Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nebitna utakmica koju nitko ne želi izgubiti

Autor: Andrija Dešpoja

12.03.2010. 23:00
Nebitna utakmica koju nitko ne želi izgubiti

Foto: Filip BRALA



Pred košarkašima Borik-Puntamike danas u vrijeme ručka je utakmica posljednjeg kola osnovnog dijela A-1 lige protiv Svjetlosti koji u Jazine dolaze neopterećeni konačnim ishodom budući da su izborili plasman u Ligu za prvaka. Kako je Brođanima tako je i igračima Nevena Plantana, kojima će ova utakmica poslužiti kao jaki trening pred nadolazeći nastavak natjecanja u Ligi za ostanak. Ipak, motiva ne nedostaje i u ovakvoj utakmici, a zašto je to tako dobro zna i Ante Dević koji je svjestan koliko porazi znaju donijeti raznorazne tegobe koje se ne odnose samo na gubitak dva boda.
– Ne možemo sebi priuštiti nekakvo opuštanje, pa i u ovakvoj utakmici bez rezultatskog značaja. To govorim, jer smo dobro upoznali situaciju kad se jedan poraz nadoveže na drugi, pa treći i odjednom zaboraviš kad si zadnji put pobijedio. Tako nam se zbilo upravo nakon slavlja nad Brođanima pred Božić u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića. Nakon toga je uslijedio poraz u Šibeniku, pa dva domaća protiv Trogira i Zaboka te poraz u Splitu i nismo više bile sigurni u sebe. Zbog toga je vrlo važno danas uzeti pobjedu koja će nam biti od ogromne važnosti u psihološkom smislu pred početak Lige za ostanak.
Liga za ostanak proći će ekspresno. U mjesec dana odigrat će te 10 utakmica od čega je neophodno slaviti tri puta da bi i sljedeće godine bili sudionici ovog natjecanja. Težak ili lagan zadatak?
– Sigurno nam je zadatak puno lakši nego lani u ovo doba. Imamo osam pobjeda i dva poraza te je dovoljno još tri puta pobijediti, ali neće biti jednostavno. Uz to igramo triput u prva četiri kola u gostima i morat ćemo se prvenstveno psihički održati vrlo budnima ako mislimo sebi ne praviti probleme. Nadam se da ćemo pitanje ostanka riješiti relativno brzo da onda možemo igrati ostatak utakmica samo za svoju dušu i gušt.
Obrana kakvu Puntamičani igraju u posljednje vrijeme je najjači adut igrača Nevena Plantaka.
– Trener nam je od početka sezone inzistirao na obrani u kojoj će sudjelovati svih pet igrača koji na terenu djeluju sinkronizirano. Trebalo nam je dosta vremena da nam se sve to posloži i bilo je dosta naporno, no sada se pokazalo kako je imao pravo razmišljajući da ne možemo biti konkurentni u ovom natjecanju ako se budemo oslanjali na nekoj individualnoj kvaliteti. Borik-Puntamika uvijek je bila najopasnija kad je igrala kolektivnu košarku u kojoj je pojedinac tek kotačić u sustavu.
Raspored 18. kola: Borik-Puntamika – Svjetlost, Split – Trogir, Dubrava – Dubrovnik, Kaštel galerija – VROS Darda, Zabok – Šibenik.


 ŠTO BI BILO KAD BI BILO


U čemu je tajna pozitivnog niza Puntamičana u posljednjih mjesec dana?
– Sve je u glavi. Radili smo i prije istim intenzitetom te čak i neloše igrali, ali tek sada smo uspjeli sve ono što trener zahtijeva od nas pretočiti i na teren. Trebala nam je jedna gostujuća pobjeda kao ona u Kaštelima. Bio je to okidač koji je potaknuo pravu eksploziju. Odjeci te eksplozije dobro su se čuli i u Dubravi te Dubrovniku tako da smo se uspjeli domoći ovako dobre pozicije na početku Lige za ostanak. Jedino ostaje malo žal što ova lijepa serija pobjeda nije bila dovoljna za jedno od prva četiri mjesta. Da smo barem uspjeli pobijediti jednu od one dvije doma, protiv Trogira ili Zaboka, koje smo izgubili u posljednjim sekundama… – zavapio je Dević.