Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Od Foše do Atlantide” – najzadarskija predstava

12.02.2012. 23:00
“Od Foše do  Atlantide” – najzadarskija predstava


Nakon dugo vremena imamo jedan tekst vezan isključivo za Zadar, istaknuo je ravnatelj Švorinić, napomenuvši kako je riječ o autorskom tekstu prof. Nižića. On je, pak, napomenuo kako je kod njega sve završilo, a počelo je od Jasne Ančić i samog Švorinića
Gotovo cijela  glumačka postava, uz autora predstave dr. sc. Živka  Nižića i ravnatelja HNK Zadar Renata Švorinića predstavila je danas novu produkciju  HNK Zadar “Od Foše do  Atlantide”, svojevrsni nastavak “Stoše od Foše”. Na konferenciji nisu bili bolesni Jasna Ančić, koja ponovno  utjelovljuje Stošu, te redatelj  Ival Leo Lemo.
– Tekst se naslanja samo u  jednom dijelu, strukturno, na “Stošu od Foše”. Predstava se događa na Ravi, zahvaljujći Šimi, našem Mirku Šataliću. Nakon dugo vremena imamo jedan tekst vezan isključivo za Zadar, isaknuo je ravnatelj Švorinić, napomenuvši kako je riječ o  autorskom tekstu prof.  Nižića. On je, pak, napomenuo kako je kod njega sve  završilo, a počelo je od Jasne  Ančić i samog Švorinića.
– Preuzeo sam likove i taj  psiho-socijalni identitet, a  radnja je smještena u Zadar.  Sve to je potrebno shvatiti uvjetno, sve sam zapravo preuzeo iz bakinog škafetina i predstavio kroz prizmu sadašnjosti, kazao je Nižić istaknuvši kako nas u postojećoj situaciji može spasiti  samo mana s neba.
– A da postoji mana s neba možemo se uvjeriti preko ribe koja je na Pagu izašla iz  mora. Tekst odgovara našim današnjim situacijama. Kroz cijelu predstavu su prožete  ljudske dileme, kako osigurati materijalnu egzistenciju, pošteno ili nepošteno, radom ili neradom, moralno ili  nemoralno..
Ivica Pucar (Steven) prisjetio se kako je njegova prva  uloga bila u rodnom gradu.– Nadam se da ću opravdat  povjerenje koje mi je ravnatelj  Švorinić dao. Nadam  se da će publika to prepoznati, kazao je Pucar. Mirko  Šatalić je istaknuo kako je  riječ o najzadarskijoj predstavi. Antonela Grubić i Ivana Begović istaknule su kako  im je ova predstava, prije  svega, jedno veliko iskustvo.
– Čast je surađivati s redateljem takvog kalibra kao  što je Ivan Leo Lemo. Ne  samo što glumim u ovoj  predstavi, već i plešem i sviram gitaru. Mislim da će publici ti plesno-pjevački dijelovi biti zanimljivi. Riječ je  o jednom vrlo lijepom kolažu, kazala je Ivana Begović.I u drugom dijelu Stoše  pojavljuju se zadarski doajeni amaterskog glumišta,  Valter Šarović i Mimi Zadarski. Tu je, također, nezaobilazni Venci Jurin sa  svojom pudlicom Ninom.  On se, pak, prisjetio zadarske prošlosti.
– Ja sam živio s tim ljudima. Ovaj put i malo pričam, više igram… Ovo nije klasična predstava, kazao  je Venci.
Praizvedba “Od Foše do  Atlantide” je 20., a prva izvedba 22. veljače.