Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za devet desetina poslova tražit će se e-vještine!

12.02.2011. 23:00
Za devet desetina poslova tražit će se e-vještine!


Predavanje pod nazivom “Put do boljeg radnog mjesta”, održano je ovog četvrtka u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici, a riječ je o akciji koju je i ove godine, drugi put zaredom pokrenulo informatičko učilište Algebra. Projekt Algebra provodi u suradnji s partnerima, Microsoftom Hrvatska, EduCentrom, portalom MojPosao, Hrvatskom gospodarskom komorom i Visokom školom za primijenjeno računarstvo. Tako je u sklopu ovog projekta u šest gradova – Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku i Zagrebu tijekom dva dana bio ponuđen besplatan program upoznavanja s mogućnostima ostvarenja karijere u IT sektoru, tijekom kojeg su se zainteresirani budući polaznici mogli upoznati sa stanjem na hrvatskom tržištu rada, dobiti detaljni uvid u atraktivna radna mjesta sistemskih inženjera, programera, specijalista za računalne mreže ili npr. web dizajnere.
Polaznicima su ponuđene stipendije za niz vrlo traženih edukacijskih programa, poput web dizajnera, grafičkih dizajnera, specijalista za digitalnu fotografiju ili video, sistemskih i mrežnih administratora, servisera računala, samostalnih knjigovođa, ECDL specijalista i dr. Riječ je o osamdesetak potpunih stipendija za atraktivne programe informatičkog obrazovanja i više od stotinu subvencija.
Prvog je dana, u četvrtak, u svakom gradu održana tribina koja je naglasila potencijale koje donose zanimanja u informatičkom sektoru, dok je jučerašnji dan, pak, bio rezerviran za individualna savjetovanja. Oni koji se odluče prijaviti za stipendije, već tjedan dana nakon prijave, saznat će je li im dodijeljena stipendija za odabrani program.
– Ovo je besplatno predavanje za sve one koji žele pronaći put do boljeg radnog mjesta, a predavanje, kao i individualno savjetovanje, dodatno će se vrednovati prilikom odabira stipendista. Na predavanju okupljenima govore stručnjaci iz Zagreba, a svatko od prisutnih na predavanju nakon predavanja ima priliku prijaviti se za osobni razgovor o konkretnim stvarima, kazao je Bernard Kotlar, voditelj Algebrinog centra u Zadru, pojasnivši kako svi oni koji su dobili pozivnicu za sudjelovanje u ovom projektu imaju priliku dobiti stipendiju, s time da će prilikom odabira prednost imati nezaposlene osobe.
Cilj ovog projekta je omogućiti zainteresiranima da steknu zanimanje u informatici ili unaprijede svoje informatičke vještine, što im može pomoći u napredovanju na trenutačnom poslu ili u pronalasku željenog radnog mjesta. Na predstavljanju projekta okupljenima su govorili Predrag Šuka i Danijel Saifred, koji su prezentirali nekoliko savjeta i načina za pronalazak boljeg radnog mjesta.
– Prema rezultatima Microsoft i IDC-EU istraživanja vidljivo je da će se u idućih pet godina otvoriti tek 10 posto radnih mjesta koja neće zahtjevati od zaposlenika e-vještine. Što se tiče trendova u zaposlenosti evidentno je da promjene u broju zaposlenih u ICT sektoru daju pozotivnije naznake od općeg trenda u hrvatskom gospodarstvu, kazao je Šuka, osvrnuvši se potom na pregled tržišta rada za 2010. godinu prema kojem je vidljivo da je u tom razdoblju bilo 12 tisuća oglašenih radnih mjesta u IT sektoru od kojih je njih 67 posto imalo zahtjev za poznavanjem rada na računalu.
Kao veliki problem nazadovoljnih zaposlenih ili nezaposlenih osoba u Hrvatskoj Šuka je naglasio slabu obrazovnu kulturu.
– Većina vas smatra da im dodatno obrazovanje neće pomoći pri zapošljavanju smatrajući da se u Hrvatskoj radna mjesta dobivaju isključivo “preko veze”. Ali morate promijeniti mentalitet, ne smijete odustajati, morate ulagati u sebe i educurati se radi sebe, kazao je Šuka, pozvavši potom okupljene da se prijave na natječaj za stipendiju vrijednu 500 tisuća kuna, koja osigurava besplatno školovanje s naglaskom na mlade do 25 godina, nezaposlene, žene iznad 40 godina starosti i poduzetnike početnike, a prijave se vrše putem internetske stranice http://stipendija.algebra.hr.