Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U bolnici na snazi preporuka o smanjenom intezitetu posjeta

12.01.2017. 23:00
U bolnici na snazi preporuka o smanjenom intezitetu posjeta


Iako gripa tek hvata pravi zamah, mjere predostrožnosti se odavno provode. Uz cijepljenja, prvenstveno onih kojima su neophodna, postoji i niz drugih preporuka. Jedno od mjesta velike cirkulacije ljudi je Opća bolnica Zadar, bilo da netko dolazi na pretrage ili samo u posjet nekome. Zbog gripe se, ponekad, zatvaraju i cijeli odjeli.
– Zna biti praksa da se na nekoliko dana odjeli u potpunosti zatvore za posjete, uglavnom zbog gripe, ali i zbog drugih zaraznih bolesti, ističe dr. Edi Karuc, navodeći kako su trenutačno na snazi mjere predostrožnosti te se ne dopuštaju veliki posjeti. Iako, nema nikakvog “policijskog” nadzora.
– Preporuka je da se maksimalno smanji broj posjeta, dakle da dolazi najuža rodbina i zadržava se što kraće. Cilj nam je da maksimalno zaštitimo naše pacijente, ali i zdrave osobe koje im dolaze u posjet da se ne bi ni oni zarazili, ističe Karuc. Navodi kako je trenutačno povećan broj raznih viroza, pa tako i gripe, no s točnom brojkom u ovom trenutku je teško izlaziti u javnost.
– Uglavnom, nije panika, sve je uobičajeno za ovo doba godine. Bilo je puno gorih situacija, primjerice prije dvije-tri godine. U svakom slučaju, preporuka je na vrijeme se cijepiti, a svima je najbolje što manje se zadržavati u zatvorenom prostoru. Naime, ova hladnoća primorava ljude na boravak u zatvorenim prostorima, a dovoljno je da se u vašoj blizini nalazi samo jedna zaražena osoba da i vi podlegnete. Dakle, što zatvoreniji, manji prostor, to puno veća koncentracija bolesti, istaknuo je dr. Karuc.