Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mjesto na kojem su se slomili velikosrpski planovi

Autor: Siniša Klarica

12.02.2010. 23:00
Mjesto na kojem su se slomili velikosrpski planovi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Novigradu je četrnaesti put za redom obilježena 17. obljetnica akcije Maslenica. Kao i svake godine, vijenci su najprije položeni na spomen obilježju  poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. U ime HRM-a vijenac je položio komodor Tihomir Erceg rekavši tom prilikom da se ostvario san onih koji su položili živote za slobodu Hvatske. Naša obveza je, kazao je komodor Erceg, da njihovuz žrtvu cjenimo i poštujemo i da ne dopustimo da njihov san, a našu današnju stvarnosti, nikad nitko više ne ugrozi.
Nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić koji je podsjetio na dane kad se kod Novigrada vodila strašna bitka s velikim stradanjima.
–  Međutim, ovo je mjesto gdje su se konačno slomili velikosrpski planovi o stvaranju velike Srbije na štetu prostora hrvatske države i njenog naroda. Ne samo da su se u Maslenici prvi put slomili agresorski zubi, nego je HV po prvi put u jednoj velikoj akciji pokazala svoju snagu koja je bila preduvjet za oslobađanje cijele zemlje u operaciji Oluja. Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu iako smo do sad imali problema s njenom valorizacijom zbog svih onih koji je nisu htjeli valorizirati pravedno. Ove godine smo imali zančajno obilježavanje ove akcije, a mi će to raditi svaki put kako bi njen značaj prenijeli na mlađe generacije jer je Domovinski rat temelj naše slobode, rekao je župan Zrilić.
Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježju HRM-a, istom se pristupilo i kod spomen obilježja 2. gardijske brigade „Gromovi”.  Tom je prilikom u ime udruge ratnih veterana 2. GBR, ratni zapovjednik i predsjednik udruge Mile Krišto rekao da je za neke akcija Maslenica trajala do 26. sječnja 1993. Za Gromove i one postrojbe koje se spriječili neprijateljski protuudar, akcija Maslenica trajala je sve do kraja veljače 1993. kad su potpisani novi sporazumi o primirju. Pri kraju je, kaže Krišto, i rad na knjizi u kojoj će biti opisan ratni put Gromova i napose događanja u akciji Maslenica.
Načelnik općine Maslenica  Joso Klapan rekao je da je akcija Maslenica bila najveća i najznačajnija ratna operacija za narod ovog kraja. Završetkom akcije Maslenica stvorili su se preduvjeti za povratak hrvatskog naroda svojim kućama. Stoga će, kazao je Klapan, bila kiša, bio snijeg ili zima, narod ovog kraja uvijek obilježavati ovu akciju.
Osim izaslanstva HRM, 2. bojne gardijsko-motorizirane briigade, Zadarske županije i Općine Novigrad, vijence su uz mogobrojne udruge veterana koji su sudjelovali u akciji Maslenica, položili još i predstavnici Državne uprave na čelu s pročelnikom Damirom Valčićem.


 POGINULI PRIPADNICI HRM-a i 2. GBR GROMOVI U AKCIJI MASLENICA


Predrag Bogdanić, MOMP Hvar – “Zvir”, HRM,, Vlado Brebić, 2. gardijska brigada, Ivan Cindrić, 2. gardijska brigada, Dragan Grabovac, s MDP Pula – “Vange”, HRM, Danijel Grbin, MOMP Ugljan – Dugi Otok, HRM, Muharem Hamzić, s MDP Pula – “Vange”, HRM, Anđelko Kecman, s MDP Pula – “Vange”, HRM, Boris Krivačić, 2. gardijska brigada, Miljenko Kvesić, s MDP Pula – “Vange”, HRM, Marijan Mikulin, 2. gardijska brigada, Dragutin Naglaš, 2. gardijska brigada, Dragan Špar, MOMP Ugljan – Dugi Otok, HRM, Denis Špika, MOMP Ugljan – Dugi Otok, HRM, Miljenko Zorić, MOMP Ugljan – Dugi Otok, HRM.