Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počinje Tjedan Sherlocka Holmesa

12.01.2014. 23:00
Počinje Tjedan Sherlocka Holmesa


S projektom je skupina mladih entuzijasta, predvođenih Tanjom Jurković, započela još prošle godine, a sada se naučnici najpoznatijeg privatnog detektiva vraćaju na mjesto zločina još jednom utvrditi sve činjenice


Od danas, pa do 25. siječnja, u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar može se razgledati zanimljiva izložba radova Anite Goreta, Marina Franića i Ivana Čondića inspirirana jednim od najživljih književnih likova – Sherlockom Holmesom. Izložba je postavljena u okviru događanja Tjedan Sherlocka Holmesa s kojim je ova skupina mladih entuzijasta, predvođenih Tanjom Jurković, započela još prošle godine, a sada se naučnici najpoznatijeg privatnog detektiva vraćaju na mjesto zločina još jednom utvrditi sve činjenice.
Manifestacija se otvara danas u 17 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u kojoj će se odvijati i ostala događanja u okviru programa.
Tjedan Sherlocka Holmesa osmišljen je u suradnji s britanskom udrugom Undershaw Presentation Trust, koja se zalaže za očuvanje originalne kuće A. C. Doylea kao kulturne baštine (http://www.saveundershaw.com/). Cilj projekta je podići svijest o Sherlocku Holmesu, zainteresirati domaću javnost za ostavštinu A. C. Doylea, povezati ih oko zajedničke teme i pružiti mladima priliku da se kreativno izraze sudjelujući u projektu.
Program otvorenja manifestacije sastoji se od predavanja Tanje Jurković “Stvaranje čudovišta: Hammer Horror filmovi” te projekcije filma “Baskervilski pas”.
Dan poslije, u utorak, na Dječjem odjelu, od 16 do 17 sati, trajat će radionica za djecu “U potrazi za Sherlockom Holmesom”, a koju će voditi Martina Oštrić.
Program se u 17 sati vraća u Multimedijalnu dvoranu na predavanje Marina Buovca na temu “Distribucija filatelističkog materijala i književnih motiva na primjeru Sherlocka Holmesa”.
U srijedu je na rasporedu također predavanje, u 17 sati u MMD, koje će na temu “Sir Arthur Conan Doyle, tvorac Sherlocka Holmesa” održati Kornelija A. Giunio.
Sherlock Holmes je fiktivni detektiv s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koji se prvi put pojavio 1887. godine. Stvorio ga je škotski književnik i liječnik Arthur Conan Doyle. Stanovnik Londona, Sherlock Holmes je najpoznatiji po svom briljantnom korištenju logike odnosno dedukcije, i velikoj moći opažanja koje koristi u cilju rješavanja zamršenih slučajeva.
Doyle je o Holmesu napisao četiri romana i 56 pripovjedaka. Skoro sve pripovijeda Holmesov prijatelj, asistent i biograf doktor Watson, osim dvije koje je pripovijedao sam Holmes i dvije koje su pripovijedane u trećem licu. Na predlošku ovog književnog djela, neiscrpnog vrela inspiracije, nastalo je nekoliko filmskih uradaka i TV serija, a o njegovoj popularnosti svjedoči i činjenica su mnoge od njih snimane posljednjih nekoliko godina te okupljaju veliku zvjezdanu postavu.