Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Žena za sva vremena” odradila “Frku” u Zadru

13.01.2019. 10:18
“Žena za sva vremena” odradila “Frku” u Zadru


U petak je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar koncert održala jedna je od najvećih hrvatskih rock & blues vokalistica, prva dama jazza – Zdenka Kovačiček. Diva je trebala nastupati u maloj dvorani no zbog velikog interesa nastup je premješten u veliku dvoranu.
Naziv koncerta “Intimno” ostao je bez obzira na veličinu prostora i to, sudeći po reakcijama prezadovoljne publike – sasvim primjereno. Kovačiček je okupljenima priuštila itekako intimno „putovanje“ svojim, no i glazbenim opusom velikana jazza, rocka i bluesa, održavši još jedan izvanredan koncert. Naravno očekivano jer diva ne bi bila tu gdje jest danas da nije znala i da ne zna itekako još uvijek „pogoditi“ svojim glasom direktno u srce svojih poklonika, prenoseći uz glazbu i emociju i u njenom slučaju i dinamičan, „vatren“ nastup, po kojem je, uza sve ostale kvalitete, izgradila svoju prepoznatljivost.
Kovačiček je na klavijaturama pratio Jurica Hotka te Lovre Šicel na gitari, a repertoar je brojao skladbe iz njene čak 60 godina duge karijere, publika je bila u prilici uživati u „Ženi za sva vremena“, nadimku koji je dobila po istoimenom hitu kao i drugim glazbenim uspješnicama poput danas već kultne „Frke“ koja će, kako doznajemo, uskoro imati i svoj nastavak.
Neumorna Zdenka je itekako zagrijala publiku, donijevši ne samo „Frku“ već i toplinu u hladni Zadar. Redali su se tako hit za hitom a koncert je zaključen setom posvećen Janis Joplin, koju je diva utjelovila i u hit predstavi “S ljubavlju, Janis”.
Kovačiček je u Zadar došla, kako je to izjavila prije par dana ekskluzivno prvom Zadarskom listu, i da bi snimila duet za novi album Black Coffee s pjevačicom benda Martine Thomas.
– Veselim se dolasku, tim više što ovdje u Zadru imam i drage prijatelje poput članova Black Coffee benda s kojima upravo snimam jedan duet, najavila je pred dolazak, sretna što se koncert premješta iz male u veliku dvoranu, dodajući da joj je najljepša vijest na početku 2019-te.
– To je najljepša vijest koju sam čula ovih dana. Planirali smo intimni koncert no kako stvari stoje bit će daleko od intimnog, zadovoljna je bila zvijezda. A, spomenuto, bili su zadovoljni i prisutni u dvorani koji su divu pratili pjevušeći zajedno s njom, pljeskajući joj i skandirajući, sve do samog kraja i novog nastupa koji je obećala.
Elektra za Chanel
Zdenka Kovačiček je na vrhu hrvatske glazbene scene prisutna već 60 godina, a ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama. Vješto prelazi granice žanrova i osvaja podjednako jazz i rock publiku i kritiku. Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje prošlogodišnje reizdanje njezinog prvog albuma iz 1978., nedavan odabir pjesme »Elektra« za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrade pjesama »Mali crni brat« i »Frka« s njezinih ranih izdanja. Njene pjesme postale su evergrinom poput ‘Zbog jedne melodije davne’, ‘Klik Tema br.1.’, feat. Nirvana, ‘Boom fest’, ‘Frka’, ‘Žena za sva vremena’ i druge, a značajan je i njezin opus Janis Joplin i Elle Fitzgerald.