Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S prvog mjesta bolje se vidi ostanak u ligi

Autor:

12.04.2009. 22:00
S prvog mjesta bolje se vidi ostanak u ligi


Košarkaši Borik-Puntamike uspjeli su na Veliku subotu ostvariti još jednu veliku pobjedu, kojom su se primaknuli na malu udaljenost od osiguranja ostanka u A-1 ligi. Nadjačavši Dubravu uspjeli su okruniti trijumf iz Sinja i tako su se izdignuli iz jedne vrlo teške situacije u koju su došli pred dvadeset dana nakon domaćeg poraza od Alkara i naglog odlaska trenera Tihomira Bujana te se doveli u situaciju da puno mirnije mogu dočekati rasplet posljednja dva kola, koje već počinje sutra u kojem Puntamičani idu na megdan Zaboku. Utakmica s Dubravom je bila još jedna potvrda velikog karaktera i kohezije unutar momčadi Borik-Puntamike. Njihov ulaz u utakmicu bio je više nego dojmljiv. Prvo poluvrijeme je pokazalo da “zeleni” mogu odigrati i u obrani i u napadu više nego dobro što je potvrdio i Neven Plantak, trener Borik-Puntamike, nakon utakmice, kazavši “tri četvrtine smo odigrali fenomenalnu obranu jer smo prvu četvrtinu primili 10, drugu 15, a četvrtu 11 koševa”.
Podatak da su u prvih dvadeset minuta primili samo 25 koševa dovoljan je da se zaključi da se ginulo u obrani, a 35 postignutih koševa bili su rezultat ponajviše fenomenalnog šuta za tri jer su čak 24 koša došla iza linije 6.25 (8 trica). Nije ni čudo da su trice bile glavno oružje “zelenih”, jer se jedino to i činilo logičnim u situaciji da su gosti od početka krenuli sa zonskom obranom koju se jedino moglo probiti brzim protokom lopte u traženju slobodnog igrača, jer su se ulasci pod Dubravin obruč uglavnom odbijali od korpulentnih Šakića i Cvjetkovića. Zato se nakon početnog upoznavanja snaga vrlo brzo Plantak odlučio na maksimalno snižavanje postave kako bi mogao parirati zamci gostujućeg trenera Jakše Vulića.
Raspoloženim Mrvi i Deviću se u drugoj četvrtini pridružio razigrani Miro Dundov koji je, pogodivši prvu tricu za najveće vodstvo “zelenih” u utakmici 29:15, potaknuo pravi tricaški obračun između njega i Ćosića iz kojeg je kao pobjednik izašao iskusni Dundov s tri pogođene trice, dok je Ćosić s dvije trice tek tada kretao u pravu kažnjeničku ekspediciju koja je trajala cijelu treću četvrtinu umalo kobnu za domaće igrače. Što se dogodilo u toj trećoj četvrtini nije valjda ni sad jasno Puntamičanima, na što se i osvrnuo trener Plantak, napominjući da je “Dubrava u trećoj četvrtini odigrala fantastično napadački, zabivši 26 koševa, a najveći problem nam je stvarao Čuljak koji je u nekoliko navrata zbog naše niske postave uspio jednostavno poentirati”.
Tu treću četvrtinu sve se okrenulo na stranu gostiju. Ono što su radili Puntamičani u prvom dijelu, kopirali su igrači Dubrave te su počeli pogađati sa svih strana. Razigrali su se Ćosić, Marić i Šakić. Pokušavali su “zeleni” forsirajući šut za tricu, ali nije išlo i u posljednju dionicu se ušlo sa zabrinjavajućih minus dva (49:51). No, tada se ipak karakter zadarske momčadi pokazao jačim od Dubravinih, jer su stvari sporo, ali polako počele ponovno ići na mlin Puntamičana.
Ukazao se, kao i u mnogo ovakvih situacija dosad, uvijek pouzdani Marko Žorž s tricom pa Dević i Šarlija sa svojim koševima i ubrzo je bilo plus pet za Borik-Puntamiku (56:51). Uporna Dubrava je na tri minute prije kraja uspjela doći na minus jedan (58:57), ali onda mudro iznuđena slobodna bacanja Čiklića i druga Žoržova trica odvode Puntamičane na plus šest (63:57). U sljedećem napadu Dubrave prelomio se susret na stranu Zadrana, jer je Šarlijina fenomenalna blokada na Bošnjaku bila konačni signal gostima da počnu tražiti bodove za opstanak negdje drugdje. Na kraju je ipak više raspoloženih igrača kod Borik-Puntamike presudilo, a Plantak je podcrtao iz statistike podatak o izgubljenim loptama “uspjeh je bio drastično smanjenje broja izgubljenih lopti u odnosu na utakmicu u Dubravi (11 u Zadru, a 20 u Dubravi) što se pokazalo bitnim statističkim faktorom”.
Najbolji u redovima pobjednika bio je po broju poena Dundov sa 18 poena, dok je po valorizacijskom učinku to bio Šarlija sa 8 poena, 5 skokova, 2 ukradene i 1 blokadom. Kod gostiju iskazao se Ćosić sa 18 poena.


