Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Deset prijedloga za godišnju nagradu i dva za životno djelo

12.03.2012. 23:00
Deset prijedloga za godišnju nagradu i dva za životno djelo


Dobitnici nagrade za životno djelo su Dinko Tudor, nominiran posthumno i prof. Janko Belošević. Za godišnju nagradu predloženi su Louisa Vinton, sestra Melhiora, HGSS-Ispostava Zadar, Udruga HDDR Benkovac, Narodni muzej, Paška sirana, Kali tuna, prof. Ante Uglešić, TZ Općine Pakoštane i Katarina Vulić


Županijski Odbor za dodjelu javnih priznanja jučer je donio odluku o prijedlozima za godišnje nagrade Zadarske županije. Od ukupno 32 prijedloga za godišnju nagradu i tri za nagradu za životno djelo, Županijskoj skupštini na usvajanje bit će proslijeđeno ukupno 12 prijedloga – deset za godišnju nagradu i dva za životno djelo.
Za dobitnika nagrade za životno djelo proglasit će se Dinka Tudora, nominiranog posthumno i prof.dr.sc. Janka Beloševića, dok su za godišnju nagradu predloženi Louisa R. Vinton, sestra Melhiora Neda Biošić, Hrvatska gorska služba spašavanja – Ispostava Zadar, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac, Narodni muzej Zadar, Paška sirana d.d. Pag, Kali tuna d.o.o. za ulov, uzgoj i preradu ribe, prof.dr.sc. Ante Uglešić, Turistička zajednica Općine Pakoštane i Katarina Vulić, učenica 1. razreda Gimnazije Franje Petrića. Najmlađa kandidatkinja na listi za ovu prestižnu nagradu našla se zahvaljujući ravnatelju Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Marku Marinu, koji ju je uime škole predložio zbog njezina izuzetnog talenta na gotovo svim područjima.
Među nominiranima i 15-godišnja učenica
– Mišljenja sam kako je ona to zaslužila i da je vrijeme da se i talentima prida pozornost. Katarina je godinama odlazila na županijska i državna natjecanja kao učenica naše škole gdje je osvajala prve nagrade iz više predmeta. Znala se vratiti i sa sedam, osam osvojenih prvih mjesta, a s uspjesima je nastavila i sada, kao učenica MIOC-a, kazao je prof. Marin ističući kako je zaista riječ o iznimnoj i svestranoj mladoj osobi koja bi trebala biti ideal svojim vršnjacima i mlađim naraštajima. Osim što je “potkovana” znanjem iz svih područja, istaknuo je kako je djevojka još i talentirana za glazbu pa pjeva i svira, a u svom pretrpanom rasporedu uspijeva naći vremena i za brojne druge izvanškolske aktivnosti.
Pun hvale za svog kandidata bio je i dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, koji je za istu nagradu predložio prof. dr. sc. Antu Uglešića, rektora zadarskog Sveučilišta.
Zasluge prof. Beloševića
– Mišljenja sam da je zadarsko Sveučilište jedna od najvažnijih institucija u našem gradu, a prof. dr. sc. Uglešić svojim je zalaganjem i angažmanom, još iz vremena kada je bio prorektor, uistinu puno doprinio napretku i razvoju te ustanove. Svjedoci smo da je u posljednjih nekoliko godina na zadarskom Sveučilištu zaživjelo 15-ak novih studijskih grupa, među kojima i sestrinstvo gdje sam se i osobno, surađujući u izobrazbi tih mladih kadrova, uvjerio u njegov angažman – rekao je dr. Nakić dodajući kako bi odabirom baš rektora Uglešića između ostalih kandidata nagrada otišla “u prave ruke”. No, i nominirani rektor Uglešić ima svog kandidata za nagradu. Riječ je o prof. dr sc. Janku Beloševiću kojeg je predložio za Županijsku nagradu za životno djelo.
– Prof. dr. sc. Belošević odavno je svojim radom i djelovanjem, posebice na polju nacionalne srednjovjekovne arheologije, zaslužio jedno takvo priznanje. Iza njega je sada već više od 50 godina rada, koji ga je doveo do pozicije najvećeg živućeg stručnjaka i istraživača kada je srednjovjekovna arheologija u pitanju, ali i na kulturološkom planu. On je i puno učinio za odjel, a ranije Odsjek arheologije tu u Zadru, a i danas je aktivan u objavljivanju znanstvenih radova te predaje na doktorskom studiju, obrazlažući svoj izbor kandidata za nagradu, ističe Uglešić.


Devet domaćih i jedno strano ime u utrci za godišnju nagradu




Među predloženim pojedincima za godišnju nagradu našle su se i Louisa R. Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda (UN-a) i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda (UNDP-a) u Hrvatskoj te sestra Melhiora Neda Biošić. Prva je zaslužna za realizaciju brojnih programa UNDP-a kao što su, primjerice, tečajevi za strukovno osposobljavanje za zvanja uzgajivača koza i ovaca, povrćara te montera solarnih sustava, a druga se iskazala u svom humanitarnom angažmanu, posebice kada je riječ o pomoći stanovnicima grada Vukovara.
Na listi kandidata našla se i za hrabrost lani nagrađivana Hrvatska gorska služba spašavanja – Ispostava Zadar, zatim tvrtke Paška sirana d.d. Pag i Kali tuna d.o.o. za ulov, uzgoj i preradu ribe kao primjeri zavidnog poslovanja u ovo recesijsko vrijeme. Na listi od deset nominiranih našla se i Turistička zajednica Općine Pakoštane i to na prijedlog TZ-a Grada Zadra, a zbog niza projekata među kojima je i njegovanje tradicije vitezova templara u Vrani. Osim spomenutih, među predloženima su se našli i Narodni muzej Zadar te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac.