Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sud oslobodio mladića koji je priznao da je “travu” zasadio iz znatiželje

12.01.2012. 23:00
Sud oslobodio mladića koji je priznao da je “travu” zasadio iz znatiželje


– Sjemenke sam u posude za cvijeće na balkonu bacio iz znatiželje, da vidim kako ta biljka izgleda. Nisam imao namjeru niti konzumirati, a niti prodavati tu marihuanu. Žao mi je i kajem se zbog svega – kroz suze je svjedočio 20-godišnjak optužen zbog sadnje sedam stabljika “trave”


U rekordnom roku od svega sat vremena jučer je započeo i završio sudski postupak protiv 20-godišnjeg Zadranina kojeg je Županijsko državno odvjetništvo teretilo zbog sadnje sedam stabljika “trave” ukupne težine od 51,7 grama. Sudsko vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem suca Borisa Radmana mladića je oslobodilo krivnje zauzevši stav da je riječ o beznačajnom djelu s obzirom na količinu i činjenicu da nije pričinjena nikakva šteta za sustav. Osim toga presudnu ulogu u takvoj odluci suda imalo je mladićevo iskreno priznanje djela u cjelini, žaljenje i kajanje zbog učinjenog, mlada životna dob i ranija neosuđivanost.
– Sjemenke marihuane sam u posude za cvijeće na balkonu bacio iz znatiželje, da vidim kako ta biljka izgleda. Nisam imao namjeru niti konzumirati, a niti prodavati tu marihuanu, jer ni ne znam kako to ide. Žao mi je i kajem se zbog svega – kroz suze je svjedočio 20-godišnjak optužen da je početkom svibnja prošle godine na balkonu stana u kojem stanuje u dvije posude za cvijeće ubacio više sjemenki indijske konoplje iz kojih je kasnije niknulo sedam biljki. Potom ih je premjestio u svoju sobu, dva mjeseca zalijevao, njegovao i nadzirao sve dok mu policajci nisu 6. srpnja pokucali na vrata i zaplijenili sedam stabljika ukupnih visina od 40 do 170 centimetara.
– Sjemenke sam pronašao na zidiću kraj zgrade gdje neki ljudi sjede i puše, pa sam ih uzeo i bacio u zemlju iz znatiželje. Nikada nisam konzumirao nikakve droge, niti sam imao ikakva posla s bilo kakvom drogom u životu. Pokojni otac mi je bio ovisnik i dobro znam što droga čini ljudima – nastavio je mladić svoju iskrenu ispovijest pred sudskim vijećem zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Boris Radman. Mladić je imao svega 12 godina kad mu je otac preminuo zbog overdosea, a po riječima njegove majke, svjedokinje u postupku, bio je za njega emotivno jako vezan.
– Pokušavala sam s njim razgovarati o ocu, ali je to nemoguće jer on sve drži u sebi. I danas pati zbog toga – ispričala je majka 20-godišnjaka koja je biljke na balkonu primijetila i sinu rekla da ih baci.
Mladić je prije inkriminiranog događaja imao manji sukob sa zakonom još dok je bio maloljetan, jer je ukrao mobitel, a osim toga, prekinuo je i školovanje nakon završenog prvog razreda srednje škole. Kako su to potvrdile njegova majka i djelatnica Zavoda za socijalnu skrb Zadar pod čijim je nadzorom bio dvije godine, odnosno od 16. do 18. godine, na mladića je nadzor dodijeljenog mu odgojitelja pozitivno utjecao, nije recidivirao, a osim toga upisao je i večernju školu.
– Imao je jaku volju da završi školovanje, no kako mu majka jedno vrijeme nije dobivala plaću, a ima i mlađu sestru, to nije uspio zbog teške financijske situacije – rekla je socijalna radnica zaključivši da su za budžet te tročlane obitelji troškovi večernje škole za vozača previsoki.