Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Umjesto komunalaca, ulice od snijega očistila bura

12.02.2012. 23:00
Umjesto komunalaca, ulice od snijega očistila bura


Snijeg prije tjedan dana, komunalci i građevinski operativci, su uz pomoć tri kombinirke očistili u rekordnom roku. Sve je spremno i za nove padaline. Zasad nema potrebe za izlaskom na teren jer je bura jednostavno očistila ulice i nogostupe od snijega. Zaista je sve pod kontrolom i sigurno nas ništa neće iznenaditi, ponosno će Šime Vicković


Nakon orkanskih udara bure u noći s petka na subotu na zadarskom području u subotnjim jutarnjim satima započela je snježna mećava. Srećom sve je kratko trajalo, oblake je probilo škrto sunce i život se gotovo odmah normalizirao. Kako je subota započela, tako je i u noćnim satima završila sa snježnim padalinama, uglavnom snijegom nošenom burom.
– Zbog dramatičnih najava i upozorenja kako nam se sprema novi snježni udar na nogama su tijekom noći i današnjeg dana sve raspoložive komunalne snage, govori bibinjski načelnik Nino Šimunić koji je već nakon desetak minuta, nakon što je započeo padati prvi snijeg, u subotu ujutro oko 10 sati, predvodio općinske komunalce koji su posipanje krupne morske soli započeli na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Sve pod kontrolom
Sve je obavljeno u veoma kratkom roku, a i djelatnici u okolnim trgovinama i ugostiteljskim objektima bili su spremni i snijeg pred ulazima čistili odmah.
– Prioritet nam je ljudska sigurnost i integritet, a na drugom mjestu integritet i sigurnost imovine. Ništa nas ne bi trebalo iznenaditi, sve je pripremljeno i za najteže snježne uvjete, ovog puta i jačom komunalnom operativom, navodi Ante Martinac, načelnik Sukošana.
Kako su prognostičari nekoliko dana uzastopno najavljivali velike snježne padaline, niske temperature i orkansku buru i drugi lokalni čelnici bili su spremni na moguću vremensku kataklizmu.
– Snijeg prije tjedan dana, komunalci i građevinski operativci, su uz pomoć tri kombinirke očistili u rekordnom roku. Sve je spremno i za nove padaline. Zasad nema potrebe za izlaskom na teren jer je bura jednostavno očistila ulice i nogostupe od snijega. Zaista je sve pod kontrolom i sigurno nas ništa neće iznenaditi, ponosno će Šime Vicković, zamjenik načelnika Zemunika Donjeg, općine koja je u prvom snježnom udaru prije osam, devet dana zasigurno najbolje snašla na cijelom području Zadarske županije.
Nakon gorkog iskustva sa snježnim padalinama, stanovnici diljem županije poslušali su preporuku Državne uprave za zaštitu i spašavanje te obnavljali zalihu osnovnih prehrambenih namirnica.
– U prosjeku je potražnja povećana za 70 do 80 posto posto, dok je u pojedinim trgovinama koji su smještene u najjače pogođenim područjima, u četvrtak i petak  udvostručena, govori nam službenica iz jednog velikog trgovačkog lanca.
Već se i djeca mršte na snijeg
Snijeg je ponovno počeo padati stoga se nameće pitanje hoćemo li opet gledati prazne police s kruhom i ostalim potrepštinama u pojedinim selima i gradovima.
– Ova dramatična upozorenja dovela su do toga i da se djeca mršte na najave o novom snijegu. Ne mogu vjerovati, je li ovo s Božje ili vražje strane, u trgovini nema više kvasca i brašna, govori nam razočarana mještanka sela u benkovačkom okruženju.
– A izgleda da će sve biti kao i za cjepivo protiv svinjske gripe ili već kako se zove, sve u korist bogatih koji se na grbači siromašnih još više žele obogatiti, s pravom ili ne tvrdi ogorčena sugovornica, majka četvero malodobne djece.
Istovremeno, nepredvidiva bura osim što u Posedarju i na Pagu na obalu izbacuje velike količine sipa, zatvorila je promet prema unutrašnjosti, prekinula je opskrbu strujom na otoku Pagu i Premudi te na podvelebitskom području u Tribnju, mjestimice nosi crjepove s krovova, lomi grane i prevrće kontejnere za smeće.
– U Modriču je bura najjača, ovdje se rađa. Vjetar je nad površinom mora podigao debeli oblak vodene prašine koja se od obale širi prema pučini, tako da se, iako je sunčano, gotovo ništa ne vidi što se događa prema Rovanjskom ili prema Selinama, govori Šarlija iz Modriča.
– Mi smo na buru navikli. Doduše, ovo su ekstremni uvjeti, ali nije toliko strašno. Ovdje ljudi ne padaju i ne lome ruke, nema porušenih krovova, imamo i struju, tako za neke intervencije zaista nema potrebe, zaključuje Šarlija.