Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bijeli grad postao crni

12.02.2012. 23:00
Bijeli grad postao crni


Sloj crne zemlje s oranica Vrane bura je nosila kilometrima daleko pa je tako od Biograda – bijelog grada učinila crni. Zemlja s Vrane zacrnila je snijeg i tako narušila idiličnu sliku još nekih susjednih mjesta


Snijeg i temperature ispod ništice, na koje nismo navikli nisu, nažalost, jedini problemi koji ovih dana muče Biograđane.
Naime, žiteljima Biograda dodatne neugodnosti i probleme stvara bura koja je bijeli snježni pokrivač preko noći pretvorila u crni!
Jaka bura koja je proteklih dana nosila sve pred sobom, donijela je u grad zemlju s poljoprivrednog dobra Vrana. Sloj crne zemlje s oranica Vrane bura je nosila kilometrima daleko, pa je tako od Biograda – bijelog grada učinila crni. Zemlja s Vrane zacrnila je snijeg i tako narušila idiličnu sliku još nekih susjednih mjesta.
Za takvo stanje mnogi nezadovoljni građani krive samu tvrtku Vrana d.o.o. jer, kažu, i ranije je bilo izoranih njiva i bura, ali zemlja s njih nije završavala na gradskim ulicama.
Uzrok tomu je što oko spomenutih površina nema takozvanog bokobrana, točnije drvoreda stabala, starih stogodišnjih topola, koje su novi vlasnici tijekom protekle godine posjekli.
Očito je da je to bio krivi potez jer su topole bile svojevrsna tampon zona i štitile njive i grad od slučajeva poput ovoga.
U cijeloj ovoj situaciji najviše razloga za nezadovoljstvo imaju oni koji moraju čistiti ispred svojih objekata, izloga i prozora, jer se crna prašina mokra od snijega, vrlo teško odstranjuje. Slično je i s privatnim dvorištima i balkonima gdje je, između ostalog, rublje koje se i tako teško suši, još dodatno opteretilo crnom zemljom.
Biograđanima, kojima je i tako dosta snijega, ovaj crni prelio je čašu strpljenja.