Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

S Talijanima lakše do novca iz europskih fondova

12.04.2011. 22:00
S Talijanima lakše do novca iz europskih fondova


Europska unija je u razdoblju od 2007. do 2010. godine izdvojila preko 90 milijuna eura za realizaciju projekata IPA programa Jadranske prekogranične suradnje u kojem sudjeluje i Hrvatska. Direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Zadra Sanja Peričić i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Josip Matassi s talijanskim su kolegama dogovorili suradnju


U okviru finalne konferencije projekta “Razmjena tehničke pomoći i dobre prakse u cilju promidžbe ženskoga poduzetništva u sektorima turizma i usluga”, koja je održana krajem prošlog mjeseca u talijanskom gradu Pordenone, a na kojoj su uz zadarske poduzetnice i predstavnike HGK-Županijske komore Zadar te Zadarske županije prisustvovali i predstavnici Razvojne agencije Zadarske županije Zadra, između ostalog, dogovorena je i suradnja Zadre i talijanskih agencija FINEST i Pizzamano na zajedničkoj pripremi projekata koji imaju mogućnost ishodovanja sredstava iz europskih fondova.
Promidžba ženskog poduzetništva
 Projekt “Razmjena tehničke pomoći i dobre prakse u cilju promidžbe ženskoga poduzetništva u sektorima turizma i usluga” dio je CEI programa – Srednjoeuropske inicijative koji uz niz ostalih programa egzistira u sklopu aktivnosti Europske unije te u okviru kojeg je prije dvadesetak dana organiziran susret zadarskih poduzetnica i predstavnika nekoliko hrvatskih gospodarskih institucija radi unaprjeđenja suradnje između Italije i Hrvatske. Razgovaralo se o brojnim temama, o raznim projektima EU, među kojima i o Hrvatskoj posebno zanimljivom IPA programu – Jadranske prekogranične suradnje. Taj program obuhvaća suradnju zemalja pozicioniranih oko Jadranskog mora: Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Crne Gore kako bi se promicao održiv gospodarski i društveni razvoj u pograničnim područjima spomenutih zemalja te unaprijedila suradnja u rješavanju zajedničkih izazova u područjima ekologije, prirodne i kulturne baštine, javnog zdravstva te prevencije i suzbijanja organiziranog kriminala i osiguravanja učinkovitosti i sigurnosti granica. IPA uključuje i promicanje zajedničkih aktivnosti manjeg opsega u okviru kojih sudjeluju direktno lokalni sudionici iz pograničnih područja što je bilo posebno značajno predstavnicima Zadre koji su u Italiji kroz razgovore sa svojim talijanskim kolegama nastojali dogovoriti modele zajedničke suradnje na realiziraciji projekata koji imaju mogućnost participiranja unutar IPA-e.
Pismo interesa
U okviru IPA programa, naime, iz fondova Europske unije financiraju se razni projekti za koje priliku imaju aplicirati sve neprofitne organizacije i institucije s područja IPA-e koje žele raditi na prekograničnom projektu s najmanje jednim prekograničnim partnerom. 
– Finacijska sredstva europskih fondova mogu dobiti oni projekti koji ulaze u okvire programa, a to su: gospodarska, društvena i institucionalna suradnja, prirodna i kulturna bogatstva i sprječavanje rizika, pristupačnost i mreže te tehnička pomoć, naglašava direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić. Nastojeći osigurati što veći priljev tih sredstava za hrvatske projekte, konkretno projekte s područja Zadarske županije koje njena agencija pokriva, Peričić se u Pordenonu, zajedno s voditeljem agencijskog odjela za međunarodnu suradnju Josipom Matassijem susrela s predstavnicima dviju talijanskih agencija, Paolom Perinom iz agencije FINEST i Guidom Pizzamanom iz agencije Pizzamano, koji pripremaju EU projekte na području regija Friuli Venezia Giulia i Veneto. Na sastanku na kojem je nazočila i Ivana Skračić iz Hrvatske ambasade u Rimu dogovorena je zajednička suradnja na izradi projekata iz četiri područja od zajedničkog interesa: zaštita okoliša i reciklaža, unaprjeđenje i razvoj novih tehnologije, povezivanje i suradnja između zaštićenih prirodnih područja te socijalna skrb.
– Drago mi je što smo imali priliku susresti se s talijanskim kolegama i upoznati se s njihovim djelovanjem po pitanju pripreme i realizacije projekata koji imaju mogućnost aplicirati za sredstva europskih fondova. S obzirom na to da smo mi u agenciji nedavno izradili županijsku razvojnu strategiju, uvjerena sam da imamo dobar temelj za uspješno koordiniranje i usmjeravanje razvoja Zadarske županije u skladu s ciljevima županijske razvojne strategije, a koji će se moći realizirati od sada i kroz suradnju s našim talijanskim partnerima, naglasila je Peričić.
Paolo Perin i Guido Pizzamano su izrazili zadovoljstvo predstavljenim projektnim prijedlozima na kojima će se temeljiti zajednička suradnja, a koji su u skladu sa županijskom razvojnom strategijom. Uime početka suradnje potpisano je i pismo interesa.