Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U komunu nije htio zbog životinja, a sad mu je nezamisliv život bez njih

12.02.2011. 23:00
U komunu nije htio zbog životinja, a sad mu je nezamisliv život bez njih


Kada sam došao u komunu i vidio kokoši i svinje, želio sam otići. Nisam znao kako potražiti jaje koje je snijela kokoš, mislio sam da mi je za to potrebna motika. Nakon nekog vremena, malo pomalo počeo sam raditi s njima i zavolio ih, kazao je Antonio, kojeg su u Vigensu zbog njegova zalaganja zaposlili te mu nedavno omogućili daljnje usavršavanje


Farma krava Vigens u više navrata spominjana je kao pozitivan primjer firme koja zapošljava nekadašnje ovisnike, a kako kaže direktorica Elvira Sterle, svima je potrebno dati ravnopravnu priliku. Priliku zaposlenja iskoristio je i Antonio Pantalon, tridesetogodišnji Zadranin koji se “skinuo” prije osam godina, a sada je radnik u proizvodnji na Vigensu te radi na brizi i održavanju životinja, dok u slobodno vrijeme volontira za zajednicu te pomaže ovisnicima u Zadarskoj županiji.
– U Vigens sam došao s ciljem. Znao sam da ću se morati boriti te da ću morati krenuti iz samog početka. Zadovoljan sam ovim poslom i naravno da mogu više i bolje. Program odvikavanja završio sam još prije, a radio sam i kao voditelj u zajednici, no ovo mi je pomoglo. Svoje prošlosti se ne sramim i ponosan sam što sam izašao iz toga, kaže Antonio, ističući da je ovo primjer za druge, jer teško je pronaći posao, a bez posla si izgubljen.
Posao koji te čini zadovoljnim
Posao na farmi krava nije lagan, no rad sa životinjama pruža i zadovoljstvo.
– Ovo je posao koji radiš iz gušta i daje ti neko zadovoljstvo. Kada poštuješ životinju, ona ti to vraća. Dosta vremena proveo sam u komuni te u radu sa životinjama i ljudima, gdje sam naučio cijeniti stvari i prihvatiti ih onakve kakve jesu, kaže Antonio, dodajući da su svi liječeni ovisnici individualni slučajevi te da bi bilo lakše kada ne bi bilo predrasuda okoline, jer ovisničke stigme ne stvaraju poslodavci, već okolina.
Zanimljivo je da Antonio, kao čovjek odrastao u urbanoj sredini, do odlaska u komunu nije imao nikakvih kontakata s domaćim životinjama, a kako nam je rekao, jedan od uvjeta za ulazak u komunu bio je da nema životinja. Naravno, životinje su bile tamo, a on je ubrzo je shvatio da voli raditi s njima.
– Kada sam došao u komunu i vidio kokoši i svinje, želio sam otići. Nisam znao kako potražiti jaje koje je snijela kokoš, mislio sam da mi je za to potrebna motika. Nakon nekog vremena, malo pomalo počeo sam raditi s njima i zavolio ih, kazao je Antonio.
Nakon izlaska iz zajednice Mondo Nuovo u Nuniću nastavio je s volontiranjem te je uz posao u Vigensu zadužen za Zadarsku županiju te priprema ovisnike o kocki, alkoholu i drogi za ulazak u zajednicu. Ide po raznim tribinama i drži predavanja osnovcima te je vrlo aktivan u radu s njima.
– Moj volonterski posao u zajednici sastoji se većinom od slušanja. U komunu se ne dolaziš prestati drogirati, već promijeniti način razmišljanja. Svi imamo predrasude prema sebi, osjećaj manje vrijednosti ili nedostatka ljubavi. U komuni rasteš, dižeš sebi samopouzdanje i u cijeli proces uključena je i obitelj. Proces je složen i zbog toga traje, kazao je Antonio.
Sterle: Dokazao se kroz rad
Njegova poruka je da čovjek mora biti realan, sagledati svoje probleme, odabrati cilj i krenuti naprijed.
– Problem ne može biti riješen samo u mjesec dana i čovjek mora imati cilj.
Kaže da je bilo teško, no važno je bilo odlučiti prestati, a imao je potporu obitelji i okoline, što se na kraju i isplatilo.
Elvira Sterle, direktorica Vigensa, vrlo je zadovoljna Antonijevim radom, zbog čega je i dobio stalno zaposlenje.
– Imali smo potrebu za zapošljavanjem prošle godine, na jednom poslu privremenog karaktera. Među ljudima koji su radili bio je i Antonio koji je pokazao odgovornost. Prepoznali smo njegov potencijal i ponudili mu mogućnost posla na farmi. On se isprofilirao kao netko tko želi i tko zna raditi, kazala je Sterle, dodajući da je u samom početku otvoreno nastupio i rekao dio svoje prošlosti.
– Smatrala sam da će povjerenje dokazati kroz rad i zaista Antonio je pokazao veliku odgovornost, zbog čega je i dobio stalno zaposlenje, kazala je Sterle.
Njegovim radom u Vigensu toliko su zadovoljni da će mu omogućiti uvjete za usavršavanje.
– Pokazuje poseban senzibilitet prema životinjama, pa smo odlučili da će naši veterinari poraditi s njim te mu omogućiti uvjete za daljnju edukaciju, kazala je Sterle ističući da ima potencijala da postane kvalitetan veterinarski tehničar.


 SVIMA DATI PRILIKU




Rijetke firme odlučuju se dati priliku zaposlenja osoboma koje su imale problem s ovisnošću, a Elvira Sterle, direktorica Vigensa, kaže da je svima potrebno dati ravnopravnu priliku.
– Važna je simbioza između poslodavaca i firmi s ljudima koji su prošli neku vrstu katarze. Potrebno im je dati ravnopravnu priliku bez ikakve zadrške u odnosu na bilo kojeg kandidata za posao. U Vigensu nastojimo to raditi i bitna nam je zajednica Vigens. Mislim da je važno biti prihvaćen od kolega. Kod nas nema problema ni provokacija što je ključni faktor, kazala je Sterle.