Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kradljivac broda ostavio vesla

Autor: Suzana Bandić

12.02.2010. 23:00
Kradljivac broda ostavio vesla

Foto: Filip BRALA



– Siguran sam da je netko namjerno odvezao brod i isplovio s njim jer smo u brodu pronašli vesla koja nisu naša. Međutim, ja nemam ideju niti tko je to učinio, a niti što je taj netko htio postići – kazao je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole
Mladići koji se brinu o osam metara dugom brodu marke “cutter” u vlasništvu zadarske Pomorske škole u četvrtak su ujutro ostali nemalo iznenađeni kada su došavši do brodskog veza u Foši vidjeli da broda nema.
Svetko Perković, ravnatelj škole, odmah je o nestanku školskog broda, koji inače učenicima služi za vježbanje veslanja, obavijestio policiju, a nakon svega sat vremena iz Lučke kapetanije stigla je vijest da je brod pronađen.
– Iz Lučke kapetanije su nam javili da je brod pronađen, ali da je nasukan na obalu nedaleko od mjesta Lukoran na otoku Ugljanu i to u vrlo nepristupačnom dijelu. Rekli su nam da mu je gotovo nemoguće prići s kopna te da će biti potrebno organizirati izvlačenje broda s morske strane – ispričao nam je Perković zadovoljan što su mu u pomoć samoinicijativno priskočili njegovi bivši učenici Drago Dešpalj, inače vlasnik službe pomoći i dostave na moru EmergenSea te Damir Velemir, tajnik kluba za podvodne aktivnosti.
Oba su se svojim brodovima uputili prema Lukoranu odmah nakon što su doznali da je brod njihove bivše srednje škole tamo nasukan, a ravnatelj Perković im je zbog toga neizmjerno zahvalan.
– Ja i kolega Alej Kovačević krenuli smo tamo čim smo čuli što se dogodilo. Brod smo bez problema pronašli, a bio je nasukan na nepristupačnom dijelu obale sjeverozapadno od Lukorana. Ušli smo u more i pomoću “kavaleta” smo ga odmakli od obale, vezali za brod i oteglili do Tankerkomercove marine u Zadru – ispričao nam je Velemir dodajući kako bi im posao oko izvlačenja broda bio još lakši da nije bilo vjetra.
Osim što je brod pronađen, sreća je što nije ozbiljnije oštećen s obzirom na njegovu starost, a nastala šteta procijenit će se nakon što bude podignut na dizalicu i pregledan.
– Siguran sam da je netko namjerno odvezao brod i isplovio s njim jer smo u brodu pronašli vesla koja nisu naša. Međutim, ja nemam ideju niti tko je to učinio, a niti što je taj netko htio postići – kazao je Perković ističući kako mu ovo nije prvo iskustvo s nestankom školskog broda. Do sada je brod nestajao u više navrata, ali su ga pronalazili bliže zadarskoj obali na potezu od Dikla do Arbanasa.
– Iz godine u godinu to se mahom događalo nakon nekih manifestacija ili velikih fešti na Poluotoku, a sinoć su u nekim klubovima feštale maškare, dodao je Perković ne skrivajući svoju nadu da je ovo ipak možda posljednja ovakva potraga za školskim brodom na kojemu već tradicionalno vježbaju veslanje generacije budućih zadarskih pomoraca.