Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rukometaši nakon pet godina među osam najboljih

Autor: Šime Ćurko

12.03.2009. 23:00
Rukometaši nakon pet godina među osam najboljih

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jedina dobra vijest koja je preksinoć  stigla iz Mocira je da je Zadar pobjedom nad drugoligašem iz Slavonskog  Broda izborio ulaz među osam najboljih hrvatskih momčadi u Kupu.  Klub iz Mocira jedina je momčad koje  se našla u odabranom društvu, a ne igra  u Premijer ligi. I to je lijep podatak za  zadarski rukomet, ako ništa drugo onda ohrabrujući, jer je Zadar u četvrtfinale ušao nakon punih pet godina.  Sve ostalo u nešto manje od sat i pol  rukometa kvalitetom je bilo daleko od  osmine finala Kupa u državi čija je  reprezentacija svjetski doprvak. U redu, od Brođana se nije očekivao super  rukomet, oni su svoj dio posla obavili  kako i koliko su mogli, iako smo, iskreno rečeno, vjerovali da je riječ i o  kvalitetnijem protivniku. Potpuno je  razočarao Zadar s podcjenjivačkim  pristupom koji ne samo da se zna  vratiti poput bumeranga, nego prije  svega nije ni sportski. Protiv prosječnog drugoligaša Zadrani su imali toliko tehničkih pogrešaka da se takve  igre posramila i ekipa iz nekog nižeg  ranga. Ako smo ikad sumnjali u Zadrove izglede u borbi za drugo mjesto u  Prvoj Dukat ligi onda se to dogodilo  nakon utakmise s Brođanima.
Od početka utakmice vidjelo se da je  Zadar kvalitetnija momčad i da problema oko plasmana među osam ne bi  trebalo biti. No, dobar ulaz gostiju u  utakmicu i igra s pola gasa domaćih  kojima kao da je ispod časti što su u  četvrtfinale došli preko drugoligaša,  držali su rezultatsku neizvjesnost prvih  20-ak minuta. U 25. minuti prva osjetnija prednost domaćih, Brkljača je  pogodio za 15:10, a +5 je bilo i na  poluvremenu.
Neozbiljnost domaćih kulminuirala  je u 43. minuti kada su gosti s dva igrača  manje (trener Baranja je zaradio žuti  karton) smanjili na 22:19, imali još dva  napada za -2, da bi Zadar golovima  Žeravice i Peša otišao na 24:19 i tako  kontrolirao utakmicu. Da nisu imali  toliko isključenja (12 minuta) gosti su  mogli i dodatno zakomplicirati život  Zadranima. Zapravo, Zadar je sam  sebi dosta toga zakomplicirao, a igrači  i trener(i) bi morali shvatiti da ovo nije  put s kojim se može računati na ozbiljn(ij)e rezultate.


 ZADAR GORTAN – KONSTRUKTOR BROD 33:27


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 150. Suci: Glavinić i Veraja  (oba Metković).
ZADAR GORTAN: Meštrić (2),  Turić 1, Žeravica 4, Buovac 7, Svorcina, Franković, Miletić, Merhar 8,  Peša 4 (1), Šimičević, Brkljača 8,  Vučetić, Marinović 1 (1), Cota (6).  Trener: Roko Paleka.
KONSTRUKTOR BROD: Sertić 3  (3), Filipović, Janjić 6, Babler 6,  Mičević 2, Didić 2, Gavran (3), Šutalo 1, Okružnik 4, Klarić (4), Šlibar,  Rašić 3, Tolić. Trener: Senad Baranja.
Sedmerci: Zadar Gortan 2 (2);  Konstruktor Bod 3 (3). Isključenja: Zadar Gortan 2 minute; Konstruktor Brod 12 minuta.




 ZADAR I SEDAM PREMIJERLIGAŠA


Posljednji put u četvrfinale Kupa Zadar je plasirao u sezoni 2003./04. kada je ispao u Mocirama od Zameta i to nakon izvođenja sedmerca. Uz Zadar ulazak među osam najboljih momčadi izborili su Metković (Dubrava 34:28), Siscia (Karlovac 21:20), Nexe (Osijek 33:21), Bjelovar (Zamet 31:26), Medveščak (Poreč 27:25), Croatia osiguranje (Buzet 41:18) te Perutnina Pipo IPC (Varteks 28:27 nakon sedmeraca). Zadar se tako našao u odabrnom društvo sedam premijerligaša.


 PALEKA: BEZ OPRAVDANJA ZA LOŠU IGRU


– Ponovno se dogodila naša loša utakmica uz to i puna pogrešaka koje nam se ne smiju događati. Istina je da su nedostajali Damir Samaržija i Ivan Mijolović, točno je da smo i pokušavali neke formacije koje nisu uobičajene, ali u tome ne trebamo tražiti opravdanje za našu igru. Bilo je vidljivo da je naša kvaliteta iznad one koju imaju Konstruktor, ali nažalost osim u kratkotrajnim periodima to nismo potvrdili i na terenu. U napadu smo imali spori protok lopte, a u obrani smo iskazili dosta neozbiljnosti. Bez obzira na to moji igrači zaslužuju čestitke za plasman u četvrfinale.