Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zebić: Nisam euforičan, razmišljam samo kako pobijediti Međimurje

Autor: Šime Ćurko

12.03.2010. 23:00
Zebić: Nisam euforičan, razmišljam samo kako pobijediti Međimurje

Foto: Vedran SITNICA



Drugi put ove sezone nogometaši Zadra odigrali su s Dinamom 0:0 i može se reći da momčad iz Stanova održava neizvjesnost u borbi za titulu prvaka Hrvatske. Dalibor Zebić i društvo malo su prikočili „modre”, najprije u petom, a u subotu i u 20. kolu Prve HNL. Ipak, Zebić se i dalje drži svoje trenerske filozofije, niti očajava nakon poraza, niti ga se previše može čuti nakon velikih rezultata. A 0:0 s Dinamom u Maksimiru je sigurno – veliki rezultat.
– U bodovnom smislu nismo mnogo toga dobili. Jedan bod neće značajno popraviti naš položaj na ljestvici. Druga je stvar što je taj bod osvojen protiv Dinama, a to za svaku momčad znači i porast samopouzdanja. To je i najveća dobit nakon ove utakmice, čak i veća od jednog boda – rezimira Zebić, čija je momčad kod aktualnog prvaka do boda došla relativno jednostavnom računicom – zgusnutom igrom u sredini terena.
– To je taktika koju smo primijenili prije dva tjedna u Šibeniku, s tom razlikom što ovaj put u momčadi nije bilo Ivana Santinija. Ubacili smo Davora Piškora kao poveznicu vezne linije i Terkeša kao jedinog klasičnog napadača. Sve snage smo bacili u sredinu terena gdje smo stalno imali višak igrača. To je prednost formacije 3-5-2 koja, eto, iako kažu  da je staromodna, može poslužiti svrsi.
Dinamo je u prvom poluvremenu imao tek nekoliko pravih izleta na zadarsku polovicu. Zapravo sve do 44. minute i udarca Mandžukića, kojeg je obranio Ježina, Zagrepčani nisu stvorili konkretnu prigodu.
– Vršili smo stalni pritisak na Moralesa i Sammira u razvijanju igre i potpuno odsjekli Mandžukića i Slepičku u napadu. Kasnije je ušao i Primorac, ali niti on nije imao pravu situaciju. Igračima nisam dao striktna zaduženja, ali su oni u svakom trenutku znali kako i na koga treba pripaziti. Potvrdili smo da se s ovim igračima mogu vrlo dobro odigrati utakmice u kojima je naglasak na obrambenim zadaćama.
Dinamo je u drugih 45 minuta očekivano pritisnuo Zadar kojeg je u nekoliko navrata spašavao sigurni Antonio Ježina.
– Znali smo da će Dinamo navaliti, ali smo isto tako znali i kako odgovoriti na tu situaciju. Ni u jednom trenutku nismo popuštali, igrači su svih 90 minuta držali svoje zadaće i kada je tako, rezultat ne može izostati. Jasno, uvijek se može dogoditi neki slučajni gol. Ovaj put nam se sve poklopilo jer zna se da sreća prati hrabre. Mi smo u Maksimiru igrali baš tako – hrabro.
Nije samo Dinamo imao situacije za pogodak. Mrežu su mogli pogoditi i Zadrani.
– Terkeš je imao dvije dobre situacije, imali smo šansi i u sudačkoj nadoknadi kad je Dinamo potpuno zaboravio na obranu. No, ne trebamo za time žaliti jer sada bi najlakše bilo reći da smo mogli i pobijediti. Istina je, mogli smo, ali nemamo pravo ni na što se previše osvrtati kad protiv ovakvog Dinama osvojimo bod. I meni je prošlo kroz glavu što bi bilo da smo imali Santinija ili Suraća, odnosno Ćurjurića u sredini. Uvijek je to tako, teško je do kraja biti zadovoljan.
Bod u Šibeniku, bod protiv Karlovca, bod protiv Dinama. Kada će pobjeda?
– Nadam se u sljedećem kolu na Stanovima protiv Međimurja. Lijepo izgleda 0:0 s Dinamom, ali moramo početi pobjeđivati. Međimurje je za nas prava utakmica u kojoj bi nam veliko olakšanje trebalo biti što taj dvoboj dočekujemo kao momčad koja ovog proljeća još nije poražena, a iza nas su nimalo ugodna gostovanja u Šibeniku i Zagrebu. Znam da će Međimurje biti sasvim drugačija utakmica u kojoj će se tražiti naša pobjeda i u kojoj trebamo pokazati da nismo samo momčad koja može igrati defanzivno.


 TREBA POBJEĐIVATI MALE


Zebić je na klupi Zadra sakupio 120 utakmica kao prvi trener. Subotnjih 0:0 s Dinamom ide u red njegovih najvećih dostignuća na klupi Zadra.
– Pobijedili smo mi i Hajduk ove godine na Poljudu, prvi put nakon 11 godina, protiv Dinama samo uzeli dva boda, protiv Šibenika četiri. I tu se vraćamo na ono da vas na kraju sezone nitko ne pita protiv koga ste osvojili bodove nego koliko ih imate. Očito je da smo dosta toga propustili u utakmicama s klubovima koji su podjednake kvalitete kao mi i to moramo promijeniti. Ako se to ne dogoditi, naše utakmice s Dinamom i Hajdukom brzo će se zaboraviti.




 BOD NAKON DEVET GODINA


Dinamo je ove sezone osvojio 46 od mogućih 60 bodova. Od tih 14 Zadar je Zagrepčanima uzeo četiri. Svakako je i važna spoznaja za momčad sa Stanova da je prvi put nakon skoro devet godina Maksimir napustila neporažena. Jedini bod prije subotnje utakmice Zadar je osvojio 5. kolovoza 2001. kada je također bilo 0:0. Preostalih 16 utakmica Dinamo je pobijedio, neke i vrlo uvjerljivo.