Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Proglašeni finalisti natječaja “Hrvatska novinska fotografija”

12.03.2012. 23:00
Proglašeni finalisti natječaja “Hrvatska novinska fotografija”


U Hrvatskom novinarskom društvu (HND) danas su proglašeni finalisti devetog po redu natječaja “Hrvatska novinska fotografija” koji su se natjecali u sedam kategorija, a nagrade najboljima dodijelit će se 26. ožujka u HND-u.
Projekt “Hrvatska novinska fotografija” sastoji se od natječaja za profesionalne fotoreportere, putujuće izložbe od 100 najboljih radova, prateće fotomonografije te, od ove godine, natječaja “Male stvari puno znače”.
Na ovogodišnjem natječaju sudjelovalo je 115 autora s 1.843 fotografije, a natjecali su se u sedam kategorija: Događaj, Svakodnevni život, Reportaža, Kultura i Umjetnost, Portret, Sport te Priroda i okoliš. Među 19 nominiranih su fotoreporteri Novog lista, Globusa, Splitskog portala, portala Otvoreno more, Cropixa, Pixsella te Hine. Fotoreporter Hine Damir Senčar nominiran je u kategorijama Događaj i Reportaža.
“Ove godine imamo povećanje sudionika i fotografija što natječaj čini još relevantnijim i pokazuje da fotografije koje su u finalu i koje će pobijediti najbolje predstavljaju našu struku i ono što smo uspjeli napraviti u protekloj godini”, istaknuo je predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo. Osvrćući se na važnost fotomonografije u kojoj se objavljuju najbolje fotografije, Nobilo je istaknuo da je fotomonografija “presjek našeg društva i predstavlja dokument vremena”.
Najbolje radove iz protekle godine odabrao je međunarodni strukovni žiri koji čine AFP-ov urednik fotografije i koordinator za Europu i Afriku Ben Fathers, urednik fotografije tjednika “Mladina” iz Slovenije Borut Krajnc i urednik fotografije za Nedjeljni Jutarnji i magazin Forbes Vjekoslav Skledar.
Finaliste su po kategorijama objavili manekenka i poduzetnica Ivana Delač – Đolo, umjetnik Davor Gobac i hrvatski reprezentativac u stolnom tenisu Frane Kojić.
U sklopu projekta “Hrvatska novinska fotografija” organiziran je i natječaj “Male stvari puno znače” čiji je cilj promovirati fotografiju, posebice dokumentarnu, kao vrijednost koja je sveprisutna i vrlo značajna kao medij komunikacije. Organizatori tematskog natječaja otvorenog za javnost su Zbor fotoreportera Hrvatske i Financijska agencija, a natječaj je otvoren od 1. do 18. ožujka.
Svečano proglašenje pobjednika natječaja “Hrvatska novinska fotografija” i “Male stvari puno znače” održat će se 26. ožujka u Novinarskom domu.