Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Dragama svečani doček novom zadarskom nadbiskupu

Autor: Marija Ćurko

12.04.2010. 22:00
U Dragama svečani doček novom zadarskom nadbiskupu

Foto: Zvonko KUCELIN



U utorak 20. travnja u 18 sati, mons. Puljića će u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Dragama, prvoj župi na teritoriju Zadarske nadbiskupije na njenom južnom dijelu, svečano dočekati vjernici Biogradskog dekanata


U sklopu uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića, Zadarska nadbiskupija priređuje prigodni program dočeka novog poglavara zadarske Crkve. U utorak 20. travnja u 18 sati, mons. Puljića će u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Dragama, prvoj župi na teritoriju Zadarske nadbiskupije na njenom južnom dijelu, svečano dočekati vjernici Biogradskog dekanata, predvođeni svojim župnicima i biogradskim dekanom don Zdenkom Milićem. Nadbiskupu Puljiću u Dragama dobrodošlicu će izraziti i pozdrave uputiti dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić te rektor zadarskog Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” don Marino Ninčević i sjemeništarci.
 U srijedu 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u 20 sati započinje Svečana akademija u povodu ustoličenja zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića. U kulturnom programu čiji je idejni autor i voditelj Livio Marijan će se predstaviti duhovna baština Zadarske nadbiskupije.
 U prigodnoj scenografiji naracijom, pjesmom i glumom sudjeluju: glumci Kazališta lutaka Zadar pod vodstvom Milene Dundov, Mješoviti pjevački zbor – Župni zbor sv. Cecilije iz Preka i klapa Condura Croatica iz Nina pod ravnanjem prof. Ive Nižića, Muški pjevači Župnog zbora Gospe Loretske Zadar – Arbanasi pod ravnanjem Žana Morovića, zatim Djevojački zbor Glazbene škole Blagoje Bersa i svirači fanfara. Nadalje, program će uveličati i Klapa svećenika Zadarske nadbiskupije “Sv. Zoilo”, pučki crkveni pjevači iz Paga, solisti Ante Gospić i Branimir Buturić te Zbor mladih Zadarske nadbiskupije “Sv. Krševan”. Na Akademiji će se scenski uprizoriti ulomci iz prvog hrvatskog romana “Planine” (iz 1536. godine) hrvatskog književnika Petra Zoranića rodom iz Nina te pasionskog oratorija “Posljednja postaja” Ive Nižića, a izvest će se i napjevi srednjovjekovne latinske i glagoljaške baštine Zadarske nadbiskupije. Video projekcija će prikazati značajne liturgijske, pastoralne, kulturno-povijesne i umjetničke stvarnosti života zadarske Crkve.
 Prigodne riječi će uputiti dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić i zadarski župan Stipe Zrilić. Na Akademiji će svećenici Zadarske nadbiskupije i predstavnici dekanata Zadarske nadbiskupije mons. Puljiću uručiti darove. Prigodni govor sudionicima Akademije na koju su pozvani svi diljem Zadarske nadbiskupije će uputiti i mons. dr. Želimir Puljić.
 Molitveno bdjenje u povodu 47. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja uoči Nedjelje Dobrog pastira, održat će se u četvrtak 22. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati. Bdjenje predvodi dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić, a uz redovništvo sudjeluju vjeroučitelji, župni suradnici i članovi crkvenih pokreta u nadbiskupiji.
 U subotu 24. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 11 sati započinje svečanost uvođenja u službu imenovanog zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića. Ovom velikom duhovnom događaju prisustvovat će nad/biskupi iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i drugih zemalja, zadarski prezbiterij i brojni gosti.
 Uoči svečanosti uvođenja u službu novog nadbiskupa, u petak 23. travnja nakon večernjeg pozdrava Gospi neka se svečano oglase zvona u svim crkvama Zadarske nadbiskupije. Od dana ustoličenja u euharistijskom kanonu spominje se ime novog nadbiskupa ordinarija Želimira.  


 FRA ZVJEZDAN LINIĆ NA VIŠNJIKU




Duhovni seminar za mlade i volontere u povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru pod geslom “Da vaša radost bude potpuna” održavat će se u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku od 23. do 25. travnja. Voditelj je fra Zvjezdan Linić.
 Susret je duhovna i tehnička priprema za SHKM, u petak 23. travnja odvijat će se od 18 do 21 sat, a u subotu 24. travnja, od 17 do 21 sat. Program za nedjelju 25. travnja predviđen je od 10 do 14 sati. Na seminaru će svaki volonter dobiti upute i konkretna zaduženja te majice, kape i ruksake po kojima će biti prepoznatljivi na SHKM-u.