Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Raskidanje ugovora s vinogradarima

Autor:

12.02.2009. 23:00
Raskidanje ugovora s vinogradarima

Foto: Adam VIDAS



Idućih mjeseci ističe trogodišnji rok u kojem su svi zakupoprimatelji zemljišta trebali na mjestu starih vinograda podignuti nove. Iluzorno je očekivati da su svi vinogradari ispunili svoju obvezu


Grad Benkovac raskinut će ugovor o zakupu s vinogradarima koji su dobili u zakup zemljište u Nadinskom blatu, a u zadnje tri godine nisu poduzeli ništa po pitanju podizanja novih nasada. Sigurno je da nikome nije u interesu da zemlja stoji u ledini dvadeset i pet godina, a, s druge strane, u Nadinu imamo mlade obitelji i druge zainteresirane osobe koje bi se bavile vinogradarstvom, kaže gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić.
Grad Benkovac je s Nadinjanima potpisao ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u Nadinskom blatu na dvadeset i pet godina. Površinu od 380,48 hektara u zakup je dobilo 139 korisnika od kojih je u međuvremenu službeno odustalo samo troje. Idućih mjeseci ističe trogodišnji rok u kojem su svi zakupoprimatelji zemljišta trebali na mjestu starih vinograda podignuti nove. Iluzorno je očekivati da su svi vinogradari ispunili svoju obvezu. Ipak većina ljudi je krenula s vađenjem starih i podizanjem novih vinograda, pokrenuta je inicijativa o ekološkoj proizvodnji grožđa, a u planu je i otvaranje čak tri vinarije. Problem su oni zakupoprimatelji koji samo eksploatiraju praktično besplatno dano dobro, ništa ili zanemarivo malo ulažu u njega, a zarađuju desetke tisuća kuna prodajući grožđe vinarijama.
– Mi čekamo da poljoprivredni inspektor izađe na teren, utvrdi činjenično stanje i nama dostavi izvještaj na temelju kojeg ćemo donositi daljnje odluke. Grad Benkovac izlazi maksimalno u susret tamošnjim vinogradarima. Vinogradaru koji kupuje do 15.000 cjepova vinove loze mi subvencioniramo pola. Lani smo im subvencionirali nabavu sadnog materijala s 1,3 milijuna kuna, a ove godine će taj iznos biti oko 650.000 kuna. Upravo su izdašne subvencije bile i razlog što je većina njih ušla u cijeli posao, kaže Erstić.