Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Haller: Nije bilo upitno pružanje zdravstvene zaštite djeci s onkologije

12.04.2012. 22:00
Haller: Nije bilo upitno pružanje zdravstvene zaštite djeci s onkologije


Ravnatelj riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Herman Haller izjavio je danas na konferenciji za novinare u Rijeci, vezanoj uz informaciju o nedostatku lijekova za Odjel hematologije i onkologije Klinike za pedijatriju, da nikada nije bilo upitno pružanje tog oblika zdravstvene zaštite djeci s onkologije, nego je samo bilo pitanje unutarnje preraspodjele novca.
Po njegovim riječima, problem je nastao kad se utvrdilo da Klinici za pedijatriju nedostaje 400.000 kuna da bi se financijski zatvorio ovaj mjesec. Zato je u srijedu sazvao Stručno vijeće riječkoga KBC-a kao savjetodavno tijelo, a stajalište tog tijela bilo je da se ne uzima novac s drugih klinika kako bi se podmirile potrebe dječje bolnice.
Haller je istaknuo kako ta odluka nije bila protiv liječenja djece s onkologije, ali, dodao je, svi pacijenti riječkoga KBC-a moraju dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb.
Ravnatelj riječkoga KBC-a ustvrdio je kako se jučer dogodio nepotrebni eksces jer je tijekom dana pronađeno rješenje za financiranje Klinike za pedijatriju, i to racionalizacijom novca za održavanje te za druge službe koje ne utječu izravno na liječenje pacijenata, te za informatizaciju.
Izvijestio je da je jutros razgovarao s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem te da je dobio informaciju da ministarstvo pokreće povjerenstvo kojem će biti zadaća pronaći model uravnoteženja visokih troškova liječenja najteže oboljele djece s bolničkim limitima.
Govoreći o jučerašnjim događajima, Haller je rekao da ravnateljstvo KBC-a nije nikom dalo informaciju da lijekova za dječju onkologiju neće biti te da nitko nije imao ovlasti takvu informaciju dati roditeljima i javnosti. Najavio je provedbu unutarnje istrage kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Ispričao se u ime KBC-a roditeljima koji su bili na konferenciji za novinare.
Pročelnik Odjela za pedijatriju Igor Prpić rekao je kako je jučer razgovarao s roditeljima te da ih je izvijestio da lijekova ima za sljedećih sedam dana i kako se nada da će se pronaći rješenje.
Jedan od roditelja rekao je da ih je Prpić tada izvijestio da lijekova ima samo do kraja ovog tjedna. “Razumljiv je naš strah i reakcije nakon takvih informacija, i mi ne možemo biti krivi za ono što se događalo nakon toga”, rekli su neki roditelji.
Pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Jelena Roganović izjavila je da je ona jučer ujutro rekla roditeljima da ima problema s lijekovima jer su je o tome izvijestili na kolegiju.
Prpić je rekao da se lijekovi nisu izdavali u devet sati, kad je utvrđeno da je premašen limit te klinike, ali već je u 11 sati uspostavljena normalna opskrba lijekovima.
Na pitanje roditelja o mogućem zatvaranju riječkog odjela dječje onkologije ravnatelj Haller je odgovorio da su to zlonamjerne i neistinite informacije te da se u dječjoj bolnici upravo uređuju nove prostorije za taj odjel, a u budućoj sveučilišnoj bolnici u Rijeci predviđen je prostor za tu namjenu.
Skupina od dvadesetak roditelja okupila se jučer, pošto su čuli za nedostatak lijekova za djecu s onkološkog odjela, pred dječjom bolnicom zahtijevajući da se liječenje djece ne prekida. U rješenje problema uključio se tijekom dana ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je razgovarao s ravnateljem riječkoga KBC-a Hermanom Hallerom, te je izjavio kako nema i ne smije biti racionalizacije poslovanja za onkološke pacijente, naročito za djecu.