Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Suđenje Čačiću odgođeno zbog provjere diplomatskog i službenog statusa

12.04.2012. 22:00
Suđenje Čačiću odgođeno zbog provjere diplomatskog i službenog statusa


Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić izvijestio je danas da je ročište u Mađarskoj, gdje mu se sudi zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih, odgođeno jer je viša sudska instanca zatražila provjeru njegovog diplomatskog i službenog statusa
Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić izvijestio je danas da je ročište u Mađarskoj, gdje mu se sudi zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih, odgođeno jer je viša sudska instanca zatražila provjeru njegovog diplomatskog i službenog statusa.
“Sukladno informacijama koje sam usmeno primio od svog odvjetnika gospodina Zamecsnika, a vezano uz kazneni postupak koji se protiv mene vodi na Županijskom sudu u Kapošvaru u Mađarskoj, sutkinja navedenog suda obavijestila nas je da je s više sudske instance zatražena provjera mog diplomatskog i službenog statusa, i stoga je odgođeno ročište zakazano za utorak 17. travnja ove godine”, priopćio je Čačić.
“Kao što sam i ranije isticao, a što sam potvrdio i na zadnjem ročištu na kojem sam bio prisutan već kao prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske, u sudskom procesu sudjelovat ću kao i svaki drugi građanin i naravno poštivati sve odluke suda”, navodi Čačić i dodaje kako će, “kao i uvijek do sad, o svim za javnost relevantnim informacijama, a vezano uz navedeni postupak, obavještavat hrvatsku javnost”.
Čačićev hrvatski odvjetnik Čedo Prodanović ranije je Hini izjavio da ne zna zbog čega je suđenje odgođeno na neodređeni rok.
Neki hrvatski mediji prenijeli su izjavu odvjetnika žene koja je u nesreći na autocesti izgubila muža i majku da je suđenje navodno odgođeno zbog Čačićevih neodgodivih obveza.
Na odgođenom ročištu očekivao se dovršetak postupka pa čak i izricanje presude, nakon što su se na zadnjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti.
U izjavi nakon suđenja Čačić je tada na novinarsko pitanje ponovio kako će se povući iz politike bude li osuđen na bezuvjetnu kaznu.
“Ako razina mog nehata koji je neupitan bude takva da dobijem bezuvjetnu kaznu povući ću se iz politike”, kazao je tada Čačić, nagađajući da bi zbog niza svjedočkih iskaza koji mu idu u prilog tužiteljstvo moglo ublažiti optužnicu.
Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza – Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.
U svojoj obrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.