Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liverić: Ovaj grad i ovo kazalište imaju jako velik potencijal

12.04.2016. 22:00
Liverić: Ovaj  grad i ovo kazalište imaju jako velik potencijal


Liverić je kazao kako je u životnoj fazi gdje mu je dodijalo igrati u velikim kućama. – Osjetio sam kako mi treba nekakav kreativni mir. Također, moji roditelji su odavde, otac mi je iz Zatona kraj Zadra, mama iz Miletića. To je moj kraj, iako sam rođen u Rijeci
Uskoro ćemo na daskama HNK Zadar prvi put gledati Alena Liverića, otkako je 1. siječnja ove godine postao novi član ansambla  toga kazališta.  Pojavit će se u ulozi Adama u predstavi „Besplatni Wi- Fi”, autora Claudia Gnomusa, a u režiji Zorana Mužića. Uz njega u  predstavi igraju još Žana Bumber i Petra Težak.
– Adam iznajmljuje stan, točnije dvije sobe, no pojavljuju se dvije  ženske osobe, te dijelimo životni prostor. Naravno, tu se događaju nekakve zanimljive situacije. To je predstava o nekom otuđenju ljudi, jer  se komunicira preko laptopa, mobitela i takvih stvari. Vrlo je vesela  predstava, moram priznati kako sam se zaželio ovakvih komada. No,  iako je vesela predstava nije banalna, a definitivno ima poruku, pogotovo na kraju, kaže Liverić, dodajući kako se jako veselio ovoj predstavi.
– U životnoj fazi sam gdje mi je dodijalo igrati u  velikim kućama, osjetio sam kako mi treba nekakav kreativni mir. Također, moji roditelji su  odavde, otac mi je iz Zatona kraj Zadra, mama iz Miletića. To je moj  kraj, iako sam rođen u Rijeci, očito korijeni vuku na svoju stranu, ističe  taj glumac, dodajući kako je ključno bilo razdoblje kada je snimao zadnju sezonu serije  “Vatre ivanjske” za RTL.
Naslijedio Mirka Šatalića
– U  jednom trenutku sam se zapitao, negdje mjesec dana prije kraja  snimanja,  vidim li ja sebe i dalje u ansamblu HNK Rijeka. I najiskrenije  sam si rekao da se ne  vidim s njima te sam odlučio kako ih napuštam.  Međutim, meni je prije dvije i pol godine umro otac, a kako je mama  na zadarskom području, proradio mi je neki klik, naglašava Liverić, dodajući kako je očito bio zasićen s HNK Rijeka te je njegovo biće tražilo  promjenu.
– I ta promjena je bila dolazak u Zadar. Naposlijetku, Renato Švorinić  i ja se dugo poznajemo. Odlaskom Mirka Šatalića se otvorilo mjesto i ja  sam se odlučio doći u naš lijepi Zadar. Ovo je mali ansambl, ali ovaj  grad i ovo kazalište imaju jako velik potencijal, ističe Liverić koji je u Rijeci bio zadovoljan sa svojim statusom, no sve u svemu, dosta mu je  autorskih projekata, a nadasve podcjenjivanja glumaca.
– Kao glumac smišljate i glazbu, radite ne znam što, a onda dođe plakat za predstavu na kojem su samo redatelj i autor. Na kraju sam rekao,  čemu to, stavite onda prazan plakat, bez da ikog navodite, kaže.
Nije se posve slagao s Frljićem
Kada je riječ o suradnji s intendantom riječke kuće Oliverom Frljićem, ističe kako je bio zadovoljan, no osobno nije za koncept isključivo autorskih predstava.
– U redu, napravimo jednu moćnu predstavu koja govori o nečemu,  gdje izneseš osobno mišljenje o određenoj stvari i to je to. No, nisam za  to da se kroz cijelu sezonu rade takve predstave. Ljudima je potrebna  jedna dobra komedija, jedna dobra klasična predstava. HNK nije privatni teatar, ono mora ponuditi raznovrstan program, naglašava novi  član zadarskog HNK, napominjući kako je kazalište tu da otkrije istinu,  onu drugu stranu, ali isto tako da služi tome da se ljudi opuste od  izloženosti medijima.
Za budućnost teatra Liverić se ne boji, ističući kako je to jednostavno  ljudska potreba, umjetnost koja postoji otkad je ljudi, te se praktično,  osim tehničkog napretka, od vremena stare Grčke nije ništa promijenilo.