Boris.
– Čestitao bih i njegovoj supruzi Mariji koja zajedno s njim obavlja tu dužnost, a također i na tome što danas slave trideset i treću godišnjicu braka, rekao je u završnom obraćanju don Boris Pedić.
Dužnost i obveze zvonara uključuju brigu o crkvenoj imovini, uređenju i čišćenju crkve, zvonjavi po nekoliko puta dnevno, pranju i održavanju crkvene robe, kao i brigu o okolišu nekoliko crkvica koje se nalaze na području Vrsi te mnogo drugih obaveza.
– Posebno bih zahvalio don Anti Ivančevu, za čijeg sam mandata i preuzeo dužnost zvonara u Vrsima, jer bez njegova inzistiranja i poticanja tu dužnost ne bih bio ni prihvatio. Veseli me što je prošlo punih dvadeset godina otkako sam preuzeo tu dužnost, osim 1993. godine sve do danas tu dužnost i obavljam, kaže zvonar Šime.
– Zahvaljujem svim Vršanima koji ispunjavaju svoje obaveze prema zvonaru i koji imaju razumijevanja prema dužnosti koju obavljam, naveo je zvonar Predovan, dodajući da zahvaljuje i don Borisu Pediću koji mu je uime svih žitelja Vrsi zahvalio na savjesnom obavljanju dužnosti, s time da će se i ubuduće truditi da sve bude kako i dolikuje jednoj župnoj crkvi.
Da ova obljetnica na prođe tek tako nezapaženo, pobrinuo se Šime i pripremio prigodnu večeru te na najbolji mogući način proslavio svoje dvije godišnjice.
– U znak sjećanja, na dar sam dobio ručni sat, a kako su kazali čestitari, sat su mi darovali kako bih i ubuduće točno i na vrijeme zvonio, govori vrški zvonar.