Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Cariniku uvjetna kazna

Autor: Suzana Bandić

12.03.2009. 23:00
Cariniku uvjetna kazna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na šest mjeseci zatvora uvjetno u trajanju od dvije godine nepravomoćno je osuđen carinik Dino Crnica, jer je 2002. godine radeći kao carinik na graničnom prijelazu Užljeb propustio svog prijatelja Marija Franova s većom količinom tekstilne robe nenaplativši mu iznos od tri tisuće kuna
Carinik Dino Crnica jučer je na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim te mu je sudac Ivica Marinović izrekao nepravomoćnu presudu na šest mjeseci zatvora uvjetno u trajanju od dvije godine. Sudac je u obrazloženju presude rekao kako se u ovom slučaju spojio krug indicija iz kojih se nedvojbeno zaključuje da je Crnica radeći kao carinik na graničnom prijelazu Užljeb kod Donjeg Srba propustio ili previdio obaviti pregled vozila marke “Opel Kadet” u kojem se nalazio njegov prijatelj Mario Franov s tadašnjom djevojkom Anom Ninčević-Šimurina i Vladom Rakvinom. Istaknuo je kako je nedvojbeno da su Crnica i Franov taj dan kontaktirali telefonom iz čega se zaključuje da je postojao prethodni dogovor. Marinović takav zaključak obrazlaže činjenicom da se u vozilu nalazilo 667 komada tekstila raspoređenih u 13 velikih crnih vreća za smeće te smatra kako je teško za povjerovati da ih Crnica nije primjetio. Osim toga, sudac je dodao kako o tome svjedoče i policajci koji su odmah uočili da u vozilu ima više robe nego je to dozvoljeno te su ga stoga i zaustavili. Kao olakotnu okolnost uzeo je u obzir dosadašnju nekažnjavanost okrivljenika te činjenicu da za sebe tim činom nije pribavio materijalnu korist.
Tako je konačno završen šestogodišnji sudski proces u kojem je optužnica bila podignuta i protiv još tri osobe, ali zbog šverca. Podsjetimo, radilo se o Mariu Franovu, Vladi Rakvinu i Ani Ninčević-Šegarić. U međuvremenu, trojac je samo prekršajno i novčano kažnjen te im je zaplijenjena roba vraćena, a Općinsko državno odvjetništvo ustrajalo je na daljnjem procesuiranju carinika Crnice stavljajući mu na teret da je u srpnju 2002. godine napravio propust kao djelatnik na carinskom prijelazu Donji Srb koji je za posljedicu imao neplaćanje carine u iznosu od tri tisuće kuna.
Prema navodima optužnice, učinio je to na način da “nije vidio” svog poznanika Maria Franova s većom količinom tekstilne robe kupljene na tržnici “Arizona” u BiH. Prema optužnici Franov je s Rakvinom i Ninčević-Šegarić kupio veću količinu tekstilne robe namijenjenu daljnjoj prodaji u Republici Hrvatskoj, a kako bi za nju izbjegao platiti carinu, prethodno je nazvao Crnicu i dogovorio se s njim da ga ovaj “ne vidi”.
Međutim, njihovo vozilo zaustavili su policijski službenici 50-tak kilometara dalje, a pregledom unutrašnjosti pronašli su 13 velikih crnih vreća za smeće punih odjeće za koju trojac nije imao račun. Kako procedura i nalaže, carinici su im robu oduzeli i o tome sačinili zapisnik koji su vlasnici potpisali.
Franov je tom prilikom policajcima rekao kako se o svemu dogovorio s Crnicom, ali on je decidirano zanijekao takvo što te je rekao da se ne osjeća krivim.
Obrana je, spomenimo, ukazivala da su u ovom procesu učinjeni brojni propusti zbog kojih se Crnica ne može valjano braniti. Tvrdili su kako je riječ o robi puno manje vrijednosti, a koja je vraćena vlasnicima pa više nije bilo moguće zatražiti ponavljanje procjene njezine vrijednosti. Isto tako, isticali su kako nema dokaza da se Crnica dogovorio s Franovom niti je iz policijskog zapisnika razvidno je li riječ o robi originalnih robnih marki koje se tamo navode, ili pak, o falsifikatima.
Inače, Dino Crnica zbog sumnje da je počinio kazneno djelo za koje je jučer nepravomoćno uvjetno i osuđen, suspendiran je sa svog radnog mjesta, a o njegovim poslodavcima sada ovisi hoće li ga vratiti na staru poziciju.