Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Australci opremili laboratorij za biologiju u Gračacu

Autor: Boris Kupčak

12.04.2010. 22:00
Australci opremili laboratorij za biologiju u Gračacu

Foto: Adam VIDAS



Ovo je zaista divno i mislim da je važno podržavati ovakve projekte koji su važni za naobrazbu i zajednicu, a pomažu i u gradnji duha zajednice, kazala je Mercer


Veleposlanica Australije Beverly Mercer sa suradnicima jučer je posjetila Gračac i Zelengrad, odnosno civilne inicijative i ustanove koje su tijekom prošle godine primile donacije iz Programa direktne pomoći Australske vlade. U organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Mercer je posjetila Srednju školu Gračac i Udrugu žena “Prospero”, kao i Zavičajni klub Janko Mitrović u Zelengradu.
Ivana Jelinčić-Lasić, ravnateljica SŠ Gračac zahvalila je na pomoći u nabavi opreme za laboratorij iz biologije te razumijevanju za projekt koji je provela profesorica Izabel Postrožin. Milan Tankosić, zamjenik načelnika Općine Gračac kazao je da, s obzirom da Gračac ima najveću šumariju u Hrvatskoj, oprema u laboratoriju biologije je velika stvar, jer će samo na taj način učenici steći kvalitetniju naobrazbu te je dodao i kako se nada da će se projekti kojima se unaprjeđuje znanje nastaviti.
– Novcem koji nam je doniran nabavili smo 12 mikroskopa i još dodatne opreme, kao stalke za epruvete i slično. Ostalu opremu, kao ormariće, učenici su izradili samostalno. Nekada smo imali samo tri mikroskopa, koja nisu bila dovoljna za sve učenike. Sada učenici zaista imaju priliku naučiti puno više, kazala je profesorica Postrožin, nakon čega je učenik Marijan Grmača veleposlanici Mercer i suradnicima, održao prezentaciju rada na mikroskopu.
– Ovo je zaista divno i mislim da je važno podržavati ovakve projekte koji su važni za naobrazbu i zajednicu, a pomažu i u gradnji duha zajednice, kazala je Mercer.
Nakon škole Veleposlanica Beverly Mercer posjetila je Udrugu žena “Prospero” gdje su je dočekale predsjednica Slavica Miličić i nekoliko članica Udruge. Veleposlanicu su upoznali s povijesti i brojnim djelatnostima kojima Udruga pomaže u samozapošljavanju žena, a o tome je najviše rekao Denis Bičanić iz UNDP-a.
– Udruga “Prospero” okuplja pedesetak žena od kojih je dvadesetak aktivno. Osvajali su brojne nagrade, od kojih je najvrjednija ovčica za koju su dobili nagradu Gospodarske komore. Uz keramiku, tkanje i filcanje vune osposobljavaju mještane za rad na računalu i podučavaju ih engleski jezik. Počeli smo surađivati još 2004. godine na projektu Ruke, a od tada je udruga postigla mnogo, kazao je Bičanić.
Novcem od Veleposlanstva Australije, Udruga Prospero, nabavila je tri računala, dok su ostala nabavili vlastitim sredstvima i nekim drugim projektima.
– Naš rad je na samozapošljavanju žena, imamo kratkoročne i dugoročne ciljeve koji su dobrim dijelom uspješni. Imamo radionice keramike, tkanja, filcanja vune te tečaj rada na računalu i tečaj engleskog jezika. Program rada na računalima namijenjen je onima koji još nemaju ta znanja, a osposobljavamo ih za rad u windowsima, wordu, excelu te rad na mreži, za što dobivaju certifikat. Imali smo već četiri tečaja i planiramo ih nastaviti raditi, kazala je predsjednica Udruge Slavica Mičić.
Nakon prezentacije o samozapošljavanju žena i tečajevima koje provodi Udruga žena “Prospero”, veleposlanici je pokazan i tkalački stan, mjesto gdje se radi keramika, kao i način kako nastaju poznate ovčice. Veleposlanica Mercer je za uspomenu dobila i krparu koju su izradile članice udruge. Poslije Gračaca Veleposlanica Mercer i suradnici zaputili su se u Zavičajni klub “Joso Mitrović” u Zelengradu.


 U ZADARSKOJ REGIJI POMAŽU BROJNE PROJEKTE




Beverly Mercer je u Hrvatskoj tek pet mjeseci te nam je rekla kako imamo prekrasnu zemlju.
– Ovo mi je tek treći put da idem izvan Zagreba. Bila sam u Istri i Rijeci, Osijeku i Vukovaru i sad smo posjetili Gospić i zadarsku regiju u kojoj potičemo brojne projekte, kazala je Mercer dodajući kako uz školu i Prospero, potiču i rad škole za djecu s posebnim potrebama, kojoj su donirali novac za didaktičke igračke te projekt za proizvodnju eko hrane u Gornjem Karinu.
– Brojne projekte predložio nam je UNDP. Imamo mali program pomoći i stoga želimo pomoći ugroženim skupinama, starijima, djeci ili ženama, kazala je Mercer.


 HRVATSKA SE DOBRO REKLAMIRA


Unatoč tragičnoj smrti australske turistkinje Britt Lapthorne i medijskim napisima o nesigurnosti naše obale, mislite li da će se broj turista iz Australije na našoj obali povećati?
– Broj turista koji dolaze u Hrvatsku iz Australije se lagano povećava. Prije dvije godine bilo je oko 80 tisuća, što je veliki broj s obzirom na udaljenost. Prošle godine je bilo oko 50 tisuća, ali to je više utjecaj ekonomske krize nego nečeg drugog. Mislim da će ove godine broj biti veći, jer je Hrvatska jako dobro reklamirana kao popularna turistička destinacija. Ne samo da će Hrvatsku posjetiti Hrvati kojih je u Australiji oko 180 tisuća, već i drugi. Hrvatska je popularna destinacija i mislim da će ljudi biti zainteresirani vidjeti predivnu obalu i ovu zemlju, kazala je Mercer.


 AUSTRALSKE VLASTI TRAŽE VASILJKOVIĆA


U veljači ste se sastali s ministrom Ivanom Šimonovićem s kojim ste razgovarali o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan. On je sada u bijegu, imate li nekih informacija kada bi mogao biti uhvaćen i sproveden u Hrvatsku?
– Znam da je njegova žalba odbijena i da podliježe zakonu prema kojem bi trebao biti izručen Hrvatskoj. Prema odluci ministra unutarnjih poslova, australske vlasti ga traže kako bi ga priveli, kazala je Mercer.
Pitali smo je postoje li bilo kakve informacije prema kojima se može naslutiti nalazi li se još uvijek u Australiji, na što je odgovorila da nije upoznata s detaljima.