Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Niz predavanja, radionica i igrokaza u Tjednu mozga

Autor: Ante Rogić

12.03.2010. 23:00
Niz predavanja, radionica i igrokaza u Tjednu mozga


Sredinom travnja, već tradicionalno, obilježava se ‘Tjedan mozga’. Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru organizira 9. tjedan mozga. S ciljem popularizacije znanja o funkcijama mozga te važnosti očuvanja njegova zdravlja, profesori Sveučilišta u Zadru zajedno sa studentima psihologije aktivno će sudjelovati u nizu predavanja, radionica i igrokaza koji su organizirani za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola, studente, štićenike Doma za starije i nemoćne osobe, kao i za širu javnost.
Riječ je o svjetskoj i europskoj akciji, koja se odvija u cijelom svjetu u isto vrijeme. Inicijator i glavni organizator ove manifestacije je “Dana Alliance for Brain Initiatives”. Nositelj organizacije Tjedna mozga u Republici Hrvatskoj je Hrvatski institut za istraživanje mozga, dok je inicijator i glavni organizator ove akcije u Zadru Odjel za psihologiju. Tijekom Tjedna mozga organiziraju se predavanja, radionice, tribine, medijski istupi, i sl., a cilj ove manifestacije je afirmirati teme iz područja neuroznanosti, te ukazati na neminovnost daljnih multidisciplinarnih istraživanja ljudskog mozga, te važnosti očuvanja njegovog zdravlja.
U ponedjeljak će Udruga studenta psihologije ‘Kasper’ posjetiti dječji vrtić ‘Radost’ i pojasniti mališanima kako funkcionira mozak. Sljedeći dan prof. Nataša Šimić zajedno sa studentima psihologije posjetit će Dom za starije i nemoćne osobe, a tematika će biti “O kroničnoj boli”, “Terapija glazbom – Mozart efekt” i “Autogeni trening”. Istog dana na Radio Zadru u emisiji “Izaberi zdravlje”, gostovat će prof. Ilija Manenica, a govorit će o tome razlikuje li se muški i ženski mozak. Također istog dana će se u Gradskoj knjižnici održati predavanje doc. dr. sc. Marijane Matek Sarić pod naslovom “Mediteranska prehrana: zdrava prehrana za zdrav mozak”. U Gradskoj knjižnici će se u srijedu održati još jedno predavanje, doc. dr. sc. Pavla Valerjeva pod naslovom “Evolucija jezika”. I ove godine će posebna pozornost biti posvećena utjecaju droga na mozak i procese u mozgu. Za širu javnost održat će se predavanje “Droge i mozak”, u suradnji s terapijskom zajednicom ‘Cenacolo’ bivši ovisnici o težim drogama će iznijeti svoja iskustva. U sklopu zadarskog Tjedna mozga predavanje pod naslovom “Genetske osnove poteškoća učenja” održat će dr. sc. Damir Letinić. I ove godine će aktivnim sudjelovanjem u radionicama djeca osnovnoškolske dobi učiti osnovne spoznaje o mozgu. Posljednjeg dana ovogodišnjeg Tjedan mr. sc. Martilda Nikolić će sa studentima psihologije posjetiti Osnovnu školu Petra Preradovića.