Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grbin: Čekamo odgovor trebamo li platiti 2,5 milijuna kuna komunalnog doprinosa

07.01.2018. 11:23
Grbin: Čekamo odgovor trebamo li platiti 2,5 milijuna kuna komunalnog doprinosa


Još uvijek čekam odgovor trebamo li platiti 2,5 milijuna kuna za komunalni doprinos za izgradnju nove školske zgrade. Glavni projekt odavno je završen imamo i građevinsku dozvolu te smo sve pripremili za natječaj EU fondova, ali sada je, čini mi se, sve opet pauzirano jer škola, odnosno Zadarska županija, koja je osnivač škole, nije računala da će trebati platiti toliko, rekao nam je Tomislav Grbin, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru.
Ova škola obrazuje učenike za razna zanimanja: ekološki i kemijski tehničar, grafički urednik i grafički urednik-dizajner, medijski tehničar i web-dizajner te je jedina takve vrste u srcu trokuta Zagreb – Split – Rijeka.
Trenutno radi u dvije smjene u zgradi u parku Vladimira Nazora u kojoj su još tri škole te rade u, kako nam je ravnatelj rekao, neprimjerenim uvjetima, u skučenom prostoru, svakako izvan pedagoških standarda.
– Hrvatska se obvezala da sve srednje škole do kraja 2017. godine prijeđu u jutarnju smjenu, te se već dugo planira iseljenje dviju škola iz postojeće zgrade, čime bi se stvorili uvjeti za prelazak svih četiriju škola u jutarnju smjenu. Projekt gradnje naše nove škole je već bio uvršten na indikativnu listu za "Infrastrukturni projekt za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020." u lipnju 2014. godine. Novcem iz EU fondova financirala bi se izgradnja nove škole u iznosu od 85 posto. Glavni projekt je završen 19. ožujka 2015. godine, a građevinsku dozvolu ishodili smo 9. prosinca 2016. godine, pojasnio je cijeli proces ravnatelj Grbin.
Istaknuo je kako se škola svojim radom naslanja na Centar kreativne industrije. Smatra kako bi se pravom suradnjom stvorila snažna i učinkovita cjelina koja bi stvarala i plasirala nova znanja i tehnologije u šire okruženje, pružala usluge snimanja i sličnih usluga za sve vrste medijskih industrija.
– Naša dva kemijska laboratorija danas se ugovorom iznajmljuju Sveučilištu u Zadru, a useljenjem u novi prostor nastavili bismo suradnju i na području medija jer na Sveučilištu postoji inicijativa za otvaranjem odgovarajućeg studija, rekao nam je Grbin dugoročne planove kojima bi Zadar, ali i Zadarska županija profitirali jer bi se otvorio novi edukacijski centar. Međutim, odlukom Grada da naplati 2,5 milijuna kuna komunalnog doprinosa sve je dovedeno u pitanje.


– Sredstva komunalnog doprinosa su strogo namjenska sredstva iz kojih se financira izgradnja komunalne infrastrukture i bez tih sredstava ne  bi bilo moguće graditi ni ceste ni javnu rasvjetu, niti ostalu infrastrukturu. Grad Zadar nema namjeru zaustavljati projekt, ali smatram da kada  se ide u gradnju, treba imati osigurana sredstva koja su zakonom propisana, a upravo bi se sredstva komunalnog doprinosa utrošila na  uređenje spomenute škole. Grad Zadar u stalnom je kontaktu sa Zadarskom županijom u vezi rješavanja ovog slučaja, odgovorio je gradonačelnik Branko Dukić.