 BORIK-PUNTAMIKA – DUBRAVA 72:61


(19:10, 16:15, 14:26, 22:11)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja 300. Suci: Dragan Medan (Dubrovnik), Želimir Tresoglavić (Osijek) i Krunoslav Holjevac (Slavonski Brod).
BORIK-PUNTAMIKA: Čiklić 4 (4-4), Dundov 18 (3-4), Bulić, Grgurović, Pavić, Petani 2, Dević 9 (4-6), Mrva 12 (2-2), Šarlija 8, Jurjević 7 (2-2), Žorž 11 (2-2), Đugum. Trener: Neven Plantak.
DUBRAVA: Vragović 6 (2-2), Krušlin, Marić 12, Krajačić 1 (1-2), Čuljak 6, Cvjetković 4 (2-2), Vidačak 2, Ćosić 18 (1-2), Smiljanić, Bošnjak (0-2), Jurjević, Šakić 13 (2-2). Trener: Jakša Vulić.
Šut za 2: Borik-Puntamika 12-28 (43%); Dubrava 18-31 (58%).
Šut za 3: Borik-Puntamika 10-32 (31%) Dundov 3, Žorž 3, Mrva 2, Dević 1, Jurjević 1; Dubrava 6-21 (29%) Ćosić 3, Marić 2, Šakić 1.Slobodna bacanja: Borik-Puntamika 17-20 (85%); Dubrava 8-12 (67%).
Skokovi: Borik-Puntamika 28 (17+11); Dubrava 24 (20+4).




 LIGA ZA OSTANAK


Rezultati 8. kola: Borik-Puntamika – Dubrava 72:61, Trogir – Alkar 79:70, Kvarner – Zabok 64:55.
Poredak: Borik-Puntamika i Trogir 28, Zabok i Alkar 27, Dubrava i Kvarner 26.
Raspored 9. kola (15. travnja): Zabok – Borik Puntamika (19), Dubrava – Alkar, Kvarner – Trogir.
Raspored 10. kola (18. travnja): Borik Puntamika – Kvarner, Alkar – Zabok, Trogir – Dubrava.


 NITKO JOŠ NIJE SIGURAN


Puntamičani su se pobjedom nad Dubravom popeli na čelo ljestvice Lige za ostanak, a pobjegli su posljednjeplasiranima Dubravi i Kvarneru čak za dvije pobjede. No, kako je i sam trener Borik-Puntamike Neven Plantak nakon utakmice kazao, “svi još mogu ispasti, ali svi mogu i ostati”, potvrđuje situaciju da unatoč trenutačnom položaju na ljestvici Puntamičani još moraju malo strahovati. Ipak, Plantak je isijavajući zadovoljstvo nakon desete pobjede konstatirao “da bi se trebalo puno toga poklopiti da ne budemo barem predzadnji”, što bi podrazumijevalo oba poraza Puntamičana do kraja te pretpostavku svih domaćih pobjeda ostalih momčadi osim one u Trogiru u posljednjem kolu koju bi trebala pobijediti Dubrava. Onda bi se dogodio raritetan slučaj, a to je da bi svih šest momčadi potpuno imale 10 pobjeda i 10 poraza pa bi odlučivala ukupna međusobna koš razlika svih šest momčadi. Za raspetljati taj “gordijski čvor” trebaju se odigrati sve utakmice do kraja koje će dati konačan odgovor na tu pitalicu. Već prema dosad odigranim utakmicama, Puntamičani su u pozitivnom odnosu s Trogirom (3-1 za Borik-Puntamiku, + 12), Alkarom (2-2, +10), i možda Zabokom (2-1, +6), dok su u negativnom s Dubravom (2-2, -10) i bili bi i s Kvarnerom (1-2, -15), jer se polazi od poraza u Jazinama od Kvarnera. No, to sve pada u vodu još jednim trijumfom Borik-Puntamike u posljednja dva kola ili nekim drukčijim razvojem događaja, što je ipak puno vjerojatnija mogućnost. Sukus svega je da bi vrlo vjerojatno posljednja utakmica s Kvarnerom u Jazinama mogla biti tko zna koja utakmica ove sezone s predznakom biti ili ne biti, u kojoj će prijetiti mač kvalifikacija s pet prvaka A-2 liga. No, briga je s pobjedom nad Dubravom trenutačno prebačena na ostale konkurente koji su u mnogo goroj situaciji od Puntamičana.