Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Eparhija dalmatinska: najava obnove HPC izazvala uznemirenost

Autor: Hina (H)

12.03.2010. 23:00
Eparhija dalmatinska: najava obnove HPC izazvala uznemirenost


Jučerašnja najava Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice da obnovi hrvatsku pravoslavnu crkvu izazvala je, kako je priopćeno danas iz Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve (SPC), “uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u Republici Hrvatskoj”.
Eparhija ističe kako se iskreno nada da se ta udruga “zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera” neće moći registrirati u nadležnim institucijama “današnje Hrvatske, koja se nalazi pred vratima ulaska u Evropsku uniju”.
Već prilikom objavljivanja programa udruge hrvatske pravoslavne zajednice u formiranju, postalo je jasno da se ta udruga “poistovjećuje i organski povezuje s ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. Hrvatskom pravoslavnom crkvom (HPC)”, kaže se u priopćenju u kom se podsjeća da je HPC formirana 1942. “Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, židovskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima.”
“Oni su, kao jedna neodvojiva cjelina, imali genocidni program uništenja i istrebljenja svih nehrvata u vrijeme zločinačke NDH, pa formiranje te udruge jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa. Iza njega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame, od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja Jasenovac”, kaže se u priopćenju.
Eparhija također poziva organe pravne države i nadležna ministarstva da zaštite vjernike i imovinu Srpske pravoslavne crkve “od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika te fantomske udruge najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu ‘avet iz prošlosti’, kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima europskog kontinenta”, kaže se u priopćenju info službe Eparhije dalmatinske.
Eparhija ističe da Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već stoljećima na području Dalmacije i da o tome svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, većinom iz razdoblja od XIII do XV st., koji su kulturna baština pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države.
Pravoslavno svećenstvu i vjernicima, Eparhija dalmatinska poručila je među ostalim da se “ne plaše i ne primaju te lažne pastire i propovjednike, već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje”.
Članovi Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice jučer su na konferenciji za novinare u Zadru izvijestili kako uskoro očekuju registraciju te udruge, a nakon toga im je glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu. O tome su govorili iguman Jelisej, koji dolazi iz Crne Gore, i tajnik Inicijativnog odbora Ivo Matanović.