Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Studenti čuvaju fotografsku tradiciju Zadra

12.04.2012. 22:00
Studenti čuvaju fotografsku tradiciju Zadra


Zadar je zaista jedna snažna matica umjetničke fotografije još od 19. stoljeća, a preko vas ta matica i dalje ide svojim tokom, zaključio je Vežić


Izložba I. biennale hrvatske mlade fotografije zaokružena je izložbom pobjednica Biennala Barbare Šarić, Morene Čonke i Marine Ćorić postavljenoj u Kneževoj palači. Izložbu, u organizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar otvorio je profesor Odjela Pavuša Vežić, a osim njega projekt su predstavili ravnateljica NMZ Renata Peroš, voditeljica Galerije umjetnina Ljubica Srhoj Čerina te predstavnica studenata Karla Slavica.
– Narodni muzej Zadar potiče, cijeni i nagrađuje svaku studentsku inicijativu stoga s ponosom predstavlja ovu izložbu, rekla je Peroš. Studente je posebno pohvalila i voditeljica Galerije Srhoj Čerina istaknuvši kako je Galerija ponudila institucionalni okvir dok su najveći dio posla obavili upravo studenti.
Izložba je produkt projekta Biennale hrvatske mlade fotografije, a što je sama ideja Biennala podsjetila je studentica Karla Slavica.
– Sama ideja Biennala jest da upravo strogošću kriterija odabira i samim načinom izlaganja fotografija budemo jedna suvremena, relevantna smotra hrvatske mlade fotografije i na taj način učinimo jedan iskorak u sadašnjoj vanmuzejskoj tradiciji, rekla je Slavica. Okupljene je upoznala i s humanitarnom pozadinom izložbe. Naime, nakon izložbe održana je aukcija izloženih fotografija, a sav prikupljeni novac bit će doniran zadarskom Azilu za pse.
Već prvog dana otvorenja izložbu su posjetili brojni studenti i srednjoškolci, a za sve posjetitelje ona ostaje otvorena do 29. travnja. Otvarajući izložbu Pavuša Vežić pohvalio je upravo suradnju studenata i Galerije u očuvanju fotografske tradicije grada Zadra.
– Hvalevrijedna je suradnja između Narodnog muzeja i posebno Galerije umjetnina unutar Muzeja i naših mladih kolega studenata koji baš ne daju da u Zadru zamre fotografija i to je krasno. Zadar je zaista jedna snažna matica umjetničke fotografije još od 19. stoljeća, a preko vas ta matica i dalje ide svojim tokom, zaključio je Vežić.