Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predstavljen Radičin roman o ratu i ljubavi

12.04.2011. 22:00
Predstavljen Radičin roman o ratu i ljubavi


Mala dvorana Hrvatskog narodnog kazališta Zadar bila je sinoć pretijesna za sve koji su htjeli sudjelovati na promociji prvog romana gimnazijskog profesora Marina Radice “Svi ti ljudi”. Roman je izdala Matica hrvatska, ogranak Zadar pa je tako promociju knjige prigodnim riječima i predstavljanjem okupljenih predstavljača otvorio Božidar Šimunić, predsjednik predsjedništva Matice hrvatske ogranka Zadar.
Knjigu su, uz samog autora Marina Radicu, predstavljali književnik, kritičar i urednik Kulture i kulturnog priloga Donat u Zadarskom listu Goran Bujić, urednik knjige “Svi ti ljudi” prof. dr. sc. Vjekoslav Ćosić, a kao čitači ulomaka sudjelovali su glumica zadarskog Kazališta lutaka Tamara Šoletić te mladi znanstveni novak i asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru Boško Habuš.
Kao prvi govornik na predstavljanju knjige publici se obratio Goran Bujić. Nakon što je pročitao dio recenzije ove knjige u kojoj je iznio samo pohvale ovom djelu, Bujić je kritički progovorio ponešto i o statusu i nedovoljnoj zastupljenosti Domovinskog rata u hrvatskoj književnosti, osobito među zadarskim književnicima. Baš iz tog razloga nazvao je knjigu profesora Radice osvježenjem među literaturom hrvatske književnosti u kojoj je ovaj segment naše povijesti pomalo zanemaren.
– Kad sam pročitao knjigu shvatio sam da je to zapravo jedna od onih nekoliko knjiga koje doslovno možemo nabrojati na prste jedne ruke, a koja govori pametno o Domovinskom ratu i o tome što smo mi sve prošli od  1991., pa onih par godina nadalje u ona vremena, zaključio je Bujić itekako pozitivnu ocjenu knjige.
Nakon Bujića nekoliko riječi o knjizi, a osobito o njenom putu od teksta do izdavača izrekao je i urednik knjige, prof. dr. sc. Vjekoslav Ćosić, a na samom koncu publici se obratio i sam autor. Radica je u svom kratkom obraćanju objasnio kako je knjiga nastala i što je zapravo njome htio poručiti čitateljima.
– Kad sam pisao ovaj roman nisam vodio osobitog računa koja će biti njegova tema, hoće li biti ratni ili ljubavni, težio sam da ispričam roman o ljudima i ljudskim sudbinama. Ratu sam po nekoj neminovnosti dao prizvuk tragičnosti, jer on uistinu i jest tragičan, a ljubav sam nekako obojio životnom vedrinom, kazao je Radica o knjizi.
Samo predstavljanje završilo je čitanjem jednog od završnih ulomaka iz knjige u interpretaciji glumice Tamare Šoletić. A po već prethodno pročitanim ulomcima sigurni smo da će ova knjiga pronaći brojne čitatelje željne toplih ljudskih priča.