Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zebić zavapio: Terkeša moramo vratiti za Lokomotivu

12.03.2011. 23:00
Zebić zavapio: Terkeša moramo vratiti za Lokomotivu


Ideja sa Banovićem, Begonjom, pa i Jerbićem ili Ćurjurićem kao povučenim napadačima za sada ne prolazi. Tako je Santini Pale sam na svijetu kad je riječ o akcijama Zadrana na protivničkoj polovici


To više nije slučajnost. Tri utakmice, nula golova. Jasno, s tom se računicom moglo osvojiti najviše tri boda. Zadar je uspio jedan (Cibalia 0:0) dok su Hajduk i Zagreb više osrednjom nego li dobrom igrom pobijedili Zadar. Poraz (0:1) Zadrana u Kranjčevićevoj ulici u 21. kolu Prve HNL još više dobiva na težini nakon onoga što je Dalibor Zebić, trener Zadra, izjavio poslije utakmice.
– Izgubili smo, ali ni Zagreb nije odigrao ništa posebno. I oni se nekako bili smušeni.
Eto, kako je onda tek Zadar izgledao kad je protiv takvog protivnika ostao bez ičega – procijeniti sami. Mi možemo samo nagađati s obzirom da utakmicu nismo gledali. Bez obzira na to od nekih se stvari ne može pobjeći. Recimo, od spomenute neefikasnosti. Punih 270 minuta bez postignutog gola. Nije to nešto što od Zadra već nismo vidjeli, ali od momčadi koja je jesenas bila četvrta po realizaciji u ligi očekivalo se (mnogo) više. Bez obzira što u sastavu nema Želimira Terkeša (još se oporavlja od ozljede nožnog prsta). Uostalom, Terkeša gol baš i ne ide, iako će za njega većina prosječnih navijača Zadra reći da ga vole vidjeti u momčadi. Zebić je i na pripremama vidio da mu momčad ne zabija. Vidio je i nije ništa promijenio. Dakako, pitanje je što je i mogao promijeniti jer napadač se preko noći ne može stvoriti. Međutim, manjak napadačkih aktivnosti Zebićeve momčadi nikoga nije iznenadio. Posebno ne kada se momčad našla u situaciji da je nakon Terkeša protiv Zagreba ostala i bez Antonija Mršića, koji je imao tri žuta kartona.
Tri utakmice, dva isključenja
– Kako god znamo za sljedeće kolo, kada na Stanovima igramo protiv Lokomotive, moramo osposobiti Terkeša. S Mršićem u momčadi protiv Cibalije i Hajduka smo donekle i nešto pokušavali prema naprijed, ali sa Zagrebom smo bili u potpunoj napadačkoj blokadi – objasnio je Zebić napadačke muke svoje momčadi. Ideja sa Banovićem, Begonjom, pa i Jerbićem ili Ćurjurićem kao povučenim napadačima za sada ne prolazi. Tako je Santini Pale sam na svijetu kad je riječ o akcijama Zadrana na protivničkoj polovici. Nije da Santini ni tako ne bi mogao zabiti, ali to baš i nije jednostavno kad ste okruženi četvoricom protivničkih stopera.
Druga su točka crveni kartoni. Pola sata bez Jakova Suraća Zadar je sa deset igrača izdržao u Vinkovcima. Možda bi isto učinio i u Kranjčevićevoj prošli petak da crveni karton nije značio i jedanaesterac. Ježina je dvaput dobio javnu opomenu (oba puta nakon dvoboja sa kasnijim strijelcem Krstanovićem) i u 49. minuti krenuo u svlačionicu. Na gol je stao Tomo Gluić, a iz igre je izašao Ivan Ćurjurić. Kažemo, nismo gledali utakmicu, pa nam je taj Zebićev potez teško komentirati, ali vađenjem Ćurjurića čini se da je ideja o tome da će Zadar postići gol dobila još jedan ozbiljan udarac. Imao je Jerbić priliku za 1:1, ali svaka prilika nužno se ne pretvara u zgoditak. Dva crvena kartona na posljednja dva gostovanja. Kad se takva statistika spoji s otupjelom realizacijom ne može biti bolje nego što jest.
Kvalifikacijske utakmice
Tako je Zadar izgubio 11. utakmicu u sezoni od 21 nastupa, dakle svaku drugu utakmicu Zadrani ostaju bez bod(ov)a. Nije to dobro, ali nije ni bezizlazno. Jer gube i drugi. Recimo Istra 1961 koja ovog proljeća nije osvojila ni boda. Ali neki i pobjeđuju. Recimo Šibenik koji je nakon 4:1 na Stanovima istim rezultatom pobijedio Istru u Puli. Na taj način momčad sa Šubićevca može sebi dopustiti situacije da kod kuće ne mora uvijek pobjeđivati. Zadar, međutim, mora. Jer na gostovanjima ne može previše, a sve što se mora možda i nije teško, ali nije ni lako. A Zadar je došao u situaciju da mora. Znate ono, sada nam je svaka utakmica kvalifikacijska. Nije morala biti, ali jest i bit će tako, ne dogode li se kakvi značajniji obrati, do kraja sezone. Zato je Lokomotiva još jedan zadarski biti ili ne biti. Zagrepčani također ove sezone ne briljiraju i tri boda protiv “lokosa” usmjerila bi, koliko-toliko, “plave” na sigurniji kolosjek. Zadar se vratio na svoj uobičajeni put u Prvoj HNL. Čupanje do zadnjeg kola. A takav nogomet nije uvijek lako gledati.


 LUZERN POBIJEDIO GRASSHOPPER




U 24. kolu švicarske lige Luzern je na svom terenu protiv Grasshoppera ostvario drugu pobjedu u nastavku sezone. Završilo je 1:0 za Luzern, a pobjednički pogodak u 76. minuti postigao je Hakan Yakin. Tomislav Puljić u dresu Luzerna u 82. minuti zaradio je treći žuti karton zbog kojeg u sljedećem kolu neće moći nastupiti protiv Young Boysa. Puljićeva momčad sa tri osvojena boda ostala je na trećem mjestu na ljestvici.
Redoslijed: 1.  Basel (-1) 47, 2. Zürich 43, 3. Luzern 40, 4. Sion 36, 5. Young Boys (-1) 35 bodova…


 ČULINA ZA TRI BODA RIJEKE


U 21. kolu Prve HNL Rijeka je na gostovanju pobijedila Slaven Belupo 1:0. Jedini pogodak na utakmici djelo je Antoninija Čuline, 19-godišnjeg Zadranina. Čulina je do kadeta igrao u Dalmatincu iz Crnog iz kojeg je otišao u Rijeku. Posljednje dvije sezone na Kantridi dobiva sve više prilike u prvoj momčadi. Pogodak Koprivničanima mu je prvi ove sezone i ukupno drugi u Prvoj HNL. Lani je u Rijeci zabio Osijeku (1:1).