Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Još Trešnjevka, pa prst u uho

Autor: Šime Ćurko

12.04.2010. 22:00
Još Trešnjevka, pa prst u uho

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadranke tri kola prije kraja sezone imaju dvije pobjede više od Puljanki, uz to i bolji međusobni omjer


Kad je bilo najpotrebnije povukle su koliko god su mogle. Košarkašice Zadra preksinoć su na Višnjiku nadigrale Biska Pulu (90:65) i tako došle na korak do potvrde A-1 ligaškog statusa i sljedeće sezone. Matematički, ostanak još nije osiguran, iako Zadranke sada definitivno imaju sve u svojim rukama.
– Nadam se da ćemo u sljedećem kolu pobijediti Trešnjevku u gostima i tako riješiti sve brige oko ostanka – rekao je Branimir Peričić, pomoćni trener Zadra, nakon utakmice i tako u jednoj rečenici najbolje opisao trenutačnu poziciju svoje ekipe. Zadranke tri kola prije kraja sezone imaju dvije pobjede više od Puljanki, uz to i bolji međusobni omjer, pa bi se trebalo dogoditi pravo čudo da društvo s Višnjika ne sačuva jednu od prve četiri pozicije na ljestvici.
Kako je utakmica počela činilo se da će domaće teško do bodova, no kad je u igru ušla Ivana Blažević više ništa nije moglo zaustaviti zadarsku mladost.
– Blažević nismo željeli staviti u igru od prve minute zbog problema s koljenom i htjeli smo vidjeti kako će ekipa reagirati bez nje. No, nismo dobro krenuli u utakmicu i odlučili smo ubaciti Blažević koja je povukla ostale igračice. Možda i važnije od ulaska Blažević u igru bilo je to što su se naše igračice uspjele nakon nekoliko minuta osloboditi početnog pritiska i nervoze koju je uzrokovao značaj utakmice – dodao je Peričić.
A značaj utakmice bio je veliki. U slučaju poraza Zadar se mogao naći u teškoj situaciji, premda ni u tom slučaju sve ne bi bilo gotovo. Strahovali su stoga prije Pule svi, od Mazije do Peričića, od igračica do navijača.
– Odigrali smo fantastičnu utakmicu, iako smo sve do četvrtka praktički bili bez većine igračica na treningu. Nismo stoga uspjeli posložiti neku posebnu taktiku za ovu utakmicu. Bili smo prisiljeni na dosta rotacija jer smo samo tako mogli sačuvati svježinu. Ipak, bez obzira tko je bio na parketu utakmicu smo kontrolirali cijelu vrijeme i zato čestitke svim igračicama na velikoj pobjedi – podvukla je Mazija.
Statistički, Zadar u pojedinim segmentima igre nije bio toliko uvjerljiv kako bi se to moglo zaključiti iz končanog rezultata. Službena statistika otkrila je da je omjer skokova bio 35-33 za Pulu, Puljanke su imale čak 21 slobodno bacanje više od domaćih (38-17). Tamo gdje se krije ključ pobjede domaćih su mnogo više pokušaja za šut (Zadar 81, Pula 49), zatim asistencija (Zadar 23, Pula 12) te najviše izgubljene lopte (Zadar 8, Pula 27). Ekipa koja izgubi 27 lopti teško može očekivati pozitivan rezultat u bilo kojoj košarkaškoj utakmici. Gošće su griješile gdje god su stigle, u iznošenju lopte, u organizaciji napada, pod košem, uz granicu igrališta. Sporo su se Puljanke vraćale u obranu, a presing, koji su u jednog trenutku pokušale nametnuti, također je brzo propao je za takvu igra treba imati i brzinu koju “zeleno-žute” preksinoć nisu imale. Dakako, svoj doprinos u svemu tome dale su i Zadranke koje su u pravom trenutku osjetile kad treba pritisnuti i prelomiti utakmicu.


 JEDNOSTAVNA MATEMATIKA




Do kraja lige za ostanak još su tri kola u kojima Zadranke očekuju gostovanje kod Trešnjevke i Splita te domaća utakmica protiv Agrama. Trenutačno najugroženija Pula, koja je pretposljednja, a s te se pozicije ide u kvalifikacije za ostanak u ligi, još ima na svom parketu dvoboje protiv Splita i Požege te gostujući nastup protiv Trešnjevke. Zadar bi se mogao na pretposljednjoj poziciji naći samo ako izgubi sve tri utakmice, a Pula ostvari isto toliko pobjeda. Moguće su i neke trokut situacije sa Splitom i Agramom, no za objašnjavanje takvih situacije trebalo bi više vremena.