Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Petorica radnika Diokija štrajkaju glađu

12.03.2012. 23:00
Petorica radnika Diokija štrajkaju glađu


Petorica radnika Diokija štrajkaju glađu na skeli uz postrojenje etilena na visini od pedesetak metara, a njihovi kolege blokirali su ulaz u tvrtku i ne dozvoljavaju ulaz nikome osim radnicima, doznaje se iz Stožera za obranu Diokija.
U kontinuiranom 24-satnom prosvjedu je svih 450 radnika zagrebačkog pogona Diokija na Žitnjaku, koji, tvrde u Stožeru, već u potpunom očaju traže od vlasnika, vjerovnika i države da riješe sadašnje stanje u kojem je proizvodnja obustavljena, a radnici mjesecima ne dobivaju plaću.
“Neka se dogovore i puste nas da radimo ili neka nađu drukčije rješenje jer mi više ne možemo izdržati”, rekao je Hini jedan od čelnika Stožera.
Kaže da su radnici kontroliraju sve ulaze i izlaze iz pogona, same pogone i upravne zgradu te da su predstavnici radnika otišli u MUP riješiti formalnosti oko javnog prosvjeda radnika Diokija koji bi se uskoro trebao održati u Zagrebu.
Ogorčenost radnika Diokija intenzivirala se nakon što ih je direktorica u ostavci Vidonija Miletić Plukavec izvijestila da na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva nije postignut dogovor s vjerovnicima o vlasničkom restrukturiranju i da je zakazan nastavak pregovora u četvrtak.
Sindikati i Stožer za obranu Diokija zalažu se za vlasničko restrukturiranje, odnosno ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu i nastavak proizvodnje. Među najvećim vjerovnicima su Ina, HEP, Zagrebačka banka, Hypo banka i drugi.
Dioki je svojim radnicima dužan četiri plaće, a pored toga radnici potražuju dug iz 2010. godine u visini jedne mjesečne plaće.