Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I s nulom u plusu

Autor: Šime Ćurko

12.04.2009. 22:00
I s nulom u plusu

Foto: Vedran SITNICA



Tajna osvojenog boda u Šibeniku?
– Najprije čvrstina u duelima. Nismo dopustili Šibeniku da se razmaše i išli smo maksimalno na svaku loptu. Konačno smo dobili na pozitivnoj agresivnosti i u tom vrlo važnom segmentu igre. Od početka smo ušli dobro u utakmicu, prilagodili smo se protivniku onoliko koliko je bilo potrebno i igrači su se držali točno onog što smo dogovorili. U nijednom trenutku nije bilo padova u našoj igri, svih 90 minuta držali smo željeni ritam – objašnjava Dalibor Zebić čija je momčad na Veliku subotu osvojila veliki bod pod Šubićevcem.
– Bilo je vrlo važno zaustaviti Šibenik u prvih 20-ak minuta budući da su Šibenčani u nekim prethodnim utakmicama na svom terenu utakmice rješavali već u početnom razdoblju.
Kreativna suzdržanost
Nakon što su u prošlom kolu preskočili Croatiju Sesvete, Zadrani su se bodovno (24) izjednačili i s desetoplasiranim Interom. Dovoljan razlog da se još malo podgrije optimizam na Stanovima oko pozitivnog raspleta sezone.
– Nastavili smo s dobrim rezultatima koji su posljedica i dobre atmosfere koju imamo u momčadi. U tome što smo osam mjeseci bili posljednji na ljestvici imali smo i tu, nazovimo je tako, sreću da smo mogli samo napredovati, dok su ostali, poput Croatije ili Intera napravili korak untrag. Nismo u toliko boljoj situaciji od Sesvećana, posebno ne od Zaprešićana, ali vjerujem da imamo bolju atmosferu u našim redovima zbog dobrih posljednjih rezultata.
Zadrani pod Šubićevcem bijahu napadački i kreativno suzdržani, posebno je siromašno bilo drugo poluvrijeme kada je riječ o igri na polovici Šibenika.
– U najavi utakmice nisam ništa skrivao. Rekao sam da ćemo igrati bez standardne vezne linije, što se i potvrdilo te da ćemo istrčati bez Terkeša, našeg najboljeg strijelca. U takvom rasporedu snaga na terenu od mojih igrača nisam ni očekivao veliku kreativnost, igrači koje smo imali na terenu odredili su taktiku za Šibenik. Uz borbenost koju smo pokazali i sve što se odredilo, potvrdilo se kao dobar izbor.
Jeste li zadovoljni s igračima koji su dobili priliku umjesto standardne četvorice?
– Ne bih govorio o pojedinačnom učinku igrača, ali u načelu sam zadovoljan. Dobio sam potvrdu da i na klupi imam igrača na koje u nastavku sezone mogu ozbiljno računati.
Boli (li) glava od viška
To se ponekad znalo pokazati i kao problem, jer primjerice, povratnička četvorica sigurno očekuje mjesto u prvih 11 protiv Slaven Belupa. Može li se dogoditi da možebitni nezadovoljnici “zamute vodu” u svlačionici?
– To što imamo 20-ak igrača koje mogu u svakom trenutku staviti u igru sigurno nam ne može biti hendikep, već samo plus. Ne očekujem nikakvo nezadovoljstvo među onima koji u pojedinoj utakmici neće dobiti priliku. Naš je primarni cilj ostati u ligi, a do njega možemo doći samo ako u svakoj utakmici budu igrali najspremniji. Vjerujem da će igrači to shvatiti i da ćemo i dalje imati samo koristi od konkurencije koju sada imamo na većini pozicija u momčadi.
Utakmica je bila pod povećalom sportske javnosti zbog nedavnih događaja vezanih za neke prethodne utakmice prvih susjeda.
– Zbog toga me posebno raduje da je utakmica išla u izravni prijenos i da se svatko mogao uvjeriti koliko su obje momčadi morale uložiti muke za osvojeni bod. Umjesto o tome ja bih govorio o punim tribinama i našim sjajnim navijačima koji su nam bili velika podrška. Moji su se igrači silno potrošili za končanih 0:0 i tu ćemo im snagu morati vratiti ovaj tjedan, jer je Slaven Belupo sljedeći vikend za nas iznimno važna, možda i ključna utakmica. Nakon Slavena slijede nam Dinamo i Hajduk, što će reći da su pred nama tri vrlo zahtjevne utakmice. Nemamo stoga puno vremena, a ni razloga slaviti bod iz Šibenika.


 ŠIBENIK – ZADAR 0:0


ŠIBENIK – Stadion na Šubićevcu. Gledatelja: 4.000. Sudac: Goran Proleta (Opuzen) 6,5. Pomoćnici: Gabrilo, Ivanković (oba Split). Žuti kartoni: Milanović, Alispahić, Labudović (Šibenik); Bećiri, Ćurjurić (Zadar).
ŠIBENIK: Blažević 6, Kwedi 6, Labudović 5,5, Raič 6, Celiščak 5,5 (od 90′ Šubić -), Gović 6, Ademi 5,5 (od 75′ Elez -), Milanović 6, Alispahić 6, Zec 5,5, Rodić 5,5. Trener: Ivica Kalinić.
ZADAR: Vuković 6,5, Šiklić 6,5, Milin 6,5, Parmaković 6, Bilaver 5,5, Batkoski 6 (od 72′ Mitrović – ), Bećiri 5,5, Jozinović 5,5 (od 90′ Pletikosić), Ćurjurić 5,5 (od 84′ Skočibušić -), Batur 6, Šaranović 6. Trener: Dalibor Zebić.




 ZECA I RODIĆA ZAUSTAVLJALI ZALEĐIMA


Dalibor Zebić posložio je u Šibeniku zanimljivu momčad kojoj je, ipak, nedostajalo više ideje i želje za napadačkom igrom. Osvojenom bodu unatoč, ne vjerujemo da će se zadarski trener ponovno odlučiti za jedanaestoricu koja je izvukla bod. Neobično je bilo vidjeti Batkoskog ili Bećirija kao vezne igrače i potvrdilo se da se, uz sav njihov trud u defanzivi, od njih ne može očekivati da kreiraju igru prema naprijed. Ćurjurić i Batur odigrali su solidno, ništa više, ništa manje od toga. Ćurjurić je, očito impresioniran debijem u prvih 11, u prvom poluvremenu imao nekoliko pogrešnih dodavanja da bi u nastavku odigrao puno bolje. Batur je potvrdio koliko ima dobar udarac, ali njegov je peh što Zadar nije momčad u kojoj bi krilni napadač, a Batur je upravo to, mogao toliko doći do izražaja. Vrlo smirena bila je zadnja linija u kojoj Ferdo Milin na mjestu libera igrao sjajno u posljednjim utakmicama. Shvativši da se ne mogu utrkivati s Erminom Zecom i Ivanom Rodićem, Milin, Bruno Šiklić i Nino Parmaković odlučili su hvatati šibenske brzance u zaleđu, što je najčešće i uspijevalo. Uz to, zadarska je obrana u nekoliko navrata šibenski dvojac, nimalo nježno, polegla na travnjak Šubićevca, čvrstim, ne i grubim prekršajima. Šiklić ponovno dominantan u skoku, šteta što visinu ne koristi u napadačkim akcijama.


 SIGURNI VUKOVIĆ


Andrija Vuković još je jednom sačuvao svoju mrežu netaknutom. Nakon Varteksa (1:0), Zagreba (0:0), Hajduka (1:0), Šibenika (1:0) pa ponovno Varteksa (0:0) Zadar je protiv Šibenika s Vukovićem na golu šesti put ove sezone uspio utakmicu završiti bez primljenog gola. Na najvećem iskušenju Vuković je bio u 33. minuti kada je izbio loptu koju je Rodić nakon udarca glavnom poslao pod gredu.
– To je bila jedina prava prilika Šibenika na utakmici. Najvažnije je da smo uzeli bod i nastavili dobru proljetnu seriju u kojoj smo pokazali koliko stvarno vrijedimo – kaže Vuković koji je u drugom poluvremenu imao i jednu krivu procjenu nakon Kwedijevog ubacivanja s desne strane. Srećom po Vukovića i suigrače, Kwedijeva lopta nije išla prema mreži, jer da jest, završila bi iza leđa zadarskog vratara.
– Kada je rezultat pozitivan sve se zaboravlja pa i ta moja pogreška. Trebao sam napraviti korak unatrag i ne bi bilo problema.
Slaven Belupo?
– Nastavljamo uspješan proljetni niz.