Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZD DENVNIK Nevjernici

12.01.2014. 23:00
ZD DENVNIK Nevjernici


Čitam neki dan stavke otkazanog kolektivnog ugovora za prosvjetare i za oko mi zapne dodatak na plaći koji se zove naknada za vjernost. Otkazom ovih članka, “de facto” će svi srednjoškolski profesori postati nevjernici, a to je popriličan ideološki problem koji će snaći naše bankrotirano društvo. Šalu na stranu, samo ta stavka u nizu dodataka koje ne može pratiti ispražnjena hrvatska blagajna govori o jasnoj diferencijaciji koja vlada na sindikalnoj sceni.
Na jednoj strani su radnici koji rade u javnom i državnom sektoru koji nikad nije izašao iz socijalizma, a na drugoj strani su oni koji rade kod privatnika i kojima su dodaci poput jubilarne nagrade, regresa, uskrsnice samo dijelovi indeksa zabranjenih misli. Uvijek se želimo uspoređivati s ostalim svijetom u kojem postoji jedna temeljna razlika. Radna mjesta u državnoj administraciji su sigurnija, a kod privatnika bolje plaćena. Jedno i drugo zajedno ne ide. Kod nas je država ne samo glavni, nego i omiljeni poslodavac sve dok u trezor nije ušao Linić i počeo prevrtati posljednje novčiće.
Obrnutost u stvarnom životu, dovodi do obrnutosti u glavama onih koji vode sindikalnu borbu i koji se parcijalno zalažu za prava svog članstva. Istina, oni nisu dužni sagledavati opću sliku propalosti i eroziju civilizacijskih dostignuća, ali onaj tko otkazuje ugovore mora znati da je ugovor Amen. Potpisan ili usmeno dogovoren, ono je što nas čini ljudima. U protivnom, svi ćemo postati nevjernici u ono čemu smo 900 godina stremili